Zeytinyağının en lezzetli ve en besleyici haliyle tanışmaya hazır mısınız? Soğuk sıkım zeytinyağı ve sıcak sıkım zeytinyağı hakkındaki tüm detaylar, bu yazıda sizleri bekliyor!
Zeytinyağında soğuk sıkım ile sıcak sıkım arasındaki temel fark ekstraksiyon işlemi sırasındaki sıcaklık değerleri farkıdır. Soğuk sıkım yönteminde işlemler sırasında kullanılan suyun sıcaklığı en fazla 27° C olarak ayarlanır.
Soğuk sıkım ile sıcak sıkım yöntemleri arasındaki sıcaklık farkı besin değeri, koku ve lezzet gibi pek çok faktörü de etkiler. Soğuk sıkım işleminde, zeytin ezmeleri ısıtılır, çünkü ısı, viskoziteyi düşürerek yağın ekstraksiyonunu kolaylaştırır. Ancak diğer yandan zeytinyağında bulunan hoş kokuyu ve lezzeti sağlamaktan sorumlu uçucu bileşikler buharlaştığı için yağ, aromasını ve lezzetini kaybeder.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?
Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Sıcak Sıkım Zeytinyağı Nedir?
Sıkım işlemleri daha yüksek sıcaklıklarda yapıldığı takdirde, aynı miktardaki zeytinden çok daha fazla yağ ve hacim ortaya çıkacaktır. Zeytinden daha fazla yağ, dolayısıyla daha fazla verim elde edebilmek için, uygulanan yöntemlerde kullanılan sıcaklık 27° C'nin üstündedir. Bu yöntem sonucunda zeytinyağı besin değerlerini ve sahip olduğu hoş aromayı, kokuyu kaybeder.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı ve Sıcak Sıkım Zeytinyağı Arasındaki Farklar
Besin Değerleri
Yüksek sıcaklık değerlerinde işlem görerek hazırlanan sıcak sıkım zeytinyağları, yüksek sıcaklıklar nedeniyle sahip olduğu besin değerlerini kaybeder. Sağlık açısından iki yöntem birbiriyle karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha sağlıklıdır.
Koku
Sıcak sıkım yönteminde zeytinyağı sahip olduğu hoş kokuyu kaybeder. Soğuk sıkım zeytinyağları doğal ve hoş aromalı meyve kokularına sahiptir.
Tat
Yüksek sıcaklıklarda işlem görerek hazırlanan sıcak sıkım zeytinyağları, sahip olduğu antioksidanları kaybeder. Soğuk sıkım zeytinyağlarında korunan antioksidanlar, zeytinyağı tadıldığında boğazda ya da genizde hoş bir yanma hissine neden olur.
Antioksidan
Antioksidanlar vücudu günümüz yaşam şartlarıyla birlikte gitgide artan oksidatif stresten korumak adına oldukça önemlidir. Zeytinyağları sıcak sıkım yöntemi ile hazırlandığında, yağda bulunması gereken antioksidan miktarlarında azalmaya neden olur.
Sıcak sıkımda olumsuz etki olarak zeytinyağı kendine has değerlerini kaybetmekle birlikte, aynı zamanda sıcaklıktan dolayı serbest yağ asitleri de ortaya çıkar. Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür.
Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır. Zeytinyağı sahip olduğu antioksidanların ve besin değerlerinin korunabilmesi adına, toplanan taze zeytinlerle en kısa sürede üretilmelidir. Soğuk sıkım ve sıcak sıkım zeytinyağları koklandığında, soğuk sıkım sahip olduğu doğal meyvemsi kokularıyla farkını hissettirecektir.
Sıcak sıkım zeytinyağları üretiminde zeytinler, ekstraksiyon işlemleri sırasında yüksek sıcaklık değerlerine maruz kaldığından dolayı sahip olduğu antioksidanları kaybederler. Tat olarak değerlendirildiğinde ise soğuk sıkım zeytinyağlarını denendiğinde, sahip olduğu antioksidanlar nedeniyle genizde hoş bir yakma hissi uyandırır.
Tadıyla, kokusuyla ve sağlıklı olmasıyla siz de soğuk sıkım zeytinyağı arıyorsanız Oleamea soğuk sıkım zeytinyağlarını inceleyebilirsiniz.
Soğuk sıkım zeytinyağı adlandırması, zeytinyağının elde edilme sürecinde 27°C’nin altında ısı kullanıldığını ifade ediyor. Zeytinyağının genel niteliklerini ve üretim şeklinin kaliteye etkisini bilmiyorsanız bu tanım, sizin için henüz bir şey ifade etmiyor olabilir. Fakat üretim sürecinde tercih edilen sıcaklık derecesi, aslında pek çok açıdan büyük önem taşıyor! Peki, bunun nedenine geçmeden önce doğru bir değerlendirme için soğuk sıkım tekniğini detaylıca öğrenmeye ne dersiniz?
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Soğuk sıkım, bir diğer adıyla soğuk sıkma zeytinyağı üretimi için öncelikle zeytinlerin erken hasat döneminde elle toplanması gerekiyor. Ekim-kasım aylarına tekabül eden bu dönemde toplanan zeytinler, oksitlenmeyi engellemek adına saatler içerisinde üretime alınıyor. Gelişen endüstri sayesinde artık bu işlem steril modern tesislerde de gerçekleştirilebiliyor.
Soğuk sıkım zeytinyağı üretim aşamaları, kullanılan araç fark etmeksizin aynı sırayla ilerliyor:
- İlk aşamada çekirdekleriyle birlikte üretime alınan zeytinler kırılıyor. Kırılan zeytinlerin ezilmesiyle oluşan hamur, daha çok yağ elde edebilmek adına belirli ölçüde su ile yoğruluyor.
- Zeytinyağının “soğuk sıkım” ön adını alabilmesi için bu aşamada kullanılan suyun, Türk Gıda Kodeksi standartlarına göre 27°C’nin altında olması gerekiyor.
- Bu şekilde elde edilen zeytinyağı, oksitlenmeyi önlemek için azot destekli krom tanklarda depolanıyor.
Soğuk Sıkım Zeytinyağının Özellikleri Nelerdir?
Zeytinyağı soğuk sıkım tekniği ile elde edildiği takdirde meyvesinde doğal olarak bulunan aromatik bileşenleri daha iyi koruyabiliyor. Bu sebeple erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, diğer zeytinyağı çeşitlerine kıyasla çok daha baskın bir kokuya sahip oluyor. Bu teknik sayesinde yüksek miktarda korunan antioksidan bileşenler, zeytinyağının tadının da daha yoğun ve acımsı hissedilmesini sağlıyor.Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?
Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?
Isıl işlemler, besinlerin içeriğinde bulunan faydalı bileşenlerle tepkimeye girerek bu bileşenlerin azalmasına yol açabiliyor. Fakat 27°C’den düşük ısıda üretilen soğuk sıkım zeytinyağları, bu tür olumsuz bir etkiyle karşılaşmadan içeriğini tüm doğallığıyla koruyabiliyor. Bu sayede zeytinyağına antioksidan özellik kazandıran tokoferoller, fenolik maddeler, karotenler ve daha pek çoğunu yüksek miktarda içeren bu yağ; vücuttaki sistemlerin işleyişine ve hücrelerin normal aktivitesine katkıda bulunuyor.
Editörün Notu: Oleik asit de güçlü bir antioksidan çeşidi olmasına rağmen, bu yağ asidinin oranı soğuk sıkım sızma zeytinyağında oldukça düşüktür. Zeytinyağındaki serbest oleik asit miktarı, ham maddenin oksitlenmesiyle daha da artarak ürünün kalitesinin düşmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle soğuk sıkım sızma zeytinyağının, 100 gramda 0.8'in altında oleik asit içermesi gerekmektedir.
Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları
|
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Tüketilmelidir?
Soğuk sıkma zeytinyağı, tatlı ya da tuzlu tüm tariflerin içerisine ilave edilerek kullanılabiliyor. Fakat üretim aşamasında yüksek ısıya maruz kalmamasına özen gösterilen bu yağın, tavsiye edilen kullanım şekli de çiğ halde tüketilmesi! Çünkü bu sayede zeytinyağının içeriğindeki bileşenlerden maksimum düzeyde faydalanılabiliyor. Hatta uzmanlar, her sabah bir yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağını doğrudan tüketmeyi dahi öneriyor!
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nerede Bulunur?
Soğuk sıkım zeytinyağı adı altında satılan ürünleri her yerde bulmak mümkün! Fakat esas önemli nokta, bu ürünlerin doğallığından ve ideal koşullarda üretildiğinden emin olmak. Oleamea, yüzde 100 güvenilir ve yüksek kaliteli zeytinyağları ile bu konudaki arayışınıza yanıt olarak size güçlü alternatifler sunuyor!
Zeytinyağı üretiminde organik/doğal tarım uygulamaları ile yetiştirilen erken hasat zeytinleri kullanan Oleamea, bunun için Memecik ve Yamalak zeytinlerini tercih ediyor. Marka, üretim aşamasında sadece soğuk sıkım tekniğini kullandığı ödüllü soğuk sıkım zeytinyağları ile sizlere ayrıcalıklı bir lezzet deneyimi vadediyor!