Domates Konservesi Nasıl Yapılır?

Domates Konservesi Nasıl Yapılır?

Mevsiminde satın alınan veya toplanan domateslerin kış aylarında bile aynı lezzette tüketilebilmesini sağlayan domates konserveleri, her damak zevkine hitap eden domatesli tarifler için son derece pratik bir lezzet. Domates konservesi yapımı için yalnızca birkaç saat ayırarak bütün kış boyunca nefis yemekler ortaya çıkarmanız mümkün! 

İtalyan usulü bir makarna yaparak Akdeniz mutfağının nefasetini sofranıza taşımak… Anneannenizin tarifiyle sıcacık bir domates çorbası pişirerek çocukluğunuza gitmek… Ya da en sevdiğiniz et veya sebze yemeklerinin tadını zirveye taşımak… Her bir lezzeti tek noktada buluşturan domates konservesi tarifi, domates tadını dört mevsim boyunca dalından yeni koparılmış gibi hissetmeniz için eşsiz bir seçenek!

İştahınız şimdiden kabardıysa, size özel hazırladığımız zeytinyağlı domates konservesi tarifimize bayılacaksınız! Her yemeğe ayrıcalık katacak, kış aylarında domates satın alma masrafından kurtaracak, aynı zamanda yemek yapma sürecinizi de çok daha zahmetsiz kılacak domates konservesi tarifi için kollarınızı sıvamaya hazırlanın. Birazdan başlıyoruz! 

1. Domates Konservesi Malzemeleri

  • 3 kilogram domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

2. Domates Konservesi Yapılışı

  • Domates konservesi yapmak için ilk olarak domateslerin kabuklarını ince bir şekilde soyun ve domatesleri küp küp doğrayın. 
  • Ardından domatesleri derin bir tencere içerisine alın. 
  • Üzerine zeytinyağı, tuz ve şekeri ekleyin ve karıştırın. 
  • Önce yüksek ateşte domatesleri kaynatın. Daha sonra orta ateşte 1,5-2 saat boyunca arada bir karıştırarak pişirin. 
  • Domatesler pişerken bir yandan da kavanozları ve kapaklarını sıcak su ile yıkayın ve kurulayın. 
  • Domatesler piştikten sonra dilerseniz tenceden almadan blender’ın doğrayıcı çubuğuyla domatesleri tamamen doğrayarak sos kıvamına getirebilirsiniz. 
  • Hazırladığınız domatesleri kavanozlara üstte iki parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatın. 
  • Kavanozları ters çevirerek soğumaya bırakın. Konserveler soğuduktan sonra oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. 

3. Domates Konservesi Püf Noktaları

  • Domates konservesi yaparken domateslerin kabukları çok inceyse daha kolay soymak için domatesleri birkaç dakika sıcak suda bekletebilir veya iki dakika haşlayabilirsiniz. Bu sayede kabuklar çok daha kolay bir şekilde soyulacaktır. 
  • Bununla birlikte konservelerin daha uzun süre bozulmadan kalması için kapaklarının sıkıca kapanması ve içerisine hava almaması gerekiyor. Bunun için kapakları sıcak suda bekletip kavanozları soğumadan kapatabilirsiniz. 
  • Domates konservesine farklı bir aroma katmak için fesleğen ve kekik gibi baharatlar ekleyebilir ya da her kavanoza bir veya iki diş sarımsak ekleyebilirsiniz. 
  • Eğer domates konversevelerinin daha yoğun bir tada sahip olmasını istiyorsanız zeytinyağı oranını artırabilirsiniz. 

4. Domates Konservesi Ne Zaman Yapılır?

Zeytinyağlı domates konserveleri çoğunlukla domatesin bol bulunduğu zamanlarda yapılıyor. Yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları domatesin en olgununu ve uygun fiyatlı olanını bulmak için oldukça ideal zamanlar. Böylece hem konserveler daha lezzetli hem de maliyet açısından avantajlı oluyor. 

5. Domates Konservesi Hangi Yemeklerde Kullanılabilir?

Türk mutfağında domatesli yemekler oldukça fazla! Hem sebze hem de et yemeklerinde kullanılan domates konserveleri, aperitif lezzetlere tat katmak için de tercih ediliyor. Makarna, pizza, lazanya, domates çorbası, menemen ve çeşitli et ile sebze yemeklerinde zeytinyağlı domates konservesi kullanılabiliyor. 

6. Domates Konservesi Nasıl Kullanılır?

Domates konservesinin kullanımı yapılacak yemeğe göre değişiklik gösteriyor. Zaten pişmiş olarak kavanozlanan domatesleri isterseniz direkt olarak yemeklere ekleyebilir, dilerseniz de küçük bir sos tenceresinde damak tadınıza göre farklı baharatlar ekleyerek ve kıvamını yoğunlaştırarak sos olarak tercih edebilirsiniz. 

Zeytinyağlı domates konservesinin lezzetini ikiye katlamak için Oleamea zeytinyağı çeşitleri arasından seçim yapmaya ne dersiniz? Katkısız ve birinci kalite zeytinyağının kendisine has tadını tüm yemeklerinize eklemek için Oleamea her an yanınızda! 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi