Yeşil Kırma Zeytin Nasıl Yapılır?

Yeşil Kırma Zeytin Nasıl Yapılır?

Akdeniz mutfağının öne çıkan lezzetlerinde biri olan zeytin, kahvaltılarda mutlaka bulunan bir yiyecektir. Bütün zeytin çeşitleri öncelikle yeşil zeytin evresinden geçer. Bu haliyle acı bir tada sahip olan yeşil zeytin, ağaçtan koparıldığı gibi yenecek kıvamda değildir. Yeşil zeytinin yenilebilecek bir hale kavuşması için su ve tuz malzemelerine gerek duyulur. Yeşil kırma zeytin hazırlandığında ise ister güne başlarken kahvaltı sofrasında, ister farklı yiyecek ve içeceklere eşlik etmek üzere tüketilebilir. Kırma zeytin salamura yapımı tuz içerisinde bekletilmesiyle elde edilir. Evde zeytin yapımı adımlarını izleyerek zevkle tüketeceğiniz kırma yeşil zeytinler ortaya çıkarabilirsiniz. Sağlıklı, doğal ve lezzetli yeşil zeytin için yapılması gerekenler takip edilerek ev ortamında hazırlamak mümkündür. Şimdi gelin biraz zaman ayırarak sağlıklı bir şekilde yeşil kırma zeytin nasıl yapılır bakalım.

Yeşil Zeytin Kırmaya Başlamadan Önce Hazırlık İpuçları

Yeşil zeytinleri kırma işlemine geçmeden evvel yapılması gerekenler vardır. Öncelikle zeytinleri bir kaba alarak yarısının suyla doldurulması gerekir. İçerisine limon tuzu eklenerek eriyene kadar karıştırılır. Sonra da kenara alınır. Yeşil zeytinlerin temiz su kullanarak yıkanması oldukça önemlidir. Ayrıca içerisinde kalan dal, yaprak gibi istenmeyen maddelerin de ayıklanması gerekir. Bunun dışında yeşil zeytinler arasında çürümüş veya ezilmiş olup tüketilemeyecek olanların atılması da büyük bir önem taşır. Yıkama ve kalıntıların temizlenmesinden sonra son bir aşama bulunur. Yeşil zeytinleri kırmak için sert bir zemin hazırlamalısınız. Bu zemin üzerine de eski bir bez serebilirsiniz. Bu sayede yeşil zeytinleri kırarken çekirdeklerin kırılmasını ve hasara uğramasını önlemek de mümkün olur. Kırma işlemini bir tahta üzerinde de gerçekleştirebilirsiniz. Bu hazırlık aşamalarından sonra yeşil zeytinleri kırma aşamasına geçebilirsiniz.

Yeşil Zeytin Nasıl Kırılır?

Hazırlanan sert zemin üzerine yeşil zeytinler tek tek alınarak kırma işlemine başlanabilir. Bu uygulama sırasında dikkat edilmesi gereken şey tüm zeytinlerin mutlaka patlamasıdır. Kırılan zeytinler içlerine daha fazla tuz ve su alır. Daha fazla tuz ve su alması da yeşil zeytinin acılığını daha hızlı bir şekilde kaybetmesine yardım eder. Ayrıca kırma yaparken yeşil zeytin içerisindeki çekirdeğin kırılmamasına özen göstermek gerekir. Bu sayede daha dayanıklı ve lezzetli zeytinlere ulaşılabilir. Zeminin üzerine bez serilmesi, zeytinleri kırarken dağılacak suyun etrafa yayılmasını önler.

Kırma işlemine başlarken zeytinler zeminin üzerine yerleştirilir. Yeşil zeytinleri kırarken kullanabileceğiniz pek çok araç vardır. Ağır bir bardak, çekiç, maden suyu şişesi, et döveceği, orta ağırlıkta bir taş, havan benzeri küçük el aletleri zeytin kırmak için kullanılabilir. Ele alınan bir kırma aracıyla zeytinlerin üzerine kuvvet uygulanır. Çok fazla sert olmayan bir darbe sonucu yeşil zeytinler kırılır. Yeşil zeytinde bir çatlama görüldüyse bu onun kırılmış olduğunu gösterir. Yeşil zeytinin etinin üzerinde çatlama gerekmesinin yanı sıra çekirdeğinin kırılmaması gerekir. Eldeki tüm yeşil zeytinler çatlayana kadar işlemlere bu şekilde devam edebilirsiniz.

Yeşil Zeytinleri Kurma İşlemi

Kırılan yeşil zeytinlerin bir an önce kabına konulması gerekir. Dışarıda fazla bekletmeden pet şişe, bidon ya da kavanoz içerisine aktarılabilir. Dışarıda gereğinden fazla bekleyen yeşil zeytinlerin rengi kararabilir. Bunların yanı sıra kullanılan kapların kapaklarının sıkıca kapanmasına dikkat edilmelidir. Bidon, şişe veya kavanozun kapağının sıkı bir şekilde kapanması aynı zamanda hava ve su kaçırmaması gerekir. Yeşil zeytinler olmaya başlarken asitlenir. Bu durum hava yapmasına ve şişmesine neden olur. Bu nedenler yüzünden içerisindeki havayı sızdırmayacak türden kaplar seçilmelidir. Böylece yeşil zeytinler daha uzun süre dayanabilir. Sonrasında yeşil zeytinlerin üzerini geçecek kadar çeşme suyu doldurabilirsiniz. Sonrasında ise kapak sıkı bir şekilde kapatılmalıdır.

