Oleamea Zeytin Çeşitleri

İlk olarak Yunanistan'ın Santorini Adası'nda yetiştiği düşünülen zeytin, neredeyse 8 bin yıllık tarihiyle kahvaltı sofralarının ve salata tariflerinin vazgeçilmezi. Eşsiz tadı ve kokusuyla sofraların baş tacı olmaya aday Oleamea zeytin çeşitleri ise bu kadim tarihi en leziz şekilde devam ettiriyor. Kategoride sıralanan ve her damak zevkine hitap eden Oleamea yeşil zeytin çeşitleri, yeşil kırma ve yeşil çizik olarak farklı seçeneklerden oluşuyor. Mayhoş aroması ve ağızda iz bırakan tadıyla Oleamea yeşil zeytin çeşitleri, kaliteli ve ayrıcalıklı bir lezzet deneyimi için sizi bekliyor!

1. Zeytin Nasıl Yapılır?

Zamanında toplanan zeytinler, sofralarla buluşmak üzere hazırlanmadan önce kırma veya çizik yöntemine uygun olarak çeşitli işlemlerden geçiyor. Ardından cam kavanoza alınan zeytinlerin üzerine kaya tuzu, limon ve su ekleniyor. Zeytinlerin olması için kavanozlar serin ve kuru bir yerde yan yatırılarak bir süre bekletiliyor. Bu süreçte tuzun tamamen erimesi için zeytin kavanozları arada bir çalkalanıyor. Yaklaşık 20 günün sonunda ise zeytinler tüketilmek için hazır oluyor.

2. Siyah Zeytin ve Yeşil Zeytinin Farkı Nedir? 

  • Siyah zeytin meyvenin olgunlaşmış, yeşil zeytin ise henüz olgunlaşmamış halidir. 
  • Siyah zeytin, yeşil zeytine göre daha fazla yağ oranına sahiptir. 
  • Yeşil zeytinin içerisinde siyah zeytine oranla daha fazla su bulunur. 
  • Yeşil zeytinin yapılma süresi siyah zeytine göre daha uzundur. 

2.1. Lezzet

Siyah zeytin yeşil zeytine göre çok daha fazla yağ barındırdığı için daha yoğun bir tada sahip oluyor. Bununla birlikte yeşil zeytinin içerisinde siyah zeytine göre daha fazla su bulunuyor. Bu nedenle siyah zeytin daha baskın bir aroma sunuyor.

2.2. Hasat Zamanı

Yeşil zeytin, siyah zeytinin tam olgunlaşmamış hali. Henüz olgunlaşmamış siyah zeytinlerden elde edilen yeşil zeytinler, dolayısıyla siyah zeytinlerden çok daha önce hasat ediliyor. Yeşil zeytinler çoğunlukla ekim ayında hasat edilirken, siyah zeytinlerin toplanması aralık ayını bulabiliyor.

2.3. İşlenme Şekli

Siyah zeytin ve yeşil zeytin arasındaki en temel farklardan biri olan işlenme şekli, özellikle siyah zeytinde birçok yöntemi beraberinde getiriyor. Siyah zeytini işlemek için salamura, sele, teneke ve tuz-katlama yöntemi gibi seçenekler bulunuyor. Ancak yeşil zeytinde neredeyse yalnızca salamura yöntemi tercih ediliyor. 

2.4. Bekleme Zamanı

Siyah zeytinlerin yeşil zeytinlere göre çok daha olgun olması işlenme şeklini doğrudan değiştiriyor. Siyah zeytinler ortalama 1 ay bekletildiğinde sofraya gelmek için hazır oluyor. Ancak yeşil zeytinin yemeye uygun hale gelmesi için yaklaşık 3 ay tatlandırılması gerekiyor.

2.5. Besin Değeri

Siyah zeytin fosfor ve sodyum bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Yeşil zeytinde ise A ve E vitamini siyah zeytine göre çok daha bol bulunuyor. Bununla birlikte, yeşil zeytinden elde edilen erken hasat zeytinyağı çeşitleri daha yüksek polifenol ve besin değeri içeriyor.

3. Kırma Yeşil Zeytin ve Yeşil Çizik Zeytin Arasındaki Fark Nedir?

  • Kırma yeşil zeytinler kırıldıktan sonra olgunlaşmaya devam ediyor ve acısı çok daha fazla çıkıyor. Bu sebeple kırma yeşil zeytinlerin tadı, çizik zeytinlere göre çok daha yoğun oluyor.
  • Yeşil çizik zeytin, kırma yeşil zeytine oranla daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor.
  • Yeşil çizik zeytinlerin aksine, kırma yeşil zeytinlerin kısa süre içerisinde tüketilmesi tavsiye ediliyor.
  • Kırma yeşil zeytinin işlenmesi, yeşil çizik zeytine göre daha erken oluyor.
  • Kırık yeşil zeytin yapımı, yeşil çizik zeytine göre daha kolay ve pratik oluyor.
  • Kırma yeşil zeytin, yeşil çizik zeytine göre çok daha hızlı bir şekilde tatlanıyor.
  • Yeşil çizik zeytinin salamura suyunu değiştirmeye gerek yokken, kırma yeşil zeytinin acısının çıkması için suyunu belirli aralıklarla değiştirmek gerekiyor.

4. Zeytin Tüketimi Vücuda Nasıl Katkılar Sağlar?

  • Zeytinde bulunan E vitamini, lif ve yağ, sindirim sisteminin normal fonksiyonlarını korumaya katkıda bulunuyor.
  • Doymamış yağ asidi bakımından zengin olan zeytin, vücuttaki sistemlerin ideal fonksiyonlarını sürdürmeye destek oluyor.
  • Zeytin, günlük enerji miktarının bir kısmını karşılamaya katkıda bulunuyor.
  • Antioksidan maddeler içeren zeytin, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını korumaya yardımcı oluyor.

5. Oleamea Zeytin Çeşitleri Nerede Yetişir?

Oleamea zeytin çeşitleri, Aydın’da yetişiyor. Bölgeye has bir toprak çeşidi olan Memecik’te büyüyen Oleamea zeytinleri, tat ve kalite bakımından üstün bir deneyim sunuyor. Bölgenin iklim özellikleri, toprak yapısı ve pH seviyesinin uygunluğu sayesinde Oleamea Memecik zeytinleri kendine has bir lezzetle sofralarda yerini alıyor. Ufak çekirdekli ve iri bir zeytin türü olan Memecik zeytinleri, olgun zamanlarında dahi orta sertlikte oluyor. Yüksek besin değerine sahip olan Memecik zeytinleri, diğer zeytin türlerine göre ise dört kat daha fazla polifenol içeriyor.

6. Oleamea Zeytin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Oleamea zeytin çeşitleri, tadı ve kalitesiyle zeytin & zeytinyağı tüketimine ayrıcalık katıyor. Özenle toplanan zeytinler, geleneksel yöntemler kullanılarak en keyifli sofraların başkahramanı oluyor. Oleamea zeytin çeşitlerinin hepsi yoğun bir lezzet deneyimi sunuyor. Ancak bu zeytin çeşitleri özellikleri bakımından birbirinden ayrılıyor.

6.1. Oleamea Kırma Zeytin Hangi Özelliklere Sahiptir?

Oleamea kırma zeytinler, Memecik topraklarında yetişiyor. Ekim ayında elle toplanan yeşil zeytinler, taş kırma yöntemiyle kırılarak işleniyor. Kırılma işlemi zeytinin tadının yoğun bir şekilde ortaya çıkmasına olanak tanıyor. Tuz, asitlik düzenleyici, kalsiyum klorür ve antioksidan içeren Oleamea kırma yeşil zeytinler, baskın tadı ve damakta bıraktığı iz ile lezzet bakımından büyük bir başarı gösteriyor.

6.2. Oleamea Çizik Zeytin Hangi Özelliklere Sahiptir?

Olemea çizik zeytinler, tıpkı Oleamea kırma yeşil zeytinlerde olduğu gibi Memecik topraklarında yetişiyor. Bundan dolayı, tadı ve kendine özgü yapısıyla zeytinseverlerden tam not alıyor. Ekim ayında el değmemiş topraklardan eski usül olarak elle toplanan yeşil zeytinler, özenle çizilerek işleniyor. İçeriğinde su, tuz, asitlik düzenleyici, kalsiyum klorür ve antioksidan bulunan Oleamea çizik zeytin çeşitleri, lezzet bakımından da tatmin edici bir deneyim sunuyor.

Oleamea zeytin çeşitleri sofralarınıza gelmeyi bekliyor! Kategoriyi yeniden inceleyerek Oleamea yeşil zeytin fiyatlarını öğrenebilir ve hiç vakit kaybetmeden siparişinizi oluşturabilirsiniz. Dilerseniz Oleamea zeytinleriyle birlikte organik erken hasat zeytinyağı çeşitlerine de bir şans verebilirsiniz!