
Memecik zeytinyağı; genellikle Marmara ve Ege Bölgesi’nde yetiştirilen, en erken hasat edilen Memecik zeytini kullanılarak üretilen zeytinyağıdır. Yakıcı ve acı tat profiliyle öne çıkar, yeşil ile altın sarısı arasında bir renge sahiptir. Sofralarda en fazla tüketilen zeytinyağı çeşitleri arasında yer alır. Genellikle Aydın, Muğla gibi bölgelerde erken hasat edilen Memecik zeytininden soğuk sıkım olarak üretilir. Peki, Memecik zeytinyağının genel özellikleri nelerdir? Memecik zeytini hangi bölgelerde yetiştirilir? Memecik zeytinyağının tat profili nasıl? Memecik zeytinyağı nasıl saklanır? Memecik zeytinyağı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara gelin, birlikte bakalım.
Memecik Zeytinyağının Genel Özellikleri ve Tarihi
Edremit, Ayvalık, Muğla, Aydın gibi bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen Memecik zeytini kullanılarak üretilir. Oval ve küçük şekilli, kalın etli Memecik; Ege ve Marmara Bölgesi’nde en erken hasat edilen zeytin çeşitleri arasındadır. Erken hasat ile toplanan Memecik, zeytinyağı üretiminde de yaygın olarak kullanılır. Genellikle soğuk sıkım yöntemiyle üretilen Memecik zeytinyağı, Ege mutfağında da önemli bir yere sahiptir.
Zeytinyağının; Memecik meyvesinin yüksek oleik asit içeriğinden dolayı sağlık açısından da birçok faydası vardır. Sağlık açısından tüketilmesinin yanı sıra standart zeytinyağından farklı aroması nedeniyle salata sosları, balık, meze ve kızartmalarda da yaygın olarak kullanılır.
Memecik zeytinyağı; Aydın, Büyük Menderes Havzası, Edremit, Çanakkale, Muğla, İzmir, Ayvalık’ta yaygın olarak üretilir. Memecik zeytininden elde edildiğinden diğer zeytinyağlarından da tat olarak ayrılır. Memecik zeytinyağının tat profili hafif acı, yakıcı ve meyvemsi olarak bilinir. Ayrıca aroma bakımından Memecik zeytinyağı hafif ve yumuşak tadımlıdır. Bu nedenle yemek, meze ve soslara özgün bir lezzet katar.
Memecik zeytinyağının tarihi ve kökeni, Türkiye’de Ege Bölgesi’ne dayanır. Muğla ve Aydın menşeli olduğu bilinen Memecik zeytinyağı aynı zamanda Türkiye’nin ticarete söz konusu gıda ürünleri arasında yer alır. Lezzeti, kalitesiyle öne çıkan Memecik zeytinyağı, Ege mutfağının yerel ve geleneksel tatları arasındadır.
Memecik zeytinyağı sağlık faydaları da oldukça fazladır. Memecik zeytini, mineral ve oleik asit açısından oldukça zengindir. İçerdiği besin değerlerinden dolayı antioksidan özellik gösterir. Ayrıca Memecik zeytinyağı, oleik asitin yanı sıra E vitamini ve fenoller bakımından da zengindir. Zeytinyağının yapısındaki polifenol antioksidan özelliğinden dolayı vücuttaki oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, vücuttaki serbest radikallerin azaltılmasında etkilidir. Zengin besin değerinden dolayı vücuda birçok yararı vardır.
Memecik zeytinyağının en önemli özelliklerinden biri de raf ömrüdür. Türkiye’de üretilen en kaliteli zeytinyağı çeşitlerinden biri olan Memecik’in raf ömrü üretim tarihine göre belirlenir. Genellikle Memecik zeytinyağının raf ömrü üretim tarihinden sonra 6 ay ile 1 sene olarak bilinir. Memecik zeytinyağını satın aldıktan sonra raf ömrüne göre en geç 6 ile 12 ay arasında tüketmelisiniz. Ürünü satın aldıktan sonra üzerinde yer alan kullanım önerilerinde raf ömrünü ve süresini, son tüketim tarihini görebilirsiniz.
Memecik Zeytininin Yetişme Bölgesi ve Özellikleri
Zeytinyağı üretiminde yaygın olarak kullanılan zeytin çeşitlerinden biri olan Memecik, Türkiye’de en fazla yetiştirilen tarım ürünleri arasındadır. Memecik zeytini çoğunlukla Marmara Bölgesi’nin güneyi ve Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Ege Bölgesi’nin Aydın, İzmir ve Muğla illerinde yaygın olarak yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Ayrıca Memecik zeytinin Güney Marmara Bölgesi’nde Çanakkale, Ayvalık ve Edremit’te yetiştirildiği bilinir.
Yağ oranı yüksek olan Memecik zeytini ufak çekirdekli, etli; meyvesi ise orta sertliktedir. Meyvesinin ham hali sarı ve yeşil tonlarındadır. Olgunlaştığında ise koyu vişne, kahverengi ya da siyah renklerini alır. Hem yağlık hem sofralık olarak değerlendirilebilen Memecik zeytini, güçlü ve köklü ağaçlarda yetişir.
Türkiye’de yer alan Memecik zeytin ağaçlarının 100 ile 200 yıllık olduğu bilinir. Ağacın kökleri çok derindir, kesilmediği sürece uzun süre meyve verir. Dağlık bölgelerde Delice, aşılandığında Memecik zeytini olarak hasat edilir. Meyvesi mineral bakımından zengin olmakla birlikte sağlık açısından da birçok yarara sahiptir.
Memecik zeytini özellikleri bakımından oval, küçük, etli bir tarım ürünüdür. Türkiye’de en erken hasat edilen zeytin çeşitlerinden biri olan Memecik genellikle ılıman iklimlerde yetişir. Akdeniz iklimi Memecik zeytininin yetişmesi için uygun koşullara sahiptir. Bu nedenle Ege Bölgesi’nde Memecik zeytininin üretim miktarı ve rekoltesinin yüksek olduğu görülür.
Memecik zeytini soğuk hava koşullarına karşı da dayanıklıdır. Olumsuz hava koşullarından kolay etkilenmez. Genellikle nisan ayında çiçeklenen Memecik zeytini ilk meyvesini mayıs, haziran aylarında verir. Salamura olarak işlenecek Memecik zeytini eylül ve ekim aylarında hasat edilir. Ancak sofralık ya da yağlık olarak değerlendirilen Memecik zeytininin hasat zamanı meyvesinin olgunlaştığı kasım, aralık aylarıdır. Memecik zeytini her ne kadar olumsuz koşullara dayanıklı olsa da bakıldığı ve iyi işlendiği takdirde verimi oldukça yüksektir.
Memecik Zeytinyağının Aroması ve Tat Profili
Aroması ve tat profili ile Memecik zeytinyağı özgün bir lezzete sahiptir. Standart zeytinyağlarından farklı olarak hafif acımsı ve yakıcı bir aroması vardır. Sarı veya koyu yeşil renge sahip Memecik zeytinyağı tat profili bakımından defne, portakal, turunçgil ve bademi anımsatan meyvemsi aromasıyla da öne çıkar. Yoğun antioksidan içeriği nedeniyle kokusu hafif genzi yakacak kadar acıdır. Tat profili olarak da az acı olmakla birlikte oldukça hafif bir lezzete, yumuşak tadıma ve özgün bir aromaya sahiptir.
Memecik Zeytinyağı Nasıl Üretilir?
Memecik zeytinyağı üç fazlı kontinü sistemi ile üretilir. İlk olarak hasat edilen memecik zeytini yıkama ve kırma evrelerinden geçirilir. Zeytinyağı üretimindeki malaksasyon evresinde zeytine su ilavesi yapılarak santrifüjleme sürecine geçilir. Santrifüjleme evresinden sonra hammaddeden 3 farklı çıktı zeytinyağı, karasu ve sulu pirina elde edilir. Yağ yıkama evresinden sonra halis zeytinyağı elde etme süreci tamamlanır.
Aroması, lezzetiyle öne çıkan memecik zeytinyağının üretiminde modern veya geleneksel pres yöntemleri kullanılır. Zeytinyağının üretiminde genellikle zeytinin zengin besin değerlerini korumak amacıyla soğuk sıkım yöntemi kullanılır. Memecik zeytinyağı üretim süreci sonucunda elde edilen zeytinyağı, sedimentasyon ve filtreleme yöntemleriyle geçirildikten sonra depolanır, sonrasında ise ambalajlanarak satışa sunulur.
Memecik zeytinyağının üretimi kadar saklama koşulları da oldukça önemlidir. Memecik zeytinyağının sağlıklı bir şekilde tüketilmesi, zengin besin değerlerini ve tazeliğini koruması için doğru koşullar altına saklanması gerekir. Memecik zeytinyağının ışıksız ve fazla sıcaklığın olmadığı ortamlarda saklanması idealdir. Oda sıcaklığında, kapaklı mutfak dolapları içerisinde muhafaza edilmelidir. Ayrıca Memecik zeytinyağının konulduğu kabın hava geçirmez özellikte olması gerekir. Aksi durumda üründe oksidasyon riski meydana gelebilir. Zeytinyağı hava aldığında, yüksek sıcaklıklarda saklandığında tazeliğini kaybedebilir.
Memecik zeytinyağı alırken üretimi, saklama koşullarının yanı sıra birtakım hususlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Memecik zeytinyağı satın alırken kalitesine, asit oranına, raf ömrüne, organik olmasına, sızdırmaz şişelerde saklanmasına dikkat etmelisiniz. Düşük asit oranı; zeytinyağının kalitesini belirler. %0,8’in altında asit oranına sahip Memecik zeytinyağları tercih edilmelidir. Ayrıca üretim ve son tüketim tarihi, raf ömrü belirli organik zeytinyağlarını tercih etmeniz iyi bir seçimdir. Bunun yanı sıra, üretimin kalite standartlarına uygun olarak yapıldığının sertifikalandırılması da zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır.
Aroması ve kalitesiyle öne çıkan soğuk sıkım Memecik zeytinyağını Oleamea aracılığıyla kolaylıkla satın alabilirsiniz.