Hazırlıklar yapıldıktan sonra mutlaka doğru yerde saklanmalıdır. Öncelikle güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 2 gün bekletmek gerekir. 2 gün sonra ise yeşil zeytin kabını açarak acı suyunun süzülmesi önemlidir. Dökme işlemi bittikten sonra ise tekrar yeşil zeytinlerin üzerini geçene kadar su doldurulmalıdır. Bu şekilde kabı 2 gün daha bekletmek önemlidir. Bu işlem 2 ila 3 günde bir yapılmalıdır. Böylece acı suyu düzenli aralıklarla değiştirilmiş olur. Su değişim yaparken hazırlanan yeşil zeytinin tadını kontrol edebilirsiniz. Her su değişiminde acılığının azalıp azalmadığına bakarak acılığını giderme işlemini dozunda tamamlamış olursunuz.

Salamura suyunu hazırlamak için ise yeşil zeytinlerin bekletileceği suya belli oranda tuz ilave etmek gerekir. Bu oran genellikle 1 litre suya 100 g tuzdur. Ölçekler doğru kullanarak uygun miktarda bir salamura suyu hazırlanabilir. Yaklaşık 10 gün sonra ise salamura suyu tekrar boşaltılır. Yeniden tuz ve su karışımı yapılmalıdır. Bu sefer ki oran ise yaklaşık 1 litre suya 50 g tuz olur. Bu işlemden de ortalama 10 gün sonrasında yeşil zeytinler tüketilmeye hazır hale gelir. Bu sürede tadına bakılan yeşil zeytinlerin acılığının ne derece azaldığı kontrol edilir. Eğer hala acılık hissediliyorsa ve bu damak zevkini bozuyorsa yeniden bir salamura suyu hazırlanabilir. Damak tadınıza uygun bir kıvama ulaşana kadar yeşil zeytinlere bu işlem uygulanmaya devam edilmelidir.

Yeşil Kırma Zeytin Hazırlarken Yararlanılabilecek İpuçları

Kırma yeşil zeytin hazırlarken bazı noktalara uyarak daha yüksek bir verim elde etmek mümkündür. Hazırlarken dikkat edebileceğiniz noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Yeşil kırma zeytin hazırlığı yapılırken kırma işlemine özen gösterilmelidir. Özellikle çekirdeklerini kırmadan yalnızca etli kısımları çatlatılmalıdır.
  • Kırılan yeşil zeytinlerin kararmaması için önlem alınmalıdır. Bunun için kırdıktan hemen sonra dışarıda fazla bekletilmemesi gerekir. Kararmanın önüne geçmek için kaplara hızlıca doldurmak önemlidir. Aynı zamanda bu kapların içi su ile doldurulmalıdır.
  • Kırma yeşil zeytin için kullanacağınız su, musluk suyu olmalıdır. İçme suları ile kurulan yeşil zeytinler uzun süre dayanmaz ve yumuşak bir hal alır. Bu gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak için çeşme suyu kullanabilirsiniz. Çeşme suyunun içerisinde yer alan kireç, yeşil zeytinlerin kendini sıkmasına katkı sağlar. Bu sayede de daha uzun ömürlü yeşil zeytinler ortaya çıkarabilirsiniz.
  • Eğer kısa sürede tüketmek isteniyorsa yeşil zeytinin 2 günde bir acı suyunun değiştirilmesi gerekir. Bu durumlarda içerisine tuz katılmaz. Bu nedenle yenmesi için yeterli süre geçtiğinde tuz dökülerek yenebilir.
  • Yeşil zeytinlerin acılık oranını damak zevkine göre ayarlamak mümkündür. Acı suyu değiştirme aşamalarında acı sevenler daha erken salamura aşamasına geçebilir. Ancak acılığının daha fazla giderilmesini isteyenler uzun süreli bekleterek daha yumuşak bir tadım elde edebilir.
  • Hazırlanan kırma yeşil zeytinleri uzun süre muhafaza etmek için doğru koşullarda oluşturmak gerekir. Güneş görmeyen, serin bir konum bularak yeşil zeytinleri saklayabilirsiniz. Doğru şartlar sağlandığında neredeyse 1 yıl sertliğini kaybetmeden ve bozulmadan dayanabilir.
  • Yeşil zeytinleri farklı maddeler ilave ederek tatlandırmak mümkündür. Biberiye, limon dilimi, sarımsak, hardal tohumu gibi malzemeleri ekleyerek yeşil zeytinleri aromalı bir hale getirebilirsiniz.

Muhteşem lezzete sahip yeşil kırma zeytinlere ulaşmanın kolay bir yolu daha vardır. Oleamea’dan kolaylıkla erişebileceğiniz enfes yeşil kırma zeytinler ile sofralarınızı zenginleştirebilir ve farklı öğünlerde eşlikçi niyetiyle servis edebilirsiniz!

Oleamea Altınova Soğuk Sıkım Naturel Zeytinyağı

Daha eski gönderi Daha yeni gönderi