
Zeytinyağlı yaz mezeleri lezzetleri ve sağlığı destekleyici özellikleri ile öne çıkar. Yaz aylarında ağır yemekler tüketmek yerine serinletici ve hafif yiyeceklere yönelmekte yarar vardır. Zeytinyağının mideyi yormayan yapısı özellikle de soğuk mezelerde belirgin bir lezzet de yaratır. Meyvemsi ve aromatik bir yağ olan ürün çeşitli sebzelerle uyumlu bir lezzet dengesi oluşturur. Ayrıca nane, limon, sarımsak gibi diğer baskın tatlarla da harmanlanabilir. Lezzetli meze tarifleri yaz için farklı sebze ve baharatlarla hazırlanabilir. Soğuk mezelerin yanı sıra düşük ısıda pişirilen mezeler için de zeytinyağı öncelikli tercihlerden biri olmayı başarır. Mezelerin içinde yer alan zeytinyağı besin değerlerinin korunmasına da yardımcı olur.
Zeytinyağı ile Hafif ve Serinletici Meze Tarifleri
Türk mutfağında zeytinyağı ile hazırlanan soğuk ve sıcak mezeler sofraların vazgeçilmez tamamlayıcılarıdır. Hem özel davetlerde hem de günlük sofralarda sıklıkla tercih edilen pek çok meze tarifi bulunur. Mideyi yormayan ve yazın ferahlık hissi yaratan pratik zeytinyağlı meze çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Zeytinyağlı Kereviz Mezesi
Malzemeler;
- 1 adet kereviz
- 1 su bardağı ceviz
- 1 kase süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
- Zeytinyağı
- Ceviz
Yapılışı;
Yaprakları koparılan kerevizin kabukları ince bir şekilde soyulur. Kabukları soyulan kereviz 4 parçaya bölünür ve küp küp doğranır. İsteğe bağlı olarak kerevizin yaprakları mezeyi süslemek için kenara ayrılabilir. Ardından hazırlanan kereviz, sarımsak ve ceviz rondoya atılır. Küçük parçalar haline gelinceye kadar iyice çekilir. Bir kasede süzme yoğurt, tuz ve mayonez iyice çırpılır ve malzemelerin bütünleşmesi sağlanır. Robottan çekilen kereviz, süzme yoğurdun içine eklenir ve güzelce karıştırılır. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra ürün servis tabağına alınır. Üzerine bolca zeytinyağı gezdirilir. Ardından tarifi ceviz ve kereviz yapraklarıyla istediğiniz şekilde süsleyerek sunuma hazır hale getirebilirsiniz.
Zeytinyağlı ve Yoğurtlu Kabak Mezesi
Malzemeler;
- 2-3 adet kabak
- 1 diş sarımsak
- 1 kase yoğurt
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Dereotu
Üzeri İçin;
- Ceviz
- Zeytinyağı
- Toz kırmızı biber
Yapılışı;
Uygun bir tavaya 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı alınır. Üzerine küçük küçük doğranmış sarımsaklar eklenir. Sarımsakların kokusu çıkana kadar zeytinyağında iyice kavrulur. Ardından rendelenip suyu sıkılan 2-3 adet kadar kabak tavaya eklenir. Ateşi gören kabaklar ilk aşamada suyunu salar. Kavurma işlemine kabaklar suyunu iyice çekene kadar devam edilmesi gerekir. Orta ateşte kavrulan ve suyunu çeken kabaklar daha sonra ocakta alınabilir. Kabakların hızlı bir şekilde soğuması için tavadan geniş bir kaba alınması tavsiye edilir. Diğer taraftan derince bir kabın içine normal yoğurt, süzme yoğurt ve tuz alınır. Pürüzsüz bir kıvam elde edilene kadar karıştırılır. Bu aşamada tel çırpıcı kullanabilirsiniz. Hazırlanan yoğurtlu karışımın içine soğuyan kabaklar ilave edilir. Tercihe göre dereotu da eklenebilir. Tüm malzemeler güzelce karıştıktan sonra meze uygun bir tabağa aktarılır. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ocağa alınır. Yağ iyice kızdıktan sonra içine kırmızı toz biber ve ceviz eklenip kavrulur. Kavrulan sos mezenin üzerine gezdirilir.
Mevsim Sebzeleriyle Hazırlanan Pratik Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağı ile yapılan hafif mezeler için mevsim sebzeleri sıklıkla kullanılır. Patlıcan, havuç, kapya biber, domates, fasulye, deniz börülcesi gibi birçok sebze lezzetli tariflerin ana malzemelerinden biri olarak kullanılır. Sebzelerin zeytinyağı ile harmanlanması ise hafif lezzetlerin ortaya çıkmasını sağlar. Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz sebzeli meze tariflerinden bazıları şunlardır:
Mamzama
Malzemeler;
- 2 tane patlıcan
- 1 tane domates
- 2 tane yeşil biber
- 2 tane kapya biber
- 1 tutam maydanoz
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Üzeri İçin;
- Yoğurt
Yıkanan ve kurulana patlıcan, kapya biber ve yeşil biber yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilir. Sebzelerin üzerine bıçakla küçük delikler açılır önceden 200 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişmeye bırakılır. Diğer taraftan domateslerin kabuğu soyulur ve küp küp doğranır. Üzerine sarımsak rendelenir ve maydanoz eklenir. Közlenen biber ve patlıcanların kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Ardından tüm malzemeler birleştirilir. Malzemelerin üzerine zeytinyağı, tuz ve sirke eklenir. Güzelce karıştırılan sebzeler servis tabağına alınır. Sunumu renklendirmek adına dilerseniz mezenin üzerine iyice çırptığınız yoğurdu ekleyebilirsiniz.
Zeytinyağlı Patlıcan Çullama
Malzemeler;
- 2 tane patlıcan
- 2 tane yeşil biber
- 2 tane kapya biber
- 2 tane domates
- 1 tane soğan
- 1 diş sarımsak
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Bir tutam maydanoz
Yapılışı;
Soğan haricinde tüm malzemeler ister fırında ister uygun bir tencerede güzelce közlenir. Közlenen sebzeler ağzı kapaklı bir kabın içine alınır. Sebzeler kapağı kapatılan kabın içinde 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Bu adım sonrasında sebzelerin kabuklarını çok daha kolay bir şekilde soyabilirsiniz. Kabukları soyulan sebzeler küçük küçük doğranır ve kenara alınır. Uygun bir tavada zeytinyağı ısıtılır ve piyazlık şekilde doğranan soğanlar eklenir. Üzerine yine küçük küçük doğranan sarımsaklar konulur. Sarımsak, zeytinyağı ve soğan karamelize olana kadar karıştırılır. Ardından üzerine önceden doğranan domatesler eklenir ve soteleme işlemi yapılır. Domatesler de piştikten sonra tüm sebzeler tavaya eklenir. Üzerine karabiber ve tuz konulur. Tavanın kapağı kapatılır ve 3-4 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Meze ocaktan alınmadan hemen önce maydanoz ilave edilir ve hafifçe karıştırılır. Hazırlanan meze servis tabağına alınır. İsteğe bağlı olarak üzerine limon, sirke ve zeytinyağı dökülebilir.
Yaz Sofraları İçin Vegan ve Glütensiz Meze Alternatifleri
Glütensiz yaz mezeleri glüten hassasiyeti olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Bu tarz mezelerin içinde çavdar, buğday, arpa gibi tahıllar yer almaz. Bunun yerine sebzelerin zeytinyağı ile harmanlandığı tarifler ön plana çıkar. Vegan zeytinyağlı meze önerileri de aynı şekilde özel bir şekilde hazırlanır. Vegan tariflerin içinde hayvansal ürünlere yer verilmez. Glütensiz ve vegan bir şekilde hazırlayabileceğiniz zeytinyağlı mezeler şu şekilde sıralanabilir:
Zeytinyağlı Enginar Salatası
Malzemeler;
- 4 adet enginar
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam dereotu
- 3-4 yemek kaşığı garnitür
- 2 adet taze soğan
- 4 yaprak kıvırcık
- 2 adet közlenmiş biber
- 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4-5 adet kornişon turşu
- 1 tane limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz
Derin bir tencerenin yarısına gelene kadar su doldurulur ve içine yarım limonun suyu sıkılır. Bir miktar da tuz serpilir. Küp küp doğranan enginarlar tencerenin içine alınır ve pişmeye bırakılır. Enginarlar pişerken diğer tarafta maydanoz, dereotu, taze soğan, közlenmiş biber, kornişon turşu ve kıvırcık ince ince doğranır. Doğranan malzemeler derin bir kasenin içine alınır. Ardından garnitür ve kabak çekirdeği içi eklenir. Yaklaşık yarım saat kadar pişen enginarlar süzülür ve soğumaya bırakılır. Enginarlar soğuduktan sonra diğer malzemelerle birleştirilir. Üzerine yarım limon suyu, zeytinyağı ve tuz eklenip güzelce karıştırılır.
Zeytinyağlı Taze Börülce
Malzemeler;
- Yarım kilo yeşil börülce
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet kuru soğan
- Tuz
- Zeytinyağ
Yapılışı;
Börülcelerin uç kısımları kırılır ve üçe bölünür. İyice yıkandıktan sonra tencereye konulur ve diriliği gidene kadar haşlanır. Ayrı bir tencerede küp küp doğranan soğan, zeytinyağı, biber salçası, sarımsak ve tuz ile kavrulur. Haşlanan börülceler süzülür ve kavrulan soğanın içine eklenip hafifçe karıştırılır. Soğan ve börülceler birbirine karıştıktan sonra afiyetle tüketilebilir.
Zeytinyağı kullanarak glütensiz, vegan ve sebzeli pek çok tarif hazırlayabilirsiniz. Damak zevkinize hitap eden soğuk ve sıcak mezeleri sevdiklerinize de sunabilirsiniz. Lezzetli, doyurucu ve sağlıklı pek çok mezede kullanabileceğiniz kaliteli zeytinyağı seçeneklerine ulaşmak için Oleamea ürünlerini inceleyebilirsiniz.