Zeytinyağlı Avokado Nasıl Yenir?

Zeytinyağlı Avokado Nasıl Yenir?

Sofraların vazgeçilmezi zeytinyağıyla, iyi beslenmenin önemli aktörü avokadoyu bir araya getirmeye ne dersiniz? O halde buyurun; hem avokadonun faydalarına hem de birbirinden besleyici zeytinyağlı avokado lezzetlerine bir göz atalım!

Zeytinyağı nasıl ki içerdiği faydalı yağ asitleriyle beslenmede özel bir yer tutuyorsa, aynı durum avokado meyvesi için de geçerli. Timsah armudu olarak da bilinen bu sıra dışı besin, tatlı yerine tuzlu tariflere daha çok yakışması bakımından diğer pek çok meyveden ayrılıyor. Bu tropik meyve, sunduğu etkilerden dolayı özellikle son yıllarda Türkiye’de de yaygın bir şekilde tüketiliyor. Peki, siz de avokadoyu merak edip nasıl tüketeceğiniz konusunda hala bilgiye ihtiyaç duyanlardan mısınız? Öyleyse gelin, avokadoyla tanışmanız için keyifli bir tura çıkalım!

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

  • Zengin miktarda omega-3 ve folik asit barındırıyor.
  • A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri ile potasyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve manganez içeriyor.
  • İçerdiği lifler ile tokluk süresinin uzamasına yardımcı oluyor.
  • Kırmızı et alternatifi olarak vegan ve vejetaryenler tarafından rahatlıkla tüketilebiliyor.
  • Nemlendirici özelliği ile cilt dokusunun görünümünü iyileştirmeye yardımcı oluyor.
  • Saç bakımında kullanıldığında saçların parlak ve yumuşak bir dokuya sahip olmasına katkı sağlıyor.

Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokado, ağaçtan koparıldığında sert oluyor ve yaklaşık 1 hafta bu şekilde kalıyor. Sert formda olan avokado, acı olduğu için yemeye elverişsiz sayılıyor. Bu nedenle avokadoyu 1 hafta ve üzeri sürede tüketmeyecekseniz, sert olanlarından kaçınmanız gerekiyor. Ancak elinizde sert avokadolar varsa; onları elma, muz ve kivi gibi meyvelerle bir arada bekleterek olgunlaşmasını hızlandırabilirsiniz. Öte yandan avokadonuzu kısa süre içinde kullanacaksanız daha yumuşak ve koyu renkli olanları seçmelisiniz.

Avokado Nasıl Kullanılır?

Gelelim avokadoyu nasıl kullanacağınıza:

  • Avokadoyu ortadan ikiye kesip ortasındaki büyük çekirdeği çıkarın.
  • Daha sonra bir kaşık yardımıyla avokadonun içini çıkarın ya da bıçak ile şeritler keserek kenara ayırın.

İşte bu kadar kolay!

Zeytinyağlı Avokado Tarifleri

Tüm bu bahsettiklerimizden sonra, avokadolu tarifleri merak etmeye başladınız; değil mi? Öyleyse sizler için bir araya getirdiğimiz birbirinden pratik ve lezzetli tariflere göz atmanın zamanı geldi!

Zeytinyağlı Avokado Salatası

Malzemeler:

  • 3 adet salatalık
  • 1 adet olgun avokado
  • Yarım limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet havuç
  • 1 adet marul
  • İsteğe göre 2-3 dal kişniş
  • Tuz

Yapılışı:

  • Avokadoyu, 1 adet salatalığı, yarım limonun suyunu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını pürüzsüz bir kıvama ulaşıncaya kadar rondodan geçirin.
  • Daha sonra kalan salatalıkları, havuç, marul ve kişnişi doğrayarak bir kâseye alın.
  • Zeytinyağı, limon ve tuz ekleyerek lezzetlendirin.
  • Hazırladığınız avokado püresini de karışıma dâhil ederek salatanızı tamamlayın.

Avokado Soslu Makarna

Malzemeler:

  • 1 paket makarna
  • 2 olgun avokado
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım demet fesleğen ya da kişniş
  • Yarım limonun suyu
  • 3-4 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı:

  • Makarnayı haşlayın.
  • Ardından çekirdeği çıkarılmış ve kabuğundan ayrılmış 2 adet avokadoyu, zeytinyağını, sarımsağı, fesleğeni, limon suyunu ve tuzu pürüzsüz kıvam alıncaya kadar rondodan geçirin.
  • Haşlayıp suyunu süzdüğünüz makarnaya avokado sosunu ekleyerek iyice harmanlayın ve sıcakken servis yapın.

Guacamole

Malzemeler:

  • 2-3 adet olgun avokado
  • 2-3 adet domates
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet chili biber
  • 1 tutam kişniş ya da yoksa maydanoz)
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  • İkiye böldüğünüz avokadoları çekirdeğinden ayırın ve bir kabın içinde ezin.
  • Domatesleri, soğanı, kişnişi ve chili biberi de doğrayarak avokadonun üzerine ekleyin.
  • Ardından karışımın üzerine 1 diş sarımsak rendeleyin.
  • Karışıma zeytinyağı, tuz ve limon ekleyip tüm malzemeyi harmanlayın.
  • Hazırladığınız sosu ekmek üzerinde ya da tortilla ile servis edebilirsiniz.

Afiyetle!

Zeytinyağı kalitesinin nelerin etkilediği hakkında bilgi almak için Zeytinyağının Kalitesini Neler Etkiler? blog içerimizi inceleyebilirsiniz.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi