Beslenmenizde salatalara daha çok yer vermek istiyor ama doyuruculuk konusunda endişe yaşıyorsanız, bol proteinli salata tarifleri tam size göre!
Sağlıklı ve hedef odaklı beslenmeye özen gösteren hemen herkesin en sık tükettiği yemek çeşitlerinden biri de şüphesiz salatalar! Zeytinyağı ve limonun uyumuyla tamamlanan, rengarenk sebzelerin ahenkle bir araya geldiği salatalar, güzel görüntülerine rağmen doyuruculuk anlamında çoğu zaman beklentilerin altında kalabiliyor. Bunun sebebi ise genellikle, salata tariflerinde protein kaynağı besinlere çok fazla yer verilmemesi…
Fakat proteinli salata tarifleri ile doyurucu, aynı zamanda bir o kadar da lezzetli salatalar yapmak çok basit! Bunun için ihtiyacınız olanlar ise çeşitli sebzeler, sevdiğiniz bir protein kaynağı ve lezzetin asıl tamamlayıcısı olan zeytinyağı… Artık salataları daha çok seveceksiniz!
Avokadolu Yumurta Salatası
Avokadolu Yumurta Salatası Malzemeleri
- Yumurta (4 adet)
- Avokado (1 adet)
- Marul (5-6 yaprak)
- Çeri domates (4 adet)
- Salatalık (1 adet)
- Maydanoz (1 tutam)
- Zeytinyağı (4 yemek kaşığı)
- Limon suyu (2 yemek kaşığı)
- Karabiber (1 çay kaşığı)
- Pul biber (1 çay kaşığı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
Avokadolu Yumurta Salatası Yapılışı
- İlk olarak yumurtalarınızı küçük bir tencereye alın ve üstünü geçecek kadar su koyun. Yumurtaları haşlamaya bırakın. Yumurtaların katı kıvamda olmasına özen gösterin.
- Marulu, çeri domatesleri ve salatalıkları güzelce yıkayıp doğrayın. Kuruduktan sonra salata tabağınıza alın.
- Avokadoyu bıçağınızla ortadan ikiye bölün, ardından çekirdeğini çıkarın ve iki tarafını da düz kesin. Avokadoları çıkarıp salata tabağınıza ekleyin.
- Haşlanmış yumurtaları alıp bir kenarda soğutun. Soğuduktan sonra salata tabağınıza ekleyin. Son olarak karabiber, pul biber, tuz, limon suyu ve zeytinyağını ekleyin. Güzelce karıştırın. Avokadolu yumurta salatanız hazır! (Servis etmeden önce üstüne maydanoz ilave edebilirsiniz.)
Tavuklu Izgara Hellimli Salata
Tavuklu Izgara Hellimli Salata Malzemeleri
- Tavuk göğsü (200 gram)
- Hellim peyniri (100 gram)
- Marul (4-5 yaprak)
- Çeri domates (8 adet)
- Maydanoz (1 tutam)
- Ceviz içi (1 avuç)
- Zeytinyağı (5 yemek kaşığı)
- Limon suyu (2 yemek kaşığı)
- Karabiber (1 çay kaşığı)
- Kırmızı toz biber (1 çay kaşığı)
- Tuz (1 çay kaşığı)
Tavuklu Izgara Hellimli Salata Yapılışı
- Tavukları jülyen bir şekilde doğrayın ve geniş bir kaba alın.
- Jülyen doğranmış tavukların üstüne 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin, iyice karıştırın.
- Ardından tavukları yağsız tavada arkalı önlü kızartın. Tavuklar kızardıktan sonra ocağın altını kapatın ve tavukları bir kenara alın.
- Marulu, çeri domates ve maydanozu iyice yıkadıktan sonra doğrayın. Ardından cevizleri ince ince kesin. Hepsini salata tabağınıza koyun.
- Küçük bir kaseye 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Ardından bu karışımı biraz önce hazırladığınız salata tabağınıza dökerek tüm malzemeleri güzelce harmanlayın.
- Kısık ateşte ısıttığınız tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin. Ardından hellim peynirlerini ızgara etmeye başlayın. Hellim peynirleri yumuşadıktan ve üstleri kızardıktan sonra tavadan alın.
- Son olarak, tüm malzemelerinizin olduğu salata tabağınıza tavukları ve ızgara hellimleri ekleyin. Servis öncesi üstüne biraz ceviz serpmeyi de ihmal etmezsiniz, değil mi?
Nohutlu Vegan Salata
Nohutlu Vegan Salata Malzemeleri
- Haşlanmış nohut (3 su bardağı)
- Çeri domates (8 adet)
- Marul (4-5 yaprak)
- Salatalık (1 adet)
- Kırmızı biber (1 adet)
- Kırmızı soğan (½ adet)
- Zeytinyağı (4 tatlı kaşığı)
- Limon (1 adet)
- Kavrulmuş susam (2 yemek kaşığı)
- Roka (1 tutam)
- Dereotu (1 tutam)
- Sumak (1 tatlı kaşığı)
- Karabiber (2 çay kaşığı)
- Tuz (1 çay kaşığı)
Nohutlu Vegan Salata Yapılışı
- Tüm sebzeleri iyice yıkayıp küçük küçük doğrayın.
- Geniş bir salata kasesine haşlanmış nohutu ve doğranmış sebzeleri koyun.
- Küçük bir kaseye bir limonun suyunu, 4 tatlı kaşığı zeytinyağını, tuzu, karabiberi ve sumağı ekleyin. İyice karıştırın. Ardından bu karışımı salata tabağınıza ekleyin ve tüm malzemeleri harmanlayın.
- Son olarak salata tabağınızın üstüne kavurduğunuz susamları, roka ve dereotunu ekleyin. Hem gözünüzü hem midenizi doyuracak vegan salatanız hazır!
Oleamea zeytinyağlarını hazırladığınız tüm salata çeşitlerinde kullanarak bu lezzetleri eşsiz zeytinyağı tadı ile tamamlayabilirsiniz! Afiyet olsun!