Diyette Zeytinyağı Tüketmenin 5 Faydası

Diyette Zeytinyağı Tüketmenin 5 Faydası

Diyet sırasında yemek rutinleri büyük oranda değişime uğruyor. Peki, diyet yaparken zeytinyağı tüketmeye devam edebileceğinizi biliyor musunuz? Bu yazımızda diyette zeytinyağı tüketmenin 5 faydasını inceliyoruz! 

Üzerinde "diyet" ibaresi bulunan yiyeceklerin sağlık üzerindeki etkileri tartışmalı olsa da uzmanlar zeytinyağının pek çok konuda insan vücudunun işleyişine yardımcı olduğunu düşünüyor. Zeytinyağı (alerjik reaksiyonlar vb. hariç) hemen her insanın tüketmesine izin verilen, içeriğinde vücuda olumlu etkiler sağlayacak bileşenler içeren doğal bir yağ olarak kabul ediliyor. Peki, diyet sırasında bir anda tüm yemekleri yağsız hazırlamak yerine zeytinyağı kullanmayı hiç düşündünüz mü? İşte, diyette zeytinyağı yemenin 5 faydası!

1) Zeytinyağı Diyet Yemeklerine de Uygun

Zeytinyağı Diyet Yemeklerine de Uygun

Zeytinyağı da diğer tüm gıda maddeleri gibi tek başına zayıflamaya yardımcı olmuyor. Zeytinyağının yaklaşık yüzde 11'i omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinden oluşuyor. Ayrıca zeytinyağının içeriğinde oleik asit de yer alıyor. Bu yağ asidi yüksek ısıya dayanıklı olduğu için zeytinyağının yemek pişirmek için ideal yağ olmasına katkı sağlıyor. Bu sayede zeytinyağı hem diyet sırasında hem de diğer zamanlarda yemek pişirmek için gönül rahatlığıyla kullanılabilir. 

Avrupa Kanser ve Beslenmeye Yönelik Prospektif Araştırması'na göre İspanya'da 7 bin üniversite öğrencisiyle yapılan 30 aylık bir çalışmada, zeytinyağının kilo artışıyla bir bağlantısı bulunmadığı kaydedildi. Bunun yanı sıra pek çok bilimsel çalışma, zeytinyağı açısından zengin olan Akdeniz mutfağının vücut üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor.

2) Antioksidan Açısından Zengin

Antioksidan Açısından Zengin

Zeytinyağı içerik bakımından oldukça besleyici bir yağ olarak kabul ediliyor. Faydalı yağ asitlerinin yanı sıra içeriğindeki E, K vitaminleri ve antioksidanlar sayesinde bu değerli yağ, vücudun ihtiyaç duyduğu besin desteğinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Hatta diyet sırasında vücudun antioksidan almasını sağlayarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına engel olmaya çalışıyor. Üstelik yemeklere lezzet katan zeytinyağları, diyet yemeklerinin de keyifli öğünlere dönüşmesini sağlıyor. 

3) Sindirim Sisteminin Olağan İşleyişini Korumaya Yardımcı

Sindirim Sisteminin Olağan İşleyişini Korumaya Yardımcı

Yemeklerde zeytinyağı tüketimi, sindirim sisteminin rutin çalışma düzenini korumasına yardımcı olarak bağırsaklardaki atıkların rahat bir şekilde boşaltılmasına da katkı sağlıyor. Zeytinyağının düzenli olarak tüketilmesi atıkların sindirim sisteminde daha kolay hareket etmesine yardımcı oluyor. Halihazırda çalışan bağırsaklara yardımcı olarak sindirim ve boşaltım sistemlerinin işleyişinin korunmasına destek oluyor. 

4) Şeker Seviyesini Dengede Tutmada Etkili

Şeker Seviyesini Dengede Tutmada Etkili

Zeytinyağı, avokado, kabuklu yemişler ve yağsız proteinler diğer yiyeceklere göre kan şekeri üzerinde daha az etkiye sahip oluyor. Zeytinyağı tek başına yüksek kan şekeri riski ile savaşmıyor ancak diğer gıda maddelerine kıyasla kan şekeri üzerindeki etkisi daha az olduğu için bu problemle mücadele etmeye destek oluyor. 

5) Ruhsal Dengeyi Korumaya Destek

Ruhsal Dengeyi Korumaya Destek

Yağ ağırlıklı beslenme çeşidi olan ketojenik diyet epilepsi ve depresif bozukluklar için de bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Ketojenik diyet ile karbonhidrat kullanımı minimum düzeye indiriliyor ve yağ tüketiminde artışa gidiliyor. Bu diyette bağırsaklar yağ asitlerini kullanmaya başlıyor. Keton olarak da adlandırılan yağ asitleri glukoza kıyasla beyin fonksiyonlarını sürdürme konusunda daha fazla etki sağlıyor. 

Diyet sırasında pek çok kişi daha düşük bir enerjiye sahip olup negatif bir ruh haline bürünebiliyor. Bu durumu baskılamak ve beslenmeye bağlı etkilerini azaltmak adına siz de zeytinyağı tüketiminizi artıracak diyetlere başvurabilirsiniz. 


Diyete uygun tariflerinizin lezzetini artırmak ve sofra keyfini ikiye katlamak için Oleamea zeytinyağlarını siz de hemen sipariş verin!



*Bu sayfada yer alan bilgiler, hekiminizin veya beslenme uzmanınızın vereceği bilgilerin yerine geçmemelidir. Herhangi bir diyet programına başlamadan önce mutlaka gerekli tetkikleri yaptırmalı ve diyetisyeninize danışmalısınız. 


Kaynaklar:


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi