Olgun Hasat Zeytinyağı
Oleamea Olgun Hasat Zeytinyağları
Damaklarda iz bırakan zeytinyağı çeşitlerini birbirinden farklı tat ve özelliklerle deneyimlemek mümkün. Peki, siz de tercihi yumuşak tatlardan yana olanlardan mısınız? Öyleyse zeytinyağını da hem yumuşak bir tat hem de hafif koku özellikleriyle deneyimlemenin yollarını arıyor olabilirsiniz. Olgun hasat zeytinyağı çeşitleri, bu noktada isteklerinizi karşılayacak en doğru seçim! Oleamea’nın olgun hasat zeytinyağları kategorisinde birbirinden lezzetli ürünler keşfetmeniz için sizi bekliyor!
Olgun Hasat Zeytinyağı Ne Demek?
Olgun hasat (bir diğer adıyla geç hasat), zeytinyağının ham maddesi olan zeytinlerin son toplama zamanında hasat edilmesine deniliyor. Bu dönemde hasat edilen zeytinlerden üretilen zeytinyağı, “olgun hasat zeytinyağı” olarak adlandırılıyor. Kış mevsiminde yapılan geç hasat, zeytinyağının sahip olduğu özellikleri başta duyusal özellikler olmak üzere tüm açılardan etkiliyor.
Olgun Hasat Zeytinyağı Nedir?
Olgun hasat zeytinyağı, aralık ve ocak aylarında hasat edilen zeytinlerden üretilen zeytinyağı çeşidini oluşturuyor. Bu dönemde hasat edilen zeytinler, geç hasat edilmesine bağlı olarak bazı yapısal özellikler taşıyor. Olgun hasat yapılan zeytinler, dalında uzun süre beklemiş olmaları sebebiyle artık iyice mor veya siyah renk tonlarında bulunuyor. Yine aynı sebebe bağlı olarak bu dönemde zeytinlerin su miktarının azalmaya başladığı ve hafif buruştuğu da görülüyor.
Geç hasat edilen zeytinler, hasat zamanından kaynaklı olarak erken hasat edilen zeytinlere göre daha fazla yağ barındırıyor. Yağ miktarının fazlalığı sebebiyle olgun hasat zeytinyağı çeşitlerinin rengi daha sarıya yakın tonda oluyor. Olgun hasat zeytinyağları tat ve koku yoğunluğu bakımından da kolayca ayırt edilebiliyor.
Olgun Hasat Zeytinyağının Tadı Nasıldır?
Zeytinlerin hasat edilme zamanı, zeytinyağının tat ve koku yoğunluğunu doğrudan etkiliyor. Hasat ne kadar gecikirse zeytinyağındaki acı ve yakıcı tat da bir o kadar az oluyor. Zeytinyağının karakteristik özelliklerinden biri olan meyvemsi aroma, olgun hasat zeytinyağında daha hafif şekilde bulunuyor. Tüm bunlar sebebiyle olgun hasat zeytinyağı, zeytinyağının belirgin özelliği olarak bilinen baskın tat ve aromatik yoğunluğu daha az oranda taşıyor. Son derece yumuşak bir tada sahip olan olgun hasat zeytinyağları, bu yönüyle hafif kokulardan ve yumuşak lezzetlerden hoşlanan zeytinyağı severler için en ideal seçim oluyor.
Olgun Hasat Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Olgun hasat zeytinyağı çeşitleri, zeytinlerin sahip olduğu besin değerlerini en yüksek oranda koruyabilmek adına soğuk sıkım yöntemiyle elde ediliyor. 27 derecenin altında sıkılarak yüksek ısıl işleme maruz kalmadan üretilen olgun hasat zeytinyağları, olgun zeytinlerin taşıdığı tüm bileşenleri maksimum seviyede içermeye devam ediyor.
Olgun hasat zeytinyağının üretimi, tıpkı erken hasat zeytinyağında olduğu gibi zeytinlerin kırılıp ezilmesi ile başlıyor. Zeytinlerin ezilerek düşük ısıda yoğrulması ile zeytin hamuru meydana geliyor. Geç hasat edilen zeytinler, hasat zamanı itibarıyla yüksek miktarda yağ barındırıyor. Bu sebeple olgun hasat zeytinyağı üretiminde elde edilen yağ miktarı da çok daha fazla oluyor. Yağın yoğun olması, olgun hasat zeytinyağının rengini de etkileyerek yoğun sarı tonlara sahip olmasını sağlıyor.
Olgun Hasat Zeytinyağı Nasıl Saklanır?
Bozulma vb. durumları engelleyebilmek adına olgun hasat zeytinyağları da diğer çeşitler gibi azot destekli krom tanklara alınıyor. Gelen sipariş talepleri üzerine ise hijyenik kağıt filtrelerden geçirilerek tamamen pürüzsüz bir kıvama kavuşturuluyor. Son aşamada ise hijyenik ve güvenilir cam şişelere ya da tenekelere doldurularak siz tüketicilerine sunuluyor.
Olgun Hasat Zeytinyağının Besin Değerleri Nedir?
Olgun hasat zeytinyağlarında kullanılan zeytinler geç dönemde hasat edilse de, besin değerleri bakımından dalındaki haline kıyasla kayba uğramıyor. Antioksidan bileşenler, polifenoller, faydalı yağ asitleri, vitamin ve mineraller olgun hasat zeytinyağlarında da yüksek miktarda bulunuyor. Özellikle E ve K vitaminleri bakımından zengin olma durumu, olgun hasat zeytinyağında duyusal özelliklerin hafif olmasının yanı sıra varlığını korumaya devam ediyor.
Oleamea’nın Olgun Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Özellikleri Nelerdir?
Oleamea olgun hasat zeytinyağları, Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan meşhur memecik zeytinlerinden elde ediliyor. 220’nin üzerinde polifenol değerine sahip olan Oleamea olgun hasat zeytinyağı çeşitleri, yüzde 0.2 ila 0.4 arasında asitlik değeri barındırıyor. En son teknolojiye sahip İtalyan sıkım makineleri ile üretilen olgun hasat soğuk sıkım zeytinyağları, burunda memecik zeytinine özgü yeşillik ve çağla badem kokuları hissettiriyor. Yumuşak tat ve hafif acılık oranı ise Oleamea olgun hasat zeytinyağlarında en fazla öne çıkan özellikleri oluşturuyor.
Oleamea Olgun Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?
Oleamea olgun hasat soğuk sıkım zeytinyağları, “Classic” serisi ile satışa sunuluyor. Bu seri altında farklı ürün seçenekleri ile deneyimlenebilen Oleamea olgun hasat zeytinyağları, zeytinyağı çeşitleri arasında tat ve koku oranı bakımından daha özel bir deneyime hitap etmesi nedeniyle üç litrelik tenekelerde tercih edilebiliyor.
Tekli olarak tercih edilebilecek olan Oleamea Classic 3 Litre Teneke Soğuk Sıkım Organik Zeytinyağı’nın yanı sıra; 3 litrelik 2 tenekeden oluşan Oleamea Classic Koli 2 x 3 Lt Teneke Soğuk Sıkım Organik Zeytinyağı ve 3 litrelik 4 tenekeden oluşan Oleamea Classic Koli 4 x 3 Lt Teneke Soğuk Sıkım Organik Zeytinyağı koli çeşitleri de bulunuyor. Zeytinyağı tüketimini kolaylaştırmak adına 1 adet 750 ml boş cam şişe ve 4 adet bilyalı kapak ile birlikte satışa sunulan Oleamea Classic 3 Lt çeşidi de Oleamea’nın olgun hasat zeytinyağları arasında yer alıyor.