Oleamea Erken Hasat Zeytinyağları

Tükettiğiniz zeytinyağının tat özellikleri ve besin değerlerinin nasıl olduğu, her zeytinyağı tüketicisi gibi sizin için de önemli olmalı. Buna bağlı olarak da zeytinlerin hasat edilme zamanı, zeytinyağı seçiminde en mühim kriterlerinizden biri olabilir. Peki, yüksek besin değerleri ve zeytinyağının kendine has hafif acılığı için hangi zeytinyağını tercih etmelisiniz? Hemen söyleyelim: Erken hasat zeytinyağları! Öyleyse, aradığınız lezzeti dalından kopup gelmiş bir doğallıkta sunan Oleamea erken hasat zeytinyağları ile tanışmanızın tam sırası!

Erken Hasat Zeytinyağı Ne Demek?

Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinlerin normal zamanından önce hasat edilmesine “erken hasat” deniliyor. Bu dönemde hasat edilen zeytinlerden yapılan zeytinyağı ise “erken hasat zeytinyağı” olarak tanımlanıyor. Erken hasat zeytinyağı, zeytinyağının tat ve besin değerleri bakımından zengin içerikler taşıdığı bir ürün çeşidini oluşturuyor.

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

Erken hasat zeytinyağı, eylül ve kasım ayları arasında hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarını ifade ediyor. Erken hasat zeytinyağının ham maddesi olan zeytinler, isminden de anlaşılabileceği üzere henüz tam olgunlaşmamış oluyor. Acı bir tada ve yeşil renge sahip olan ham ve taze zeytinler, yüksek besin değerleri taşıyor. Örneğin; zeytinyağının önemli bileşenlerinden olan polifenoller, en çok da erken hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı çeşitlerinde bulunuyor.

Bunun yanı sıra zeytindeki fenolik maddelerin oluşumunu sağlayan oleuropein maddesi de olgunlaşmasını henüz tamamlamış olan erken hasat zeytinlerde önemli miktarda var oluyor. Antioksidan özellikler, etken maddeler ve aromatik yoğunluğu sağlayan bileşenler de erken hasat zeytinyağında bulunan özellikleri oluşturuyor.

Erken Hasat Zeytinyağının Tadı Nasıldır?

Erken hasat zeytinyağının tadında, zeytinlerin henüz olgunlaşmadığı dönemde erken hasat edilmesinden gelen bir doğallık bulunuyor. Bu doğallık, en çok da zeytinlerin acı tadından ileri geliyor. Henüz tam olgunlaşmayan zeytinlerde oleuropein maddesi yaklaşık yüzde 15 oranında bulunuyor. Bu da erken hasat zeytinyağının acımsı bir tada sahip olmasını sağlıyor. Zeytinler erken hasat edildiği için sahip oldukları yağ miktarı da bir o kadar az oluyor. Bu, acılığın yanı sıra yakıcılığın da artması anlamına geliyor. 


Erken hasat zeytinyağlar, aynı zamanda meyvemsi bir tat ve aroma da taşıyor. Bunun en büyük sebebi ise henüz olgunlaşmamışken hasat edilen zeytinlerin meyve özelliği taşıması oluyor. Meyvemsi aroması ile öne çıkan erken hasat zeytinyağları, zeytinyağı tutkunlarının favori noktalarından oluyor. Doğallığın buram buram hissedildiği hafif acılık ve yakıcılık da zeytinyağında kaliteyi hissettiren unsurlardan birini oluşturuyor.

Erken Hasat Zeytinyağı Nasıl Üretilir?

Erken hasat zeytinyağı çeşitleri, zeytinlerin bu dönemde taşıdığı zengin besin değerlerini ve güçlü aromatik unsurları doğrudan koruyabilmek adına soğuk sıkım yöntemiyle elde ediliyor. Yüksek ısıl işleme maruz kalmayan zeytinler, bu sayede doğallığından gelen tüm zenginliği doğrudan korumuş oluyor.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının üretim aşamasında ilk olarak zeytinler kırılıp eziliyor. Ezilen zeytinlerin düşük ısıda yoğrulması ile ortaya zeytin hamuru çıkıyor. Bu hamur, yağ miktarının artması amacıyla çok az miktarda su ile karıştırılıyor. Zeytinlerin yüksek ısıl işleme maruz kalmaması adına üretimde 27 derecenin altında su kullanıyor. Elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı, oksitlenme durumunun önüne geçebilmek adına azot destekli krom tanklarda muhafaza ediliyor. Ardından yine hijyenik koşullarda şişelenerek tüketicilerine ulaşmak üzere hazır hale geliyor.

Erken Hasat Zeytinyağının Besin Değerleri Nedir?

Erken hasat zeytinyağı hem zeytinlerin olgunlaşmadan hasat edilmesi hem de soğuk sıkım yöntemiyle üretilmesi sebebiyle besin değerleri bakımından son derece zengin özellikler taşıyor. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarında A vitamini (karotenler), E vitamini (tokoferoller), fenolik maddelerin oluşumunu tetikleyen oleuropein ve polifenol en yüksek miktarda barınmaya devam ediyor.

Oleamea’nın Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Oleamea’da bulunan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı çeşitleri, farklı iki yörenin zeytinlerinden elde ediliyor. Zeytinyağı üretimini havasından suyuna, güneşinden yağmuruna etkileyen bu yöreler için Oleamea’nın tercihi, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Altınova beldesi ve Uşak’ın Eşme ilçesindeki Dereli beldesi oluyor. 

Oleamea Altınova zeytinyağı çeşitleri, eylül-ekim aylarında zeytinlerin henüz tam olgunlaşmadığı dönemde yapılan ilk hasattan üretiliyor. Zeytinler bu dönemde erken hasadın karakteristik özelliği olan tam yeşil renge sahip oluyor. İlk hasat zeytinyağının değişmez özelliği olan düşük asit oranı, meyvemsi aroma, acılık ve yakıcılık; Altınova zeytinyağı çeşitlerinde de bulunuyor. Oleamea Dereli zeytinyağı çeşitleri de ekim-kasım aylarında yapılan ekren hasattan elde ediliyor. Bu dönemde zeytinlerin yeşil renkten alaca renge dönmeye başladığı görülse de aromatik özellikler, baskın tat ve yüksek polifenol oranı Dereli zeytinyağı çeşitlerinde de aynı şekilde varlığını koruyor.

Oleamea Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Çeşitleri Nasıl Satın Alınır?

Altınova yöresinden hasat edilen zeytinlerden üretilmiş Oleamea zeytinyağları, tekli şişeler ve koliler ile satışa sunuluyor. Tekli olarak satışa sunulan Oleamea Altınova Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı 500 ml, 750 ml ve 1000 ml seçenekleriyle tercih edilebiliyor. Oleamea Altınova Koli çeşitleri ise 6 şişe olarak 500 ml, 750 ml ve 1000 ml seçenekleriyle sipariş verilebiliyor.

Dereli yöresinden hasat edilen zeytinlerden üretilen Oleamea zeytinyağları da tekli veya koli olmak üzere tercih edilebiliyor. Tekli olarak satışa sunulan Oleamea Dereli Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı çeşitleri 500 ml, 750 ml ve 1000 ml olarak sipariş verilebiliyor. Oleamea Dereli koli çeşitleri de aynı şekilde 6 şişe olarak 500 ml, 750 ml ve 1000 ml seçenekleriyle tüketicilerine sunuluyor.