Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir

Zeytinyağını en verimli şekilde tüketebilmek adına bu değerli besine dair doğru bilinen yanlışları öğrenmeye ne dersiniz?

Zeytinyağı, saymakla bitmeyecek faydaları ve eşsiz lezzeti sayesinde mutfakların başrol oyuncularından biri. Üstelik bu mucize niteliğindeki yağ sadece mutfakların değil, doğru bir kullanım ile saç ve cilt bakımının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Çünkü içeriğinde E, A, D ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyum gibi birçok mineral de bulunduruyor. Peki, oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan zeytinyağı hakkında doğru bilinen pek çok yanlış olduğunu biliyor muydunuz? 

Hakiki Zeytinyağı Keskin Lezzetli ve Koyu Renkli Olur

    Zeytinyağının keskin bir tadı ve koyu yeşil renginin olması, bilinenin aksine her zaman gerçek olduğunu göstermiyor. Çünkü zeytinyağı, sarı ile yeşil rengin arasında çeşitli renk tonlarına ve yetiştiği toprağa bağlı olarak keskin veya daha yumuşak tatlara sahip olabiliyor. Zeytinyağının kalite parametreleri duyusal özelliklerinden ziyade hasat ve depolama yöntemi, yetiştiği toprak tipi, asitlik düzeyi gibi faktörler oluyor. Gerçek zeytinyağı ise en net şekilde sadece kimyasal analizler ile test edilerek anlaşılabiliyor.

    Kaliteli Zeytinyağı Toprak Kokar

      Kaliteli Zeytinyağı Toprak Kokar

      Hakiki zeytinyağının aroması meyvemsi ve baharatımsı oluyor. Bu aroma, zeytinyağının çeşidine ve yetiştiği coğrafyanın koşullarına bağlı olarak damakta keskin veya daha yumuşak tat bırakabiliyor. Ekşi, küf ve toprak kokusuna sahip zeytinyağlarının ise kesinlikle tercih edilmemesi gerekiyor.

      Zeytinyağının Acılığı Bazı İşlemlerle Giderilebilir

        Zeytinyağının acılığını gidermek için yapılan benmari kaynatma, içine ekmek veya defne yaprağı koyma gibi yöntemler zeytinyağının daha çabuk bozulmasına sebep oluyor. Bunun yerine zeytinyağı tercihlerinin yeniden gözden geçirilmesi, doğru tüketim adına önem taşıyor. Sızma zeytinyağı yoğun aroma sevenler için ideal bir seçim olurken, riviera zeytinyağları ise yumuşak aroma sevenler için daha ideal bir tercih olabiliyor. 

        Editörün Notu: Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilir. Bundan dolayı besin değeri sızmaya kıyasla daha düşüktür. Zeytinyağını fayda önceliğiyle tüketiyorsanız, tercihinizi soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı çeşitlerinden yana yapabilirsiniz. 

        Zeytinyağı ile Kızartma Yapılmaz

          zeytinyağı ile kızartma

          Zeytinyağı, yanma noktasının yüksek olması sayesinde kızartmalarda da rahatlıkla kullanılabiliyor. Fakat bilinmesi gereken bazı noktalar da yok değil. Kızartma yağını bir kereden fazla kullanmamak gerekiyor. Ayrıca kızartma yaparken, natürel sızma yerine riviera zeytinyağı kullanımı daha uygun bir seçenek oluyor. Natürel sızma zeytinyağı, riviera zeytinyağına göre daha yüksek antioksidan içeriyor. Bu yüzden ısıtmak yerine çiğ bir şekilde tüketmek, içerdiği besin öğelerinden en iyi şekilde yararlanabilmek adına önem taşıyor.

          Zeytinyağının Yıllanması Gerekir

            Zeytinyağı yıllandıkça daha iyi bir aromaya sahip olmuyor. Aksine zeytinyağı korunarak barındırıldığında bile raf ömrü iki yılı geçmiyor. Işık, hava ve sıcaklık ile teması olduğunda ise  zeytinyağının içeriğindeki fenolik bileşenler kayba uğruyor. Böylece iki yıl olan raf ömrü daha da kısalıyor. Bu faktörler ile temas ettiği halde uzun süre bekletilen veya korunsa bile iki yılı geçen zeytinyağında bayatlama meydana gelebiliyor. Bayatlayan zeytinyağının taze olandan çok belirgin bir farkı olmasa da besin değeri önemli ölçüde azalıyor.

            Gerçek Zeytinyağı Buzdolabında Donar

              Zeytinyağı 0 ila eksi 6 derecelerinde donmaya başlıyor. Fakat zeytinyağının donuyor olması, onun gerçek zeytinyağı olduğu anlamına gelmiyor. Bunun haricinde zeytinyağını tuz ruhu ile karıştırdıktan sonra rengini gözlemlemek gibi deneyler de gerçeği yansıtmıyor. Zeytinyağının ne donmasıyla ne de ev ortamında yapılan başka bir deneyle gerçek olup olmadığı anlaşılabiliyor. En doğru sonuçlar, laboratuvar ortamında yapılan kimyasal analizler ile alınabiliyor.

              Zeytinyağı Sadece Yapışmaz Tavalarda Kullanılır

                Zeytinyağı teflon ve seramik gibi yapışmaz tavalarda kullanılabildiği gibi çelik ve döküm tavalarda da rahatlıkla kullanılabiliyor. Zeytinyağlı tarifleri hazırlarken, kullanılan materyallerin fayda ve lezzet bakımından herhangi bir etkisi olmuyor. 

                Özetle; zeytinyağını endişe verici bazı yanlış bilgilerin aksine, istediğiniz her alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tabii bu konuda hakiki ve birinci kalite zeytinyağı üretimi yapan bir firmayı tercih etmek, işin en önemli kısmı…


                Daha eski gönderi Daha yeni gönderi