Leziz Bir Gerçek: Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Tarifi

Leziz Bir Gerçek: Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Tarifi

İtalya’nın dar ve taşlı sokaklarında gezmek, sıcacık havasının keyfini çıkarmak ve küçük İtalyan restoranlarında o meşhur domatesli penne makarnayı yemek… Bu aralar İtalya yolculuğu gündeminizde yer almıyorsa, bu güzel Akdeniz ülkesinin iştah açıcı havasını mutfağınıza taşıyabilirsiniz. Nasıl mı? İtalya’nın meşhur lezzetlerinden zeytinyağlı domatesli penne makarna tarifiyle!

Zeytinyağlı domatesli penne makarna her ne kadar İtalyan lezzetleri arasında yer alıyor olsa da ülkemizde de fazlasıyla seviliyor. Mesela, arkadaşlarla toplanılan bir öğrenci evinin sofrasında ya da şık bir akşam yemeğinde domatesli penne makarna görmek hiç de şaşırtıcı olmasa gerek. 

İster arkadaşlarınızla, ister sevgilinizle romantik bir akşam yemeğinde, isterseniz de kendi başınıza televizyonunuzun karşısına geçtiğinizde afiyetle yiyebileceğiniz zeytinyağlı domatesli penne makarna tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Hadi, pratik hazırlanışı ve zeytinyağından gelen hafifliğiyle bizce çok seveceğiniz bu tarif için bize eşlik edin!

1. Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Malzemeleri

Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Tarifi

  • 1 paket penne makarna
  • 5-6 adet domates
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • İsteğe bağlı 2-3 diş sarımsak
  • 3-4 dal geniş yapraklı fesleğen veya reyhan
  • 5-6 dal maydanoz 
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber
  • Parmesan peyniri

2. Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Yapılışı

  • Zeytinyağlı domatesli penne yapmak için malzemelerinizi hazırladıysanız işin keyifli kısmına geçebilirsiniz. Öncelikle derin bir tencerenin içerisine sıcak su ve penne makarnayı alarak yaklaşık 10-12 dakika haşlamaya bırakın.
  • Penne makarna haşlanırken makarnaya asıl lezzetini verecek olan zeytinyağlı domates sosunu yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak domatesleri yıkayarak kabuklarını soyun. Domatesin kabukları çok kalın değilse soymanıza gerek yok. Ardından domatesleri blender’dan geçirin ya da rendeleyin. Küçük bir sos tenceresine domatesi suyuyla birlikte alın.
  • Domatesleri önceden bir miktar pişirmek için üzerine zeytinyağını ekleyin. Bu aşamada “Hangi yemekte hangi zeytinyağı kullanılır?” diye merak ediyorsanız, sızma zeytinyağlarını tüm tariflerinizde rahatlıkla kullanabileceğinizi söyleyelim.
  • Domates sosuna daha yoğun bir kıvam vermek için sos tenceresinin içerisine 2 yemek kaşığı domates salçası ekleyip bir süre kısık ateşte kaynatın. Bu aşamada sosa birkaç adet çeri domates ve dilerseniz ayrı bir lezzet katmak için 2 diş sarımsak ekleyebilirsiniz.
  • Sos kıvam almaya başlayınca tuz, karabiber ve kırmızı biberi de ilave ederek pişirmeyi bırakabilirsiniz. 
  • Son aşamada haşlanmış ve suyu süzülmüş penne makarnayı hazırladığınız sosla buluşturabilir, servis etmeden önce damak tadınıza göre makarnayı ince kıyılmış fesleğen, maydanoz ve parmesan peynirle süsleyebilirsiniz.

3. Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Tarifinin Püf Noktaları

  • Zeytinyağlı domatesli penne makarna yaparken kullanacağınız penne makarnanın pişme süresinin değişebileceğini göz önünde bulundurmaya özen gösterebilirsiniz. Bu sayede tam kıvamında bir domates soslu zeytinyağlı penne yiyebilirsiniz. 
  • Ayrıca domates sosu için tercih edeceğiniz domateslerin olgun olması da tarifinizin lezzetini olumlu yönde değiştirecek. Dilerseniz “Domates Konservesi Nasıl Yapılır?” içeriğimizden yararlanarak mevsiminde toplanan domateslerle konserve yapabilir ve domatesli penne tariflerinizi bu konservelerle her daim daha lezzetli kılabilirsiniz.
  • Zeytinyağlı domatesli penne makarnayı bol yeşillikli ve zeytinyağlı bir salatayla servis edebilirsiniz. Böylece istediğiniz o İtalyan havasını sofranıza taşımanız çok daha kolay olabilir.

4. Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Kaç Kaloridir?

Zeytinyağlı domatesli penne makarnanın 100 gramında tek başına ortalama 89 kalori bulunuyor. 1 porsiyon, yani 200 gram zeytinyağlı domatesli penne makarna ise yaklaşık 180 kcal enerji değerine karşılık geliyor. Bununla birlikte yemekte kullanılan makarnanın türü, yağ ve diğer malzemeler makaranın kalori miktarında değişikliklere neden olabiliyor.

5. Zeytinyağlı Domatesli Penne Makarna Diyette Tüketilebilir mi?

Zeytinyağlı domatesli penne makarna, hafif ve doyurucu bir lezzet olmasının yanı sıra ideal kalori oranı ile diyet listelerinde tercih edilebilir. Ancak tabii ki ölçülü miktarda tüketmek koşuluyla. Bununla birlikte zeytinyağlı domatesli penne makarnayı ana öğününüze eklerken miktarını biraz azaltabilir, yanına zeytinyağlı sebze yemekleri ya da yağsız etler ekleyebilirsiniz. Bu sayede öğününüzü hem daha doyurucu hem de diyete daha uygun hale getirebilirsiniz. Tabii öncesinde, size en uygun diyet programı için bir beslenme uzmanına danışmayı unutmamalısınız.

Zeytinyağlı domatesli penne’nin iştahınızı kabarttığını biliyoruz. Tarifinizin beklentilerinizi karşılaması ve damağınızda adeta şölen havası yaşatması için penne makarna tarifini Oleamea zeytinyağı çeşitleri ile taçlandırın! Hakiki ve birinci sınıf zeytinyağları, Oleamea ile yalnızca bir tık uzağınızda.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi