Sımsıcak ramazan pidesi, iştah açan kokusu ve lezzetiyle ramazan ayının sembollerinden biri... Peki, bu özel lezzeti bir de zeytinyağı ile evde denemeye ne dersiniz?
Herkesi bir araya getiren ramazan sofralarının vazgeçilmez misafiri, yediden 70’e kimsenin tadına doyamadığı ramazan pidesi! İftara birkaç dakika kala el yakan sıcaklığıyla bölüşülen ramazan pidesi ister tek başına ister tereyağı ve peynir ile ister yemeklerin yanında severek tüketiliyor. Bu sayede tadına doyulmaz lezzetlerden biri olmayı başarıyor. Fakat, bu özel lezzete kavuşmak için illa fırın kuyruklarına girmeye gerek yok. Çünkü evde ramazan pidesi yapmak, tahmin ettiğinizden daha kolay!
Ev halkının tadına doyamayacağı zeytinyağlı ramazan pidesi, iftar ve sahur sofralarınızın vazgeçilmezi olacak; bizden söylemesi. Öyleyse, bir an önce tarife geçelim!
1. Zeytinyağlı Ramazan Pidesi Tarifi
1.1. Zeytinyağlı Ramazan Pidesi için Malzemeler:
- Un (3 su bardağı)
- Natürel sızma zeytinyağı (2 çorba kaşığı)
- Süt (Yarım bardak, oda sıcaklığında)
- Yoğurt (Yarım bardak, oda sıcaklığında)
- Su (2.5 su bardağı, oda sıcaklığında)
- Kuru maya (1 paket)
- Toz şeker (1 yemek kaşığı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
Üzeri için:
- Bir yumurtanın sarısı
- Susam (1 tatlı kaşığı)
- Çörek otu (1 tatlı kaşığı)
1.2. Ramazan Pidesi Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Ramazan pidesinde kullanacağınız unun ve mayanın kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü bu iki malzeme lezzeti doğrudan etkiliyor.
- Pide yapımında yağ tercihinizi zeytinyağından yana yapmak, daha lezzetli ve kolay sindirilebilir bir tüketim için ideal bir seçenek sunuyor.
- Pideye şekil verirken eli birkaç damla zeytinyağı ile ovalamak, fırında pidenin şeklinin korunmasına yardımcı oluyor.
- Fırının en iyi şekilde ısınmasını beklemek, daha iyi pişmiş ve kızarmış bir pide elde etmeniz için önem taşıyor.
1.2. Zeytinyağlı Ramazan Pidesi Yapılışı:
- Geniş bir kaba su, süt, şeker ve mayayı alın. İyice karıştırın.
- Ardından elediğiniz unu, zeytinyağını ve tuzu ilave ederek yoğurun. Güzelce yoğurduktan sonra hamurun kıvamını kontrol edin. Sert bir hamur oluştuysa, yavaş yavaş zeytinyağı ilave ederek yumuşak bir hamur elde etmeye çalışın.
- Ardından hamurun üstüne hafif ıslak bir tülbent örtün ve mayalanmaya bırakın. Mayalanma işleminin en az 45 dakika kadar sürmesine dikkat edin.
- Kabaran hamuru hafif un serptiğiniz tezgahın üstüne alın ve biraz daha yoğurun.
- Tekrar yoğurduktan sonra hamurları 25 dakika daha mayalanmaya bırakın.
- Kabaran hamuru bıçak yardımıyla 4 eşit parçaya bölün.
- Hamurları kenardan kıvırarak pide şekli verin ve bir çatal ya da bıçak yardımıyla baklava dilimleri çizin.
- Ayrı bir kasede yumurtanın sarısını, yoğurdu ve birkaç damla zeytinyağını güzelce çırpın. Ardından bu karışımı pidelerin üstüne sürün.
- Pidenizi isteğinize göre çörek otu ve susamla süsleyin. Sadece susam da kullanabilirsiniz.
- Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına pidelerinizi yerleştirin. Hafif kızarana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra pidelerin üstünü bir bez ile örtün. Bu, pidelerin kurumasını engelleyecektir.
Oleamea zeytinyağları, bereketli ramazan sofralarınızda her tarifin başrolü olmaya hazır. Siz de hemen keşfedin!