Daha önce hiç yer elması yediniz mi? Eğer cevabınız “hayır” ise belki de o büyük gün gelmiş olabilir. Yer elmasına karşı ön yargılarınız varsa ve yer elmasının damak tadınıza göre olmadığını düşünüyorsanız, bu değerli besini bayılarak yiyeceğiniz bir tarifle karşınıza çıkıyoruz: Zeytinyağlı yer elması!
Zeytinyağlı yemek ailesinin sevilen lezzetleri arasında bulunan yer elması hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebiliyor. Hafif bir tada sahip olan bu sebze, zeytinyağının kendine özgü aroması ile birleştiğinde tadına doyum olmayan bir lezzet ortaya çıkıyor. Akşam yemekleri için farklı ve leziz bir deneyimin peşindeyseniz zeytinyağlı yer elması tarifini deneyebilir ve sofranıza bir tat daha ekleyebilirsiniz! Hadi o zaman, zeytinyağlı yer elması nasıl yapılır ince detaylarıyla ele alalım!
1. Zeytinyağlı Yer Elması Malzemeleri
- 500 gram (9-10 adet) yer elması
- 1 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- Yarım kase pirinç
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım limon
2. Zeytinyağlı Yer Elması Yapılışı
- Yer elmalarını, havucu, kuru soğanı ve sarımsakları soyun ve küp şeklinde doğrayın.
- Geniş bir tencere içerisine zeytinyağını alın ve doğradığınız sebzeleri ekleyerek kavurmaya başlayın. Birkaç dakikadan sonra toz şekeri de ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Sebzeleri kısık ateşte arada bir karıştırarak kavururken öte yandan da yer elmalarını çok büyük olmayacak şekilde doğrayın.
- Doğradığınız yer elmalarını tencerenin içerisine alın ve diğer sebzelerle kavurun.
- Daha sonra pirinci yıkayın ve suyunu süzerek yer elmalarının üzerine ekleyin.
- Son olarak baharatları ve sebzelerin üzerine gelecek kadar suyu da tencereye ilave edin.
- Karışımı ilk olarak yüksek ateşte 10 dakika, daha sonra ise kısık ateşte ortalama 30 dakika boyunca pişirin.
- Yarım saatin sonunda yer elmalarının yumuşaklığını kontrol ederek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Zeytinyağlı yer elmasını dilerseniz ılık olarak, dilerseniz de soğuk olarak servis edebilirsiniz.
3. Zeytinyağlı Yer Elması Tarifinin Püf Noktaları
Zeytinyağlı yer elması tarifinin en önemli püf noktası yer elmalarını soyduktan hemen sonra limonlu suyun içerisine koymak. Limonlu su içerisinde bekleyen yer elmaları kararmıyor. Bu sayede hem görüntüsü hem de tadı ile çok daha başarılı bir sonuç ortaya çıkıyor. Bununla birlikte zeytinyağlı yer elması tarifine ince kıyılmış maydanoz ve dereotu da fazlasıyla yakışıyor.
Dilerseniz soğuk olarak servis edeceğiniz yer elmasını maydanoz ya da dereotu ile servis edebilir ve tabağınızı bir dilim limon ile süsleyebilirsiniz. Farklı damak zevklerine hitap eden zeytinyağlı yer elmasını üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sosu dökerek yemeniz de mümkün. Her koşulda damak çatlatan bir sonuç elde edeceğinizden emin olabilirsiniz!
4. Zeytinyağlı Yer Elması Kaç Kaloridir?
1 porsiyon zeytinyağlı yer elması yemeği, vücuda yaklaşık olarak 247 kalorilik enerji veriyor.
5. Zeytinyağlı Yer Elması Diyette Tüketilebilir mi?
Yer elması yüksek besin değerine ve düşük glisemik indekse sahip bir sebze. Dolayısıyla yer elması diyet listelerinde sıklıkla yer alabiliyor. Bununla birlikte zeytinyağlı yer elması, diyette olan kişilerin öğünleri arasında öğlen ya da akşam yemeklerinde tercih edilebiliyor. Ancak bu yemeği diyete daha uygun hale getirmek için tariften pirinci ve toz şekeri çıkarmak çok daha doğru bir adım olabilir.
Zeytinyağlı yer elması tarifini lezzet dolu kılmanız için Oleamea zeytinyağı çeşitleri sizlere bir köşeden göz kırpıyor! Natürel ve organik sızma çeşitleri ile farklı damak tatlarına hitap eden Oleamea zeytinyağları, sofralarınıza ayrıcalık ve üstün bir tat katmak için hazır!