Zeytinyağı ile Sindirim Sistemi Nasıl Desteklenir?

Zeytinyağı ile Sindirim Sistemi Nasıl Desteklenir?

Zeytinyağının sindirim sistemi üzerinde birtakım faydaları bulunur. Bilimsel çalışmalarda zeytinyağının sindirimi destekleyerek mide ve bağırsaklara iyi geldiği ve kabızlık gibi sorunları azalttığı belirtilir. Özellikle günlük tavsiye edilen miktarlarda zeytinyağı tüketiminin sindirim sistemi üzerinde önemli etkileri vardır. Peki zeytinyağının sindirim sistemi üzerindeki etkileri neler? Zeytinyağı mideye faydaları nedir? Kabızlık sorununa nasıl çözüm olur? Safra ve karaciğer üzerindeki faydaları neler? Zeytinyağının sindirim sistemi üzerindeki faydalarını merak ediyorsanız tüm detaylar yazımızda!

Zeytinyağının Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Uzman görüşlerine göre zeytinyağı sindirim sistemini destekleyerek mide, safra, bağırsak ve karaciğere birtakım faydalar sağlar. Zeytinyağının sindirim sistemi üzerindeki en önemli etkisi enzim salgılanmasını kolaylaştırması olabilir. Böylece mide ve bağırsaklarda tüketilen yiyecek ve içecekler salgılanan enzimlerle daha kolay sindirilebilir. Bağırsakta artan sindirim hareketliliği gaz, kabızlık ve şişkinlik sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Doğal zeytinyağı mide asidinin düzenlenmesinde etkilidir. Bu nedenle reflü ve gastrit gibi şikayetlerde zeytinyağından yararlanılabilir. Zeytinyağının kabızlık sorunlarına iyi geldiği de bilinir. Özellikle aç karnına tüketilen zeytinyağının sindirim sistemine iyi geldiği bilinir. Yemekler sırasında tüketilen zeytinyağı ise hazmı kolaylaştırır. Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir.

Saf Zeytinyağı Mide İçin Faydalı mı?

Saf ve doğal zeytinyağının içerisindeki fenolik bileşikler nedeniyle mideye iyi geldiği bilinir. Sızma ya da soğuk sıkım zeytinyağı antioksidan özelliğe sahip fenolik bileşikler bakımından zengindir. Zeytinyağı içerisinde yer alan fenolik bileşikler midede sindirimi kolaylaştırır. Zeytinyağı aç karnına tüketildiğinde yemek borusuna mide asidinin geri kaçmasını önleyerek reflüyü azaltabilir. Ayrıca saf zeytinyağı mide zarının iltihaplanmasını önleyebilir. Mide ülserinin iyileşmesini hızlandırabilir. Zeytinyağı mide asidini dengeleyerek reflü, gastrit gibi şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, bazı bilimsel çalışmalarda zeytinyağının antioksidan ve antimikrobiyal özelliğinden dolayı mide asidini artıran helicobacter pylori etkisini azaltabileceği belirtilir (1).

Kabızlık Sorununa Karşı Zeytinyağı Kullanımı

Kabızlık sorunun çözümünde de doğal bir yöntem olarak zeytinyağı kullanımı yaygındır. Saf zeytinyağı doğal bir bağırsak düzenleyicidir. Bu nedenle, sabah aç karnına tüketilen 1 kaşık saf zeytinyağının kabızlık sorununa iyi geldiği belirtilir. Zeytinyağı sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırarak hazmı kolaylaştırdığından kabızlık soruna da çözüm olabilir.

Zeytinyağı tüketildiğinde bağırsak içini sararak yumuşatır. Bağırsak içerisinde dışkının hareketini kolaylaştırır. Aynı zamanda bağırsak içerisinde su tutulmasını, hazmı gerçekleştirilen katı gıdaların yumuşatılmasını sağlar. Bu nedenle, zeytinyağı kabızlık sorunlarına karşı tüketebilirsiniz.

Zeytinyağı Safra Akışını ve Karaciğeri Nasıl Destekler?

Zeytinyağı karaciğer dostu olarak bilinir. Karaciğer detoksu için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri de zeytinyağı tüketimidir. Günlük olarak tüketilen zeytinyağı safrayı uyararak safra kanallarının açılmasını sağlar. Safra salgısının emilimini artırarak kanalların boşaltılmasına yardımcı olur. Böylece, zeytinyağı safra kesesinde taş oluşumunu azaltabilir. Düzenli tüketilen zeytinyağının safra kesesinde taş oluşumunu önlediği bilimsel çalışmalarda yer alır (2). Safra kesesi taşları için her gün sabah aç karnına 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketimine bir hafta devam edilmesi önerilir. Ayrıca, zeytinyağı karaciğerde safra tuzlarını uyararak yağ sindirimini kolaylaştırır. Safra ve karaciğerde kolesterol atılımını hızlandırabilir.

Bağırsak Florasını Destekleyen Doğal Bir Yağ: Zeytinyağı

Vücut sağlığı açısından bağırsak florası oldukça önemlidir. Bağırsak içerisindeki yararlı ve zararlı mikroorganizma ve bakteriler bağırsak florasını oluşturur. Faydalı mikroorganizmalar sindirim sistemini desteklerken zararlı olanlar asit artışı vb. etkilere sebep olarak gaz, şişkinlik gibi sorunlara neden olabilir. Helicobacter pylori mide ve bağırsaklarda en fazla şişkinliğe sebep olan bakteri türevlerinden biri olarak bilinir. Doğal zeytinyağı tüketimi sağlıklı bir bağırsak florası oluşmasını destekler. Sızma ve soğuk sıkım zeytinyağları bağırsaklarda faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bağırsak içerisinde asit salgılanmasını önleyerek helicobacter pyloriye karşı koruyucu etki oluşturur. Bağırsak içerisinde asidin dengelenmesi ve düzenlenmesini sağlar. Ayrıca, zeytinyağı bağırsak içerisinde kayganlaştırıcı etki oluşturarak dışkı ile birlikte zararlı mikroorganizmaların atılmasında etkili olur (3). Zeytinyağı bağırsak temizliğini hızlandırır.

Aç Karnına Zeytinyağı İçmek Doğru mu? Uzman Görüşleri

Sindirim sistemi üzerindeki faydaları bakımından uzmanlar tarafından zeytinyağının sabah aç karnına 1 yemek kaşığı olarak tüketilmesi önerilir. Aç karnına zeytinyağı içmek organlarda uyarıcı etki oluşturur. Midede asit salgılanmasını azaltarak gaz ve şişkinliği önler. Safra ve karaciğeri uyararak salgı oluşumunu ve yağ yakımını hızlandırır. Bağırsaklarda ise kabızlık gibi sorunlara karşı uyarıcı etki yapar. Dışkının vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Zeytinyağının sabah aç karnına içilmesi emilimini hızlandırır. Vücudun zeytinyağından maksimum faydayı almasını sağlar. Zeytinyağının doğrudan içilerek tüketilmesinin sindirimi doğal yollarla düzenlemek için en etkili yöntem olduğu bilinir (4). Bunun haricinde zeytinyağını salatalar ve soslarla birlikte de tüketmek mümkündür.

Sindirim İçin Günlük Ne Kadar Zeytinyağı Tüketilmeli?

Sindirim için doğal yağ olarak sıklıkla tavsiye edilen zeytinyağı günlük olarak belirli miktarda tüketilmelidir. Besin değeri açısından oldukça zengin olan zeytinyağı içerisinde; A, D, E ve K vitaminleri, 10 gr yağ asitleri, 120 kcal, 14 gr yağ bulunur. Bu nedenle, günlük olarak zeytinyağı doğrudan tüketilecekse 1 veya en fazla 2 yemek kaşığı kadar alınmalıdır. Ayrıca, zeytinyağı tüketiminde günlük olarak tüketilen diğer yağ çeşitleri ya da yemek, salata içerisindeki miktarları da göz önüne alınmalıdır. Uzmanlar, sağlıklı bir vücut için günlük olarak 1 ile 2 yemek kaşığı tüketilmesinin yeterli olduğu konusunda hemfikir (5). 1 yemek kaşığı ortalama 120 kcal içerdiğinden diyetlerde tüketimi dengelenmelidir. Akdeniz tipi beslenmede 2 yemek kaşığı tüketilen zeytinyağının hazmı kolaylaştırdığı, vücutta iltihap ve ödemi azalttığı belirtilir.

Zeytinyağı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sindirimi kolaylaştıran besinler arasında yer alan zeytinyağı günlük olarak tüketilirken birtakım hususlara dikkat edilmelidir. Saf zeytinyağı faydalarından maksimum verim almak için tüketimde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Mide dostu zeytinyağı sabah aç karnına tüketildiğinde daha etkilidir. Çünkü yemeğe eklenen zeytinyağları ısı etkisiyle birtakım besin değerlerini kaybedebilir. Bu nedenle, doğrudan çiğ olarak tüketilen zeytinyağı vücuda maksimum verimi sağlar.
  • Aç karnına tüketilen zeytinyağı vücutta diğer besinlere karışmadan doğrudan emilir. Bu nedenle, sabah erken saatlerinde zeytinyağını tüketebilirsiniz.
  • Zeytinyağının tüketimi kadar ne kadar alınacağı da önemlidir. Bağırsak sağlığı için zeytinyağı tüketimine yeni başlayacaksanız ilk olarak sabahları 1 tatlı kaşığı yeterlidir. Sonrasında 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilirsiniz. Ancak bu miktar günlük olarak aşılmamalıdır.
  • Bağırsak sağlığı için sadece zeytinyağı tüketimi yeterli değildir. Lifli gıdalar ve probiyotiklerle sindirim sistemi destekleyici beslenmeye geçmeniz daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayabilir.
  • Zeytinyağı tüketiminde en önemli detay ise doğal olması ve besin değeri bakımından zengin olmasıdır. Zeytinyağının serbest oleik asit bakımından zengin olanı daha faydalı etki oluşturabilir.
  • Zeytinyağları naturel, soğuk sıkım, erken hasat, rafine ya da riviera olmak üzere farklı çeşitlerde üretilir. Bağırsak sağlığı için erken hasat, soğuk sıkım ya da naturel olanları tercih edebilirsiniz. Ancak, rafine ya da riviera formları daha düşük asitlik derecesi ile kızartmalar için kullanıma daha uygundur.
  • Zeytinyağının günlük kontrollü olarak tüketimi de oldukça önemlidir. Sağlıklı bireylerde günlük olarak 1 ile 2 yemek kaşığı arasında tüketilmesi yeterlidir (6).

Doğal ve besin değeri yüksek zeytinyağı çeşitleri için Oleamea ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Kaynaklar

1.https://www.medicalpark.com.tr/saglik-rehberi/zeytinyaginin-faydalari

2.https://www.drgokhanmoray.com/tr/blog/safra-kesesinde-tas-olanlar-ne-yememeli

3.https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/bagirsak-florasi

4.https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/zeytinyagini-dikkatli-tuketin

5. https://www.medicana.com.tr/zeytinyaginin-faydalari-nelerdir-zeytinyaginin-besin-degeri-ve-kalorisi/blog/23746


Daha eski gönderi