Oleamea Soğuk Sıkım Zeytinyağı Çeşitleri

Soğuk sıkım tekniğiyle üretilen zeytinyağı çeşitleri, sofraları mis kokusuyla donatarak damaklarda unutulmayacak eşsiz tatlar bırakıyor. Yoğun lezzetini yüksek besin değerleriyle sunan soğuk sıkım zeytinyağı, gerçek zeytinyağı tutkunlarının favori lezzetleri arasında ilk sırada geliyor. Vitamin ve minerallerin yanı sıra polifenol bakımından da son derece zengin olan soğuk sıkım zeytinyağı çeşitleri, ödüllü zeytinyağı markası Oleamea’nın tartışılmaz kalitesiyle sofralara geliyor. Oleamea’nın soğuk sıkım zeytinyağı çeşitleri, farklı seri alternatifleri ve şişe seçenekleriyle bu sayfada sizin için sıralanıyor!

1. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Soğuk sıkım zeytinyağı, sadece mekanik fiziksel işlemlerle ve yüksek ısıl işleme maruz kalmadan üretilen zeytinyağı çeşitlerini ifade ediyor. Üretim tekniği sayesinde zeytinden gelen doğal besin öğelerini en yüksek miktarda koruyan soğuk sıkım zeytinyağları, baskın tadı ve taze aromasıyla öne çıkıyor. Yoğun meyvemsi kokusuyla bu değerli ürünler, zeytin ağaçlarının duyuları tazeleyen esintisini sofralara getiriyor.

Soğuk sıkım zeytinyağı adlandırması, presleme esnasında yüksek ısıya maruz kalmamış olan zeytinyağı çeşitleri için kullanılıyor. Zeytinyağının içerdiği değerli vitamin, mineral, fenolik madde ve yağ asidi çeşitleri; ısıl işleme maruz kaldığında oran bakımından kayıplara veya yapısal değişikliklere uğrayabiliyor. Bu nedenle soğuk sıkım metodu, gerçek zeytinyağı üretiminde lezzetin ve besin değerlerinin en yüksek seviyede korunması bakımından önemli bir yer tutuyor.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Yapılır?

Soğuk sıkım zeytinyağının üretiminde, erken hasat veya olgunlaşmış zeytinler kullanılıyor. Seçilen üretim zamanına göre toplanan zeytinler, uygun yapıya sahip olan kasalara aktarıldıktan sonra işleme tesislerine taşınıyor. Yıkanan ve çekirdekleri ayıklanan zeytinler posa haline getirildikten sonra, ortaya çıkan hamurumsu yarı madde soğuk presleme makinelerine taşınıyor. Bu sayede elde edilen zeytinyağları, tanklara aktarıldıktan sonra sızma (filtreleme) işleminden geçiriliyor. Son aşamada ise ambalajlara doldurularak tüketime hazır hale geliyor.

Peki, sizce Oleamea bu konuda nasıl bir süreç izliyor dersiniz? Şöyle ki;

  • Yüzde 100 natürel koşullarda veya organik tarım metotlarıyla yetişen yüksek kaliteli zeytinler, toprakla buluşmaksızın ve hijyen şartları gözetilerek aynı gün tesislere ulaştırılıyor.
  • Gerekli işlemlerden sonra soğuk presleme makinelerinde sıkılan zeytinyağı, içerdiği değerli bileşenleri ve yoğun lezzetini kaybetmemesi için en doğal ve güvenilir yollarla korunuyor.
  • İşlem sırasında hava ile teması en aza indirilen doğal zeytinyağı, azot gazı destekli krom tanklarda muhafaza ediliyor. Bu sayede tazeliğini ilk günkü gibi koruyabiliyor.
  • Zeytinyağlarının bekleme sırasında olumsuz değişimlere uğramaması için tüm ürünler, talep yoğunluğuna göre ambalajlara dolduruluyor.
  • Yağın antioksidan değerini ve faydalı bileşenlerini kaybetmemesi adına, filtrasyon işlemi de ambalajlamanın hemen öncesinde yapılıyor. Böylece organik/natürel zeytinyağının eşsiz taze kokusu ve damakta bıraktığı kendine özgü lezzet, tüm yoğunluğuyla korunmuş oluyor.

2. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Neden Tercih Edilmeli?

  • Soğuk sıkım zeytinyağı, yüksek ısıl işleme maruz kalmadan üretildiği için zeytinin içerdiği vitamin, mineral ve doğal yağ asidi oranını en yüksek şekilde muhafaza ediyor.
  • Bu zeytinyağı çeşidi polifenolleri, yani fenolik maddeleri de en yüksek seviyede barındırıyor. Güçlü birer antioksidan kaynağı olan bu maddeler, vücuttaki sistemlerin normal fonksiyonlarının korunmasında büyük bir rol oynuyor.
  • Soğuk sıkım zeytinyağı, yüksek besin değerlerinin yanı sıra daha yoğun ve daha kaliteli bir lezzet deneyimi sunuyor. Bu da zeytinyağının tercih edilmesindeki nedenleri artırıyor.

3. Soğuk Sıkım Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Soğuk sıkım zeytinyağı alırken ürünün ham maddesi olan zeytinlerin üretildiği bölgeye, yetiştirilme koşullarına, hasat zamanına, hasattan sonra ne kadar sürede işleme alındığına; ayrıca zeytinyağının üretim yılına, depolama koşullarına ve tüketime sunulduğu ambalaj çeşidine dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların her birini detaylandırma gerekirse;

3.1. Zeytinlerin Yetiştiği Bölge

Zeytinlerin üretildiği bölge lezzet konusunda belirleyici oluyor. Bazı bölgelerin zeytinleri daha acı tada sahip olurken, bazıları daha hafif aromalı olabiliyor. Oleamea, soğuk sıkım zeytinyağı çeşitlerini lezzet ödüllü Memecik zeytinlerinden üretiyor. Memecik zeytinleri, lezzeti ve kalitesiyle Türkiye çapında en değerli yağlık zeytin çeşitleri arasında yer alıyor.  

3.2. Zeytinlerin Yetiştirilme Koşulları

Soğuk sıkım zeytinyağı alırken ürünün ham maddesi olan zeytinlerin hangi koşullarda yetiştirildiğine de bakmak gerekiyor. Bilindiği üzere günümüzde bitkisel gıdaların yetiştirilmesinde yaygın olarak tarım ilacı kullanılıyor. Ancak en ideal tüketim için organik etiketine sahip olan soğuk sıkım zeytinyağı çeşitlerini tercih etmek gerekiyor. 

3.3. Zeytinlerin Hasat Zamanı

Zeytinyağının lezzet ve kalite özelliklerini ayrıca zeytinlerin hasat zamanı da belirliyor. Hasat zamanı, bunun yanı sıra zeytinyağının besin değerlerine de etki ediyor. Zeytinler henüz tam olgunlaşmadığı dönemde en yüksek besin değerlerine sahip oluyor. Henüz tam olgunlaşmamış erken hasat zeytinlerden üretilen soğuk sıkım zeytinyağında yüksek oranda oleuropein bulunuyor. Antioksidan özelliklere sahip olan bu madde, soğuk sıkım zeytinyağının besin değerini ve kalitesini önemli oranda artırıyor.

3.4. Zeytinlerin Hasat Sonrası İşleme Alınma Süresi

Zeytinler hasat sonrası ne kadar çabuk işleme alınırsa zeytinyağının kalitesi ve lezzeti o denli yüksek oluyor. Hasattan sonra zeytinleri bekletmeden üretime almak besin değerlerinden maksimum seviyede faydalanmayı sağlıyor. Bekletilmeden işleme alınan zeytinlerden üretilen soğuk sıkım zeytinyağında serbest oleik asit miktarı yüzde 0,8’in altında oluyor. Bu da en iyi soğuk sıkım sızma zeytinyağlarının başlıca özellikleri arasında yer alıyor. 

3.5. Zeytinyağının Üretim Yılı

Zeytinyağı, doğal yapısı gereği uygun koşullarda bir yılı aşkın süre boyunca bozulmadan saklanabiliyor. Ancak üretim zamanı ne kadar yakınsa kalitesi ve lezzeti bir o kadar fazla oluyor. En son hasat döneminde üretilen zeytinyağlarına yeni hasat deniyor. Yeni hasat soğuk sıkım zeytinyağları, yıl içerisinde üretilen en son mahsuller olduğu için tazelik konusunda ideal bir seçim sunuyor. 

3.6. Depolama Koşulları

Zeytinyağının üretim sonrası kendisiyle herhangi bir şekilde etkileşime geçmeyecek koruyucu tanklarda ve oksijenle teması kesilmiş halde saklanması gerekiyor. Azot basılmış krom tanklarda saklanan soğuk sıkım zeytinyağları, tüketim anına dek tazeliğini koruduğu için kalite noktasında da en uygun seçeneklerden biri oluyor. 

3.7. Ambalajlama Koşulları

Zeytinyağı ne kadar doğal ve kaliteli olursa olsun, doğru ambalajda tutulmadığı müddetçe besin değerlerini ve ideal yapısını koruması zor oluyor. Bu koşula dikkat eden üreticiler, zeytinyağlarını krom tanklardan sonra dışarıdan ışık almayan teneke ambalajlara veya ağzı hava almayan (bilyalı) koyu renkli cam şişelere aktarıyor. Özetle, kaliteli zeytinyağı arayışında yukarıda sıralanan şartların yanında ambalaj koşullarına da dikkat etmek gerekiyor.  

4. Soğuk Sıkım Zeytinyağı ile Natürel Sızma Zeytinyağının Farkı Nedir?

Soğuk sıkım zeytinyağı adlandırması ürünün üretimi esnasında kullanılan sıcaklık değerine dikkat çekerken, natürel sızma zeytinyağı adlandırmasında vurgulanan özellik ürünün içerdiği serbest oleik asit oranı oluyor. Serbest oleik asit miktarı 100 gramda 0,8 gramın altında olan zeytinyağlarına natürel sızma zeytinyağı deniyor. Esasında natürel sızma zeytinyağı da soğuk sıkım yöntemiyle üretiliyor. Yani ikisi birbirinden farklı olmak yerine, aynı ürünün iki farklı tanımı olarak kullanılabiliyor. 

5. Soğuk Sıkım Zeytinyağı ile Kızartma Yapılabilir mi?

Soğuk sıkım zeytinyağının özellikleri arasında kızartma dahil tüm yemeklerde kullanılabilmesi geliyor. Çoğunlukla sadece soğuk tariflerde kullanılabileceği düşünülen soğuk sıkım zeytinyağı, her tarifte kendisine yer bulabiliyor. Soğuk sıkım zeytinyağı doğrudan olacak şekilde günde iki yemek kaşığı kadar da tüketilebiliyor.

6. Oleamea’nın Soğuk Sıkım Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Ödüllü zeytinyağı markası Oleamea, zeytinyağı çeşitlerini farklı üretim yeri, hasat zamanı ve şişe alternatifleriyle satışa sunuyor. Oleamea’nın Private Select ve Premium Everyday olmak üzere iki çeşit organik erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı çeşidi bulunuyor.

6.1. Oleamea Private Select Soğuk Sıkım Organik Natürel Sızma Zeytinyağı

Oleamea Private Select Soğuk Sıkım Organik Natürel Sızma Zeytinyağı, eylül-ekim aylarında hasat edilen zeytinlerden üretiliyor. Bu dönemde üretilen zeytinlerdeki yüksek polifenol değeri ve besin değerleri zeytinyağında maksimum seviyede oluyor. Oleamea’nın Private Select zeytinyağları Memecik zeytinlerinden üretiliyor. Yeşil bitki notaları ağırlıkta olan bu zeytinyağı çeşidi, boğazda keskin bir tat bırakıyor. Tek başına tüketim için de ideal bir tercih oluyor.

New York Uluslararası Zeytinyağı Yarışması’ndan (NYIOOC) altın ödül kazanan Oleamea Private Select Soğuk Sıkım Organik Natürel Sızma Zeytinyağı, tazeliğini korumak için azot basılmış koyu renkli şişelerle satışa sunuluyor. 500 ml, 750 ml ve 1000 ml’lik alternatiflerle sunulan bu seri, aynı miktarlarda 6 şişelik kolilerle de satılıyor.

6.2. Oleamea Premium Everyday Soğuk Sıkım Organik Natürel Sızma Zeytinyağı

Oleamea Premium Everyday Soğuk Sıkım Organik Natürel Sızma Zeytinyağı, kasım ayında toplanan erken hasat zeytinlerden üretiliyor. Tıpkı Oleamea Private Select gibi yüksek oranda polifenol içeren bu zeytinyağı, olgun hasat mahsullere göre daha yoğun lezzetli bir tüketim sağlıyor. Bununla birlikte Oleamea Premium Everyday zeytinyağı, Private Select ürünlerine kıyasla yüzde 10 daha düşük polifenol barındırıyor. Aynı zamanda daha tok bir lezzet sunuyor.

Oleamea Premium Everyday zeytinyağları da Memecik zeytininden üretiliyor. Hem tariflerde hem de tek başına tüketilebilen bu zeytinyağı çeşidi de azot basılmış koyu renkli şişelerde 500 ml, 750 ml ve 1000 ml alternatifleriyle satışa sunuluyor. Seri, aynı miktarlarda 6 şişelik kolilerle de satılıyor. Ayrıca kategoride 1 adet 3 Litre Classic Everyday, 2 adet 500 ml Altınova ve 1 adet 2x250 ml Tadım Paketi’nden oluşan bir soğuk sıkım zeytinyağı deneme paketi de bulunuyor. 

Oleamea soğuk sıkım zeytinyağları, farklı alternatifleriyle sofralarınıza gelmeyi bekliyor. Hadi, siparişinizi hemen verin!