Zeytinyağı Kalorisi ve Besin Değeri

Zeytinyağı Kalorisi ve Besin Değeri

Zeytinyağını muhtemelen her gün tüketiyor olmalısınız. Peki, bu eşsiz besinin kalorisi, besin değerleri ve faydaları hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Yüzlerce yıldır mutfakların vazgeçilmezlerinden olan zeytinyağı kahvaltılarda, sıcak ve soğuklar yemeklerde, mezelerde, soslarda, salatalarda, çorbalarda; kısacası yediğimiz her tabak yemekte kendisine bir yer buluyor. Bu denli yaygın kullanılmasının da haklı sebepleri var. Nitekim zeytinyağı, içeriğindeki vitaminler ve mineraller ile vücuda sayısız katkı sağlıyor! Peki ya kalorisi?

Zeytinyağı Kaç Kaloridir?

    Zeytinyağının yüzde 0,20’si karbonhidrat, yüzde 99,80’i ise yağ moleküllerinden oluşuyor. Bir yemek kaşığı zeytinyağında ortalama 90, 100 gramında ise ortalama 884 kalori bulunuyor. Günde 3 ila 4 kaşık zeytinyağı tüketimi, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerinin karşılanmasına yardımcı oluyor. Zeytinyağı, bu özelliğinin yanı sıra güçlü bir antioksidan olması sayesinde de her gün tüketilmesi gereken besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor.  

    Zeytinyağı Besin Değeri Nedir?

      Bir yemek kaşığı zeytinyağı, farklı çeşitlerde toplam 14 gram yağ asidi içeriyor. Bunun 3,9 gramı doymuş, 10,2 gramı tekli doymamış ve 1,4 gramı da çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Ayrıca zeytinyağı, içeriğinde vücut için büyük önem taşıyan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beraberinde kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi fonksiyonel mineralleri de barındırıyor.

      Zeytinyağı Kalori ve Besin Değeri (1 Yemek Kaşığı)

      Kalori

      90 kcal

      Yağ

      14 g

      Sodyum

      0.3 mg

      Karbonhidrat

      0 g

      Lif

      0 g

      Şeker

      0 g

      Protein

      0 g

      E vitamini

      1.9 mcg

      K vitamini

      8.1 mcg

      Potasyum

      0.1 mg


      Günlük tavsiye edilen miktara göre zeytinyağı;

      • Günlük demir ihtiyacının yüzde 5’ini,
      • Günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 42’sini,
      • Günlük K vitamini ihtiyacının ise yüzde 21’ini karşılıyor.

      Zeytinyağı Kilo Aldırır mı?

        İçeriğindeki faydalı bileşenler sayesinde yüksek besin değerine sahip olan zeytinyağının neredeyse tamamı, vücuttaki farklı doku ve organlar tarafından aktif olarak kullanılıyor. Sindirim ve boşaltım sistemleri için önemli olan bu eşsiz besini tüketirken, aşırıya kaçmamaya da özen göstermek gerekiyor. Çünkü her besin gibi zeytinyağı da aşırı tüketiminde kilo alımına sebep olabiliyor. 

        Yağ asitleri, vücuttaki dokuların normal düzeydeki işleyişlerini koruması adına büyük önem taşıyor. Bu yüzden günlük ideal miktarda yağ tüketilmesi gerekiyor. Zeytinyağı ise zengin içeriği ile bunun için en ideal alternatiflerden biri. Bir yemek kaşığı zeytinyağının vücuda yaklaşık 90 kalorilik enerji verdiği göz önünde bulundurulduğunda, bu yağ çeşidinin diğerlerine göre oldukça hafif olduğu ortaya çıkıyor.

        • Bir yemek kaşığı ayçiçek yağı: 110 kalori
        • Bir yemek kaşığı kanola yağı: 110 kalori
        • Bir yemek kaşığı margarin: 100 kalori
        • Bir yemek kaşığı pamuk yağı: 110  kalori
        • Bir yemek kaşığı mısır yağı: 115 kalori
        • Bir yemek kaşığı susam yağı: 110 kalori
        • Bir yemek kaşığı fındık yağı: 135 kalori
        • Bir yemek kaşığı tereyağı: 145 kalori

        Zeytinyağı diğer yağlara göre kalorisi en düşük yağ olsa da besin değeri bakımından en güçlü seçenek olma özelliği taşıyor. İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri ile de hafif bir yaşam için tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor.

        Diyette Zeytinyağı Tüketilebilir mi?

          Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin içeriği ile zeytinyağı, ketojenik diyetlerin en temel besinlerinden biri oluyor. Aşırı miktarda tüketimden kaçınmak şartıyla bu yağ, rahatlıkla diyetlere dahil edilebiliyor. Fakat diyetiniz süresince ne kadar ve ne şekilde tüketmeniz gerektiğiyle ilgili en doğru bilgi için beslenme uzmanınıza danışmanız gerekiyor.

          Afiyetle kalın! 


          Daha eski gönderi Daha yeni gönderi