Yoğurtlusu, limonlusu, çileklisi, etlisi, etsizi… Her hali eşsiz bir lezzet sunan semizotunu bir de zeytinyağlı denemelisiniz! İnanın asla pişman olmayacaksınız.
Bir sebze düşünün ki hem çiğ haliyle hem de pişirilmiş haliyle damaklarda şölen yaratmayı başarsın… Nasıl mı? Örneğin; dolgun yeşil yaprakları ve çıtır çıtır dokularıyla keyifli bir öğün sunarken, damakta bıraktığı hafif ekşimsi lezzetiyle de içinizi ferahlatabilir. Daha yumuşak kıvamlı yiyecekleri mi tercih ediyorsunuz? Öyleyse aynı yaprakları pişirdiğinizde lezzetinden hiç ödün vermeden bu kez de yumuşacık olduklarını düşünün. İşte hayalleri süsleyen bu sebzenin adı, semizotu!
Semizotu Nedir?
Semizotu, anavatanı Hindistan ve Orta Doğu olmasına karşın pek çok farklı coğrafyada yetişebilen ve faydalı bir gıda olarak tüketilen yeşil yapraklı bir bitki türü. Pirpirim olarak da adlandırılan bu bitkinin yaprak ve taze sap kısımları gerek çiğ gerekse de pişmiş haliyle sofralara konuk olabiliyor. Fakat tüm dünyanın aksine semizotunun Amerika Birleşik Devletleri’nde yemeklerde kullanılmadığı biliniyor.
Semizotunun Faydaları Nelerdir?
Tıpkı diğer tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi, semizotunun faydaları da saymakla bitmiyor! Öyle ki bu bitki, içeriğinde en fazla omega-3 yağ asidi barındıran besinler arasında başı çekiyor. Ayrıca güçlü bir lif kaynağı da olan semizotu, özellikle diyet listelerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Üstelik bu sebze, içeriğindeki antioksidan bileşenlerle de artı bir değer kazanıyor. Tüm bunlara ek olarak semizotu;
- A vitamini,
- B vitaminleri,
- C vitamini,
- Protein,
- Demir,
- Kalsiyum,
- Potasyum ve
- Karbonhidrat da içeriyor.
Peki, bu denli önemli bileşenler içeren semizotunu nefis bir tarifle denemeye ne dersiniz? Öyleyse kalemi kağıdı hazırlayