Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağının en lezzetli ve en besleyici haliyle tanışmaya hazır mısınız? Soğuk sıkım zeytinyağı hakkındaki tüm detaylar, bu yazıda sizleri bekliyor!

Soğuk sıkım zeytinyağı adlandırması, zeytinyağının elde edilme sürecinde 27°C’nin altında ısı kullanıldığını ifade ediyor. Zeytinyağının genel niteliklerini ve üretim şeklinin kaliteye etkisini bilmiyorsanız bu tanım, sizin için henüz bir şey ifade etmiyor olabilir. Fakat üretim sürecinde tercih edilen sıcaklık derecesi, aslında pek çok açıdan büyük önem taşıyor! Peki, bunun nedenine geçmeden önce doğru bir değerlendirme için soğuk sıkım tekniğini detaylıca öğrenmeye ne dersiniz?

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Yapılır?

Soğuk sıkım, bir diğer adıyla soğuk sıkma zeytinyağı üretimi için öncelikle zeytinlerin erken hasat döneminde elle toplanması gerekiyor. Ekim-kasım aylarına tekabül eden bu dönemde toplanan zeytinler, oksitlenmeyi engellemek adına saatler içerisinde üretime alınıyor. Gelişen endüstri sayesinde artık bu işlem steril modern tesislerde de gerçekleştirilebiliyor.

Soğuk sıkım zeytinyağı üretim aşamaları, kullanılan araç fark etmeksizin aynı sırayla ilerliyor:

  • İlk aşamada çekirdekleriyle birlikte üretime alınan zeytinler kırılıyor. Kırılan zeytinlerin ezilmesiyle oluşan hamur, daha çok yağ elde edebilmek adına belirli ölçüde su ile yoğruluyor.
  • Zeytinyağının “soğuk sıkım” ön adını alabilmesi için bu aşamada kullanılan suyun, Türk Gıda Kodeksi standartlarına göre 27°C’nin altında olması gerekiyor.
  • Bu şekilde elde edilen zeytinyağı, oksitlenmeyi önlemek için azot destekli krom tanklarda depolanıyor.

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Özellikleri Nelerdir?

Zeytinyağı soğuk sıkım tekniği ile elde edildiği takdirde meyvesinde doğal olarak bulunan aromatik bileşenleri daha iyi koruyabiliyor. Bu sebeple erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, diğer zeytinyağı çeşitlerine kıyasla çok daha baskın bir kokuya sahip oluyor. Bu teknik sayesinde yüksek miktarda korunan antioksidan bileşenler, zeytinyağının tadının da daha yoğun ve acımsı hissedilmesini sağlıyor.Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Isıl işlemler, besinlerin içeriğinde bulunan faydalı bileşenlerle tepkimeye girerek bu bileşenlerin azalmasına yol açabiliyor. Fakat 27°C’den düşük ısıda üretilen soğuk sıkım zeytinyağları, bu tür olumsuz bir etkiyle karşılaşmadan içeriğini tüm doğallığıyla koruyabiliyor. Bu sayede zeytinyağına antioksidan özellik kazandıran tokoferoller, fenolik maddeler, karotenler ve daha pek çoğunu yüksek miktarda içeren bu yağ; vücuttaki sistemlerin işleyişine ve hücrelerin normal aktivitesine katkıda bulunuyor.

Editörün Notu: Oleik asit de güçlü bir antioksidan çeşidi olmasına rağmen, bu yağ asidinin oranı soğuk sıkım sızma zeytinyağında oldukça düşüktür. Zeytinyağındaki serbest oleik asit miktarı, ham maddenin oksitlenmesiyle daha da artarak ürünün kalitesinin düşmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle soğuk sıkım sızma zeytinyağının, 100 gramda 0.8'in altında oleik asit içermesi gerekmektedir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları

  • Mezeler, salatalar ve soğuk yemeklere zengin bir aroma katıyor.
  • Serbest radikallerin vücuttan atılması için güçlü bir antioksidan desteği sunuyor.
  • Sindirim sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor.
  • Hücrelerin normal yapısının korunmasına yardımcı oluyor.
  • Haricen kullanımda saç, cilt ve tırnakların ideal görünümünü korumaya destek oluyor.
  • Yüksek faydalı bileşen içeriği ile verimli bir beslenme sağlıyor.

 

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Tüketilmelidir?

Soğuk sıkma zeytinyağı, tatlı ya da tuzlu tüm tariflerin içerisine ilave edilerek kullanılabiliyor. Fakat üretim aşamasında yüksek ısıya maruz kalmamasına özen gösterilen bu yağın, tavsiye edilen kullanım şekli de çiğ halde tüketilmesi! Çünkü bu sayede zeytinyağının içeriğindeki bileşenlerden maksimum düzeyde faydalanılabiliyor. Hatta uzmanlar, her sabah bir yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağını doğrudan tüketmeyi dahi öneriyor!

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nerede Bulunur?

Soğuk sıkım zeytinyağı adı altında satılan ürünleri her yerde bulmak mümkün! Fakat esas önemli nokta, bu ürünlerin doğallığından ve ideal koşullarda üretildiğinden emin olmak. Oleamea, yüzde 100 güvenilir ve yüksek kaliteli zeytinyağları ile bu konudaki arayışınıza yanıt olarak size güçlü alternatifler sunuyor!

Zeytinyağı üretiminde organik/doğal tarım uygulamaları ile yetiştirilen erken hasat zeytinleri kullanan Oleamea, bunun için Memecik ve Yamalak zeytinlerini tercih ediyor. Marka, üretim aşamasında sadece soğuk sıkım tekniğini kullandığı ödüllü soğuk sıkım zeytinyağları ile sizlere ayrıcalıklı bir lezzet deneyimi vadediyor! 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi