Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Zeytinyağının yemeklerde bilinene kıyasla çok daha geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu bilmiyorsanız, öğrenmek için daha fazla geç kalmayın! Bu yazımızda, zeytinyağının hangi yemekler için ideal olduğunu sizin için detaylı bir şekilde ele aldık. 

Zeytinyağı içindeki vitamin, mineral ve antioksidanlar ile insan vücudundaki sistemlerin doğal işleyişine katkı sağlıyor. Aynı zamanda damaklarda bıraktığı aroma ile mutfaklarda her daim kendisine yer ediniyor. Ancak zeytinyağının yalnızca soğuk yemeklerde, salatalarda ve kimi soslarda kullanılabileceği gibi yanlış bir kanı bulunuyor. Oysa zeytinyağının kullanım alanı bunlarla sınırlı kalmıyor. Aksine, zeytinyağı tüm tariflerde güvenle tüketebiliyor. Geriye sadece hangi yemek ile hangi zeytinyağının kullanılacağını bilmek kalıyor. İşte ipuçları…

1. Soğuk Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır? 

Hazırlayacağınız tüm tariflerdeki püf nokta, zeytinyağından nasıl bir lezzet almak istediğiniz. Şayet zeytinyağının doğal ve meyvemsi tadını almak, kokusunu hissetmek ve yoğun aromasını deneyimlemek istiyorsanız, natürel sızma zeytinyağını tercih etmelisiniz. 

Natürel sızma zeytinyağı, oleik asit değeri 0 ila 0.8 olan, kalite oranı en yüksek zeytinyağı çeşidini oluşturuyor. Bu hali ile soğuk yemeklerin lezzet katsayısını artırırken, sıcak yemeklere de çeşni katıyor. Eğer natürel sızma zeytinyağının yoğunluğunu sıcak tariflerde de deneyimlemek istiyorsanız bu besini hem soğuk hem sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Peki, natürel sızma zeytinyağını tariflerinize nasıl adapte edebilirsiniz?

  • Kızarmış ekmeğin üzerine sızma zeytinyağlı, sarımsak sos yapıp sarımsaklı ekmekler hazırlayabilirsiniz.  
  • Közlenmiş ya da haşlanmış sebzeler ile sebze püreleri yapabilirsiniz.
  • Limon, sirke, nar ekşisi ve baharatların üzerine sızma zeytinyağı ekleyerek salata sosları yapabilirsiniz.
  • Taze fasulye, pırasa, kereviz, enginar gibi sebze yemeklerinde kullanarak tadına doyulmaz lezzetler elde edebilirisiniz.
  • Ev yapımı salça ve yemeklik soslar hazırladıktan sonra küflenmelerini önlemek için üzerlerine sızma zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
  • Kahvaltı sofralarındaki zeytin, beyaz peynir, domates ve salatalık gibi yiyecekleri çeşnilendirebilirsiniz.

2. Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor. Riviera zeytinyağını hemen hemen tüm sıcak tariflerde ve kızartmalarda, dilerseniz de hafif bir zeytinyağı tadı vermek için soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz. İşte riviera zeytinyağı kullanabileceğiniz yemeklerden bazıları:

  • Tavada ya da fırında pişireceğiniz balık, tavuk ve kırmızı etlerin marinasyon ve pişirme işlemlerinde tercih edebilirsiniz.
  • Omlet ve menemen gibi yumurtanın başrolde olduğu lezzetlerde kullanabilirsiniz.
  • Patates kızartması ve her türlü kızartma işleminde tercih edebilirsiniz.
  • Kek, poğaça ve börek gibi hamur işlerinde ayrıca ekmek yapımında kullanabilirsiniz.
  • Çorbalara, pilav ve makarnalara ekleyebilirsiniz.
  • Tüm sıcak tencere yemeklerine ilave edebilirsiniz.

3. Kızartmalarda Zeytinyağı Kullanılabilir mi?

Kızartmalarda Zeytinyağı Kullanılabilir mi?

Zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bir diğeri de kızartma yapılırken kullanılmaması gerektiği. Zeytinyağının yüksek sıcaklığa karşı dayanıklı olmadığı ve kızartma süresi arttıkça zeytinyağının içindeki yararlı maddelerin, zararlı hale dönüştüğü yanılgısı kullanıcıları zeytinyağından uzaklaştırıyor. Oysa zeytinyağı, tıpkı sıcak ve soğuk yemeklerde olduğu gibi kızartmalarda gönül rahatlığı ile tercih edilebiliyor.

3.1. Kızartmalar için Hangi Zeytinyağı Uygundur?

“O halde kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılmalı?” diyorsanız, riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağını tüm kızartmalarda kullanabilirsiniz. Çünkü riviera zeytinyağının duman noktası yani “yanma aralığının” yaklaşık 210 derece olduğu biliniyor. Buna karşılık, yağın yiyecek kızartmaya hazır olduğu derin kızartma anında yaklaşık sadece 150-190 derece sıcaklık gerekiyor. Zeytinyağının dumanlanma noktası bu aralıktan yukarıda olduğu için bu yağ, kızartma işleminde endişe duyulmadan kullanılabiliyor. 

Eğer siz de zeytinyağının sahip olduğu taze ve yoğun aromanın tutkunlarından biriyseniz, Oleamea’nın organik natürel sızma zeytinyağı çeşitlerini sıcak ve soğuk fark etmeksizin tüm yemeklerinizde keyifle kullanmanız mümkün! Peki, bunu hemen şimdi denemeye ne dersiniz? 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi