Acılı, bol baharatlı ve zeytinyağlı… Damaklara şölen havası yaşatan zeytinyağlı nohut tavayı kendi mutfağınızda yapmaya ne dersiniz? Zeytinyağlı nohut tava yapımını daha önce denemediyseniz ya da bu lezzet çoktan vazgeçilmeziniz olduysa, özel tarifimize bayılacaksınız!
Şanlıurfa’nın yöresel tatlarından biri olan ve Anadolu’nun lezzet izlerini üzerinde taşıyan zeytinyağlı nohut tava, her kaşıkta dolu dolu bir deneyim sunuyor. Neredeyse tüm öğünlerde tüketilebilir olmasıyla son derece popüler bir tarif olan zeytinyağlı nohut tavayı siz de güne başlarken, öğle yemeğinde ya da akşamları keyifle yiyebilirsiniz.
Doyurucu bir lezzet olan ve acı sevenlere fazlasıyla hitap eden zeytinyağlı nohut tava, kolay bir şekilde yapılmasıyla da aperitif bir lezzet oluyor. Gün içerisinde atıştırmalık pratik tarifler hazırlayıp yemek isteğinizde seçenekleriniz arasında yer alan nohut tava, kurtarıcı bir lezzet olarak karşınıza çıkıyor. O zaman hadi, nohut tava tarifimiz için hazırlıkları tamamlayalım ve zeytinyağlı nohut tava nasıl yapılır daha yakından bakalım!
1. Zeytinyağlı Nohut Tava Malzemeleri
- 2 bardak nohut
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 adet acı kırmızı biber
- 1 adet acı yeşil biber
- 1 yemek kaşığı isot
- 1 tatlı kaşığı tuz
2. Zeytinyağlı Nohut Tava Yapılışı
- Zeytinyağlı nohut tava tarifine başlamak için öncelikle nohutu haşlayın. Bir tencere içerisinde yaklaşık bir buçuk veya iki saat nohutu haşlamaya bırakın ve diğer malzemeleri doğramaya geçin.
- Nohut haşlanırken siz de bir yandan soğan, sarımsak ve biberleri doğrayın ve geniş bir kabın içerisine alın.
- Haşlanan nohutların suyunu süzün ve doğradığınız malzemelerin üzerine ekleyin.
- Son olarak salçayı ve baharatları da ilave edin ve tüm malzemeleri karıştırarak harmanlayın.
- Ardından hazırladığınız karışımı bir fırın kabı veya tepsiye alarak fırına verin.
- Zeytinyağlı nohut tavayı 200 derece fırında 30 dakika pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz.
3. Zeytinyağlı Nohut Tava Tarifinin Püf Noktaları
Zeytinyağlı nohut tava yaparken zamandan kazanmak ve tarifi çok daha pratik hale getirmek için haşlanmış nohut tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, nohut tavanın daha yumuşak bir kıvama sahip olmasını istiyorsanız zeytinyağı miktarını artırabilirsiniz. Acı ile pek aranız yoksa tarifteki acı biberleri tatlı biberlerle değiştirebilirsiniz.
Şanlıurfa’nın meşhur yemeği zeytinyağlı nohut tavayı servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Dilerseniz nohut tavayı lavaş içerisine sarabilir ya da tırnak pide ile birlikte yiyebilirsiniz. Yanında da ayran olmazsa olmaz!
4. Zeytinyağlı Nohut Tava Kaç Kaloridir?
Zeytinyağlı nohut tavanın 100 gramı yaklaşık olarak 120 kalorilik enerji değerine sahip. Büyük porsiyon bir zeytinyağlı nohut tava ise yaklaşık 600 kaloriye karşılık geliyor.
5. Zeytinyağlı Nohut Tava Diyette Tüketilebilir mi?
Besin değeri açısından oldukça zengin bir gıda olan nohut, uzun süre tok tutma özelliği ile diyet listelerinin aranan isimlerinden biri. Zeytinyağlı nohut tava ise hem hafif yapısı hem de lezzeti ile diyet yapanların favori yemekleri arasında yer alıyor. Ara ya da ana öğün olarak tercih edilebilecek zeytinyağlı nohut tava, içerisinde bulunan acı biberle sindirimi faaliyetlerinin olağan işleyişini de destekliyor. Dilerseniz akşam yemeğinde bir orta porsiyon zeytinyağlı nohut tava ile birlikte bir porsiyon salata yiyebilirsiniz. Ancak ölçülü tüketim yapmaya her koşulda özen göstermelisiniz.
Zeytinyağlı nohut tava tarifine Oleamea zeytinyağı çeşitleri ile lezzet katmaya ne dersiniz? Kendisine has aroması, kokusu ve tadıyla nohut tava deneyimlerinize ayrıcalık katacak Oleamea zeytinyağları, damak zevkinize göre pek çok farklı çeşidiyle linkin ardında sizleri bekliyor!