Kendine has lezzetiyle damakları şenlendiren irmik helvası, kabul edelim ki aslında biraz ağır bir tatlı. Peki, bu geleneksel lezzeti zeytinyağı ile çok daha hafif bir şekilde yapabileceğinizi söylesek? Haydi o zaman, zeytinyağlı irmik helvası tarifine bir şans verin!
Tarihi Osmanlı’ya dayanan irmik helvası en sevilen geleneksel tatlılarımızdan biri. İrmik helvası keyifli bir akşam yemeğinin ardından akla gelen ilk gelen lezzetler arasında yer alıyor. Adeta kültürel bir miras niteliği taşıyor olmasıyla kuşaktan kuşağa taşınan irmik helvası tarifleri yörelere göre çeşitleniyor.
Genellikle tereyağında kavrulan irmikle yapılan bu tatlı, yemeklerden sonra çayın yanında ya da kaymaklı bir dondurma eşliğinde leziz saatler yaşamayı mümkün hale getiriyor. Ancak bununla beraber midede bir ağırlık hissi de yaratabiliyor. Büyük küçük herkesin çok severek yediği irmik helvasını zeytinyağı ile çok daha hafif bir şekilde yapmak mümkün! Bu sayfanın devamında zeytinyağlı irmik helvası nasıl yapılır sorusunun cevabını en pratik şekilde alabilirsiniz!
1. Zeytinyağlı İrmik Helvası Malzemeleri
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı sızma zeytinyağı
- 2 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- ½ çay bardağı çam fıstığı, ceviz ya da fındık
2. Zeytinyağlı İrmik Helvası Yapılışı
İrmik helvası yapımını küçükken annenizden ya da anneannenizden görmüş olabilirsiniz. Aslında kolay gibi görünen ancak kıvamını tutturması biraz zor olan bu tatlıyı, doğru miktarda malzemelerle özenle yaptığınızda istediğiniz lezzeti elde etmeniz mümkün. Eminiz ki tüm evi saran kokusu ve damaklarda izi kalan tadıyla bu tarif tıpkı çocukluğunuzdaki irmik helvalarına benzeyecek. Hem de daha hafif şekilde! O halde hiç vakit kaybetmeden zeytinyağlı irmik helvası yapımına geçelim!
- Önce zeytinyağını bir tencerenin içine alın ve ısınmaya bırakın.
- Ardından iki su bardağı irmiği tencereye ekleyin ve kavurmaya başlayın. İrmikler biraz pembeleşince çam fıstığı ya da elinizde bulunan herhangi bir kuru yemişi irmiklerin içine ilave edin ve kavurmaya devam edin.
- Bir yandan irmikleri kavururken diğer yandan başka bir tencerede süt ve toz şekeri kısık ateşte karıştırarak kaynatın.
- İrmikler tamamen kavrulunca kaynattığınız sütü çok yavaş ve üzerinize sıçramayacak şekilde irmiklerin üzerine dökün.
- Daha sonra süt ve irmik homojen bir kıvama gelene kadar karıştırın. 3-5 dakikalık bir karıştırmanın ardından irmik helvası kıvam almaya başlayacaktır.
- Bu aşamada ocağın altını kapatıp helvayı 5-10 dakika dinlemeye bırakın.
- Dinlenen helvayı ideal büyüklükteki bir kaseye alıp servis tabağına ters çevirerek koyun. Afiyet olsun!
3. Zeytinyağlı İrmik Helvası Tarifinin Püf Noktaları
- Zeytinyağlı irmik helvası tarifinin en önemli püf noktası, irmiği kavururken sürekli olarak karıştırmak. İrmik son derece hızlı bir şekilde kavruluyor. Dolayısıyla sürekli karıştırılmadığında fazla kavrulup tatlının tadının değişmesine yol açıyor.
- İrmik helvasının dağılmaması için içerisine az miktarda un ilave edebilirsiniz.
- Bununla birlikte irmik helvasının tam kıvamında olması için dinlenme aşamasında üzerine bir kağıt havlu örtülebilir ve bu sayede tatlının daha yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.
- İrmik helvasını ilk kez zeytinyağı ile yapacaksanız, hangi yemekte hangi zeytinyağı kullanıldığını bilmelisiniz. Bu noktada dilerseniz tat, koku ve asit oranı bakımından daha hafif olan ve neredeyse tüm tariflerde kullanabilen Oleamea natürel sızma zeytinyağını tercih edebilirsiniz.
- İrmik helvasını dilerseniz dondurma ve fıstık ile de servis edilebilirsiniz.
4. Zeytinyağlı İrmik Helvası Kaç Kaloridir?
100 gram, yani orta porsiyon bir irmik helvası ortalama 532 kalori. İrmik helvasını zeytinyağı ile yaparak bu kalori değerini azaltmanız mümkün. Bununla birlikte tarifte kullanılan malzemelerin oranı da kalori değerinde değişikliklere neden olabiliyor. Ayrıca irmik helvasının yanına dondurma veya kaymak eklediğinizde ise kalori miktarı doğrudan artıyor.
5. Zeytinyağlı İrmik Helvası Diyette Tüketilebilir mi?
İrmik helvası zeytinyağı ile yapıldığında son derece hafif bir tatlı seçeneği olsa da, içeriğinde rafine şeker bulunduğu için diyet listelerine ne yazık ki çok fazla uygun olmuyor. Ancak zeytinyağlı irmik helvası, diyetisyenlerin danışanları için özel olarak belirlediği miktarda diyet listelerinde yer alabiliyor. İrmik helvası rafine şeker olmadan bal veya pekmezle yapıldığında diyete çok daha uygun hale gelebiliyor.
Eğer diyet listenize zeytinyağlı irmik helvası ve diğer zeytinyağlı tarifleri ekleyecekseniz “Diyette Zeytinyağı Tüketmenin 5 Faydası” içeriğimize bir göz atarak zeytinyağının diyete katkıları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İrmik helvası tariflerinizi çok daha hafif ve lezzetli kılmak için tercihiniz Oleamea zeytinyağı çeşitleri olsun! Aromatik tadı, doğallığı ve üstün lezzeti ile Oleamea zeytinyağları, yalnızca irmik helvası tariflerinizde değil, tüm tatlı tariflerinizde yanınızda olmaya aday!