Zeytinyağı Kilo Aldırır mı?

Zeytinyağı Kilo Aldırır mı?

Kilo kontrolü, pek çok farklı noktaya dikkat etmeyi gerektirir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için dikkat etmeniz gereken en önemli noktaların başında ise sağlıklı yağlar tüketmek gelir. Yağ, insan vücudunun temel ihtiyaçları arasında yer alır. Kilo vermek için yağ tüketimini tamamen kesmek, dengeli bir şekilde beslenmenize engel olarak sağlığınıza zarar vermenize yol açabilir. Bununla birlikte yağ tüketimi, kontrol edilmemesi durumunda fazla kiloya yol açabilir. Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için en sağlıklı yağları en doğru şekilde tüketmeye özen göstermenizde yarar bulunur. Tüketebileceğiniz en sağlıklı yağların başında ise zeytinyağı gelir. Doğal yöntemlerle elde edilen katkı maddesiz zeytinyağı, vücudunuzun yağ ihtiyacını kolayca karşılayabilir. Zeytinyağını dengeli ve düzenli bir şekilde tüketmek ise kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur. Peki zeytinyağı kilo aldırır mı? Zeytinyağıyla kilo kontrolü nasıl yapılır? Bu soruların yanıtları ve daha fazlası için, aşağıdaki bilgilere göz atabilirsiniz.

Zeytinyağının Kiloya Etkisi Nasıldır?

Zeytinyağı, hem kilo kontrolü hem kalp sağlığı için çok sayıda doktor tarafından önerilen bir gıdadır. Anti-inflamatuar etkiler sunan zeytinyağı vücuttaki ödemlerin atılmasını kolaylaştırır. Sağlıklı koşullarla tüketilen zeytinyağları, düşük kalori değerleri ve yüksek vitamin içerikleriyle metabolizmanıza olumlu şekilde etkide bulunur. Zeytinyağını doğru ölçülerde kullanarak kilonuzu kontrol edebilir, kalori tüketiminizi azaltabilir ve sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.

Kilo almak, temel olarak tükettiğiniz besinlerdeki kalori değerinin gün içinde yaktığınız kaloriden fazla olmasıyla gerçekleşir. Bu sebeple de zeytinyağı da tüm gıdalar gibi aşırı seviyede tüketilmesi durumunda kilo aldırabilir. Kilonuzu kontrol ederken zeytinyağını ne ölçüde ve ne sıklıkta tüketebileceğinizi öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Zeytinyağı Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diyet ve beslenme programı oluştururken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, vücudunuzun genel yapısı ve sağlık durumunuzdur. Her insan ayrı bir metabolizmaya sahiptir. Bu sebeple de beslenme programları oluştururken doktor kontrolüne gidip metabolizmanız hakkında detaylı bilgi almanız gerekir. Doktorunuzun sağlığınızda herhangi bir sorun tespit etmemesi durumunda, Akdeniz diyeti ya da benzeri diyet programlarını takip edebilirsiniz. Bu diyetlere yeterli ölçülerde zeytinyağı ekleyerek yağ içindeki yüksek besin değerlerinden de faydalanabilirsiniz. Zeytinyağı ile beslenme programı oluştururken dikkat etmeniz gereken noktalar ise şöyledir:

  • Zeytinyağı tüketirken, soğuk sıkım tekniğiyle elde edilmiş olmasına özen göstermeniz önerilir. Soğuk sıkım yağlar, erken hasat dönemindeki zeytinlerden özel bir teknikle elde edilir ve zeytinlerin besin değerlerinin korunmasını sağlar. Soğuk sıkım zeytinyağı tüketerek zeytindeki vitamin ve mineralleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.
  • Zeytinyağını ölçülü bir şekilde tüketmek, kilo alımını engellemenin en etkili yoludur. Gün içinde ne kadar yağ tüketebileceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz. Zeytinyağını doktorunuzun metabolizmanıza özel olarak belirleyeceği miktarlarda tüketerek kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Çok sayıda diyetisyen, zeytinyağının vücuttaki asitleri dengelediğini belirterek diyet programlarında zeytinyağı kullanılması gerektiğini öne sürer. Bu sebeple sağlık açısından bir engel bulunmadığı sürece uzmanların önerdiği ölçüler dahilinde zeytinyağı kullanabilirsiniz.
  • Zeytinyağının besin değeri olarak öne çıkan vitamin ve mineraller, metabolizmanızın çalışmasını destekleyerek bazal metabolizma hızınızı artırabilir. Bu durum da yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecinizi destekleyebilir.
  • Metabolizma destekleyici özelliğe sahip olan zeytinyağını mutlaka kalori hesabıyla tüketmeniz önerilir. Günlük tüketmeniz gereken kalori miktarını ve tüketeceğiniz diğer gıdalardaki kalorileri hesapladıktan sonra, gün içinde tüketebileceğiniz zeytinyağı miktarını belirleyebilirsiniz.
  • Diyetlerde zeytinyağı tüketirken dengeli beslenmeyi ihmal etmemeniz büyük önem taşır. Daha fazla yağ tüketmek için bazı besin gruplarını kesmeniz, sağlığınıza zarar verebilir. Diyetlerinizde tüm besin gruplarına yer vermeniz, dengeli beslenme ve sağlıklı bir yaşam açısından büyük önem taşır.
  • Aç karnına zeytinyağı içmek ya da zeytinyağıyla kür oluşturmak gibi yöntemlerin etkisi, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bu tarz uygulama ve kürlere başvurmadan önce doktorunuzdan onay almanız büyük önem taşır.
  • Zeytinyağı, insülin direncini dengeleyebilen bir gıdadır. Bu sebeple aşırı yeme isteğini ortadan kaldırarak kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Tüm öğünlerinize az miktarda zeytinyağı ekleyerek tokluk hissine hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Zeytinyağı, dengeli beslenme programlarında doğru ölçülerde kullanılması durumunda kolesterolü düşürerek sağlığınıza fayda sağlayabilir. Bu etkiden yararlanmak için diyet süresi boyunca diğer yağ türlerinden uzak durmanız, yaşınıza ve fiziksel durumunuza uygun spor programları yapmanız önerilir.

Zeytinyağı ile Nasıl Kilo Alınır?

Aşırı zayıf olan ya da çeşitli sağlık sorunları sebebiyle ciddi seviyelerde kilo kaybı yaşayan kişiler, sağlıklı bir şekilde kilo almak için zeytinyağını tercih edebilir. Zeytinyağı, sağlıklı bir şekilde kilo alırken faydalanabileceğiniz en etkili gıda türleri arasındadır. Bunun temel sebebi, zeytinyağının diğer yağ çeşitlerinden farklı olarak sağlığa yararlı çok sayıda bileşen içermesidir. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağlarında çok sayıda mineral, vitamin ve polifenol bulunur. Vitamin ve mineraller, vücut fonksiyonlarınızı destekleyip metabolizmanızı güçlendirebilir. Zeytinyağı içeriğindeki polifenol ise sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Bu sayede kilo alırken sizi sağlığınıza zarar verme riskinden korur.

Zeytinyağı ile kilo almak için de yine önce uzman görüşü almanız gerekir. Doktorunuz, vücudunuz ve genel sağlığınız hakkında gerekli tetkikleri yaptıktan sonra sizin için en ideal beslenme programını belirler. Bu beslenme programında günlük ne kadar zeytinyağı tüketebileceğiniz, zeytinyağını hangi şekillerde almanız gerektiği gibi konularda bilgiler yer alır. Ayrıca doktorunuzun hazırlayacağı programda diğer beslenme gruplarından ne kadar ve ne şekilde tüketmeniz gerektiğini de öğrenebilirsiniz. Böylece zeytinyağı içeren diyetlerle sağlıklı bir şekilde kilo alabilir, çeşitli sebeplerden kaybettiğiniz kiloların sağlığınız için tehdit oluşturmasını engelleyebilirsiniz.

Zeytinyağı Tüketirken Bilmeniz Gerekenler

Kilonuzu yönetirken faydalanabileceğiniz temel gıdalar arasında yer alan zeytinyağı, hem kilo alma hem kilo verme diyetlerinde kullanılabilir. Bununla birlikte, zeytinyağı tüketirken dikkat etmeniz gereken çok sayıda detay bulunur. Sağlıklı bir yaşam için zeytinyağı tüketirken mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken noktalar ise şöyledir:

  • Zeytinyağının üretim şekli ve hangi zeytinlerden elde edildiği gibi bilgilere dikkat etmeniz gerekir. Kimi zaman zeytinyağları, çiçek yağlarıyla karıştırılarak satılır. Bu ürünler ise sağlık hassasiyeti bulunan kişiler için zararlı olabilir. Katkı içermeyen zeytinyağları, kilonuzu yönetirken daha fazla fayda görmenizi sağlar.
  • Zeytinyağı tüketimi, uzun soluklu bir süreç olması durumunda daha büyük faydalar sağlayabilir. Diğer yağ türleri yerine sadece doğal zeytinyağı tüketmeye başlayabilir, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirebilirsiniz.
  • Zeytinyağıyla kilo kontrolü gerçekleştirirken farklı kaynaklardan vitamin ve mineral almaya da özen göstermeniz gerekir. Zeytinyağı, ihtiyaç duyduğunuz besin değerlerinin sadece bir kısmını karşılar. Diğer ihtiyaçlarınız için bol bol sebze, meyve, yeşil yapraklı bitki, süt ürünü ve beyaz et tüketebilirsiniz.
  • Zeytinyağlarının saklama koşulları da dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır. Diyetiniz boyunca kullanacağınız zeytinyağlarını kuru, karanlık ve serin alanlarda muhafaza etmenizde yarar bulunur. Açık hava, ısı ve nem, zeytinyağının bozulmasına yol açarak hem diyetinize hem de sağlığınıza zarar verebilir.
  • Zeytinyağı, kızartma için ideal bir yağ türü olmasına rağmen diyet programlarında kızartma tüketmekten kaçınmanız önerilir. Kızartma, gerekenden fazla yağ tüketerek kilonuzu sağlıksız bir şekilde artırabilir. Zeytinyağını diğer pişirme yöntemlerinde, küçük ölçeklerle kullanmanız, sağlığınız açısından daha faydalı olarak kabul edilir.

Eğer siz de kilonuzu sağlıklı bir şekilde kontrol etmek, ideal kilonuza ulaşırken bir yandan eşsiz lezzet deneyimleri de yaşamak isterseniz, Oleamea ürünleriyle hemen tanışabilirsiniz!

Kaynak: dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1189297

Daha eski gönderi Daha yeni gönderi