İhtiyacınıza en uygun masaj yağını evinizde kendi imkanlarınızla da kolaylıkla yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Cevabınız hayır ise, şimdi öğrenmenin tam zamanı!
Masaj; yorgunluğu, stresi ve çeşitli ağrıları dindirmek için yüzyıllardır başvurulan geleneksel yöntemlerin başında geliyor. Hatta bu uygulamanın Mısır ve Hindistan’da bir tedavi yöntemi olarak tercih edildiği biliniyor. Bedensel ve zihinsel rahatlama sağlayan ve kasların gevşemesine yardımcı olan masajın pek çok tekniği olsa da temelde iki ana elemanı bulunuyor: Hünerli eller ve masaj yağları.
Peki, masaj yağlarını sizce her zaman dışarıdan mı temin etmek gerekiyor? Elbette ki hayır! Masaj yağı yapımının inceliklerini öğrenerek, kendi masaj yağınızı kolayca yapmanız mümkün.
Masaj Yağı Çeşitleri Nelerdir?
Masaj, faydalanılmak istenilen etkiye göre vücudun farklı bölgelerine yapılıyor. Bu nedenle masaj yağlarının maksimum fayda sağlayabilmesi adına aromaterapik özelliklerine göre seçilmesi gerekiyor. Evde masaj yağı yapabilmek için ise şu üç ana malzemeye ihtiyaç duyuluyor:
Esansiyel (Uçucu) Yağlar
Limon, portakal, nane, kantaron, kekik ve çay ağacı gibi bitkilerden elde edilen yağlar yaprak, çiçek ya da köklerden damıtıldığı için oldukça güçlü etkiler sağlıyor. Dolayısıyla bu gibi uçucu yağlar tek başlarına kullanıldıklarında ciltte tahrişe neden olabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için esansiyel yağların, taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılması gerekiyor.
Taşıyıcı (Baz) Yağlar
Jojoba, üzüm çekirdeği, avokado, badem, incir çekirdeği, kuşburnu çekirdeği, Hindistan cevizi yağları ve zeytinyağı, bitkilerin yenilebilir etli/lifli kısımları veya çekirdeklerinden preslenerek elde edilen yağ çeşitlerini oluşturuyor. Uçucu yağlara göre daha hafif olan bu yağlar, söz konusu özellikleri sayesinde ciltte tahriş riskini de engelliyor. Üstelik cilde tamamen nüfuz ettiği için fark edilir ölçüde yumuşaklık da kazandırıyor.
Bu yağların, masaj söz konusu olduğunda uçucu yağları seyreltmek için mutlak suretle kullanılması gerekiyor. Özellikle hassas cilde sahip olan kişilerin masaj yağlarına zeytinyağı eklemesi daha ideal bir etki sağlayabiliyor.
Damlalıklı Cam Şişe
Masaj yağlarını doğru şekilde saklamak ve kolay kullanmak için damlalıklı cam şişede saklamak en doğrusu. Yine de cam şişe tercih etmezseniz, seramik bir kap da kullanabilirsiniz. Ancak masaj yağının içeriğinin ve kokusunun deformasyona uğramaması için teneke ve plastik ambalajlardan uzak durmalısınız.
Zeytinyağlı Masaj Yağı Tarifleri
Masaj yağlarının neler olduğunu ve yapımı sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Öyleyse hem kokuları hem de bıraktıkları etki ile sizleri sakinleştirip rahatlatacak masaj yağı tariflerine geçebiliriz!
Zeytinyağlı Ayak Masajı Yağı
Nanenin getirdiği rahatlık ve zeytinyağının oluşturduğu hafifliği hissedebileceğiniz ayak masajı yağını, şu malzemelerle hazırlayabilirsiniz:
- 10 damla nane yağı
- 8 damla çay ağacı yağı
- 8 damla biberiye yağı
- 60 ml natürel sızma zeytinyağı
Zeytinyağlı Vücut Masajı Yağı
İş hayatı, stres ve günlük koşuşturmaca derken vücudunuz yorulabilir ve kaslarınızda gerginlik oluşabilir. Hem zihinsel ve bedensel yorgunluktan kurtulmak hem de kaslarınızı rahatlatmak adına, bu karışım ile şakaklarınıza veya bedeninize masaj yapabilirsiniz:
- 2 damla tatlı portakal yağı
- 60 ml natürel sızma zeytinyağı
- 24 damla lavanta yağı
- 12 damla kedi otu yağı
- 6 damla sandal ağacı yağı
Zeytinyağlı Baş Masajı Yağı
Baş ağrısı hemen herkesin en sık karşılaştığı ağrı türlerinden biri. Günlük yaşamı ve konsantrasyonu etkileyen bu ağrının dinmesine yardımcı olup sizi rahatlatacak bir masaj istiyorsanız, aşağıdaki tarifi denemelisiniz:
- 8 damla biberiye yağı
- 12 damla nane yağı
- 30 ml natürel sızma zeytinyağı
Zeytinyağlı Detoks Etkili Masaj Yağı
Bedeninizi ve zihninizi rahatlatmaya, bir yandan da enerjinizi toplamaya ihtiyaç duyuyorsanız, bu masaj yağı tam da aradığınız seçenek olabilir:
- 2-3 damla biberiye yağı
- 8-10 damla atlas sediri yağı
- 5-6 damla kekik otu yağı
- 2-3 damla greyfurt yağı
- 3-4 damla mazı ağacı yağı
- 30 ml natürel sızma zeytinyağı
Esenlikle ve rahatlıkla kalın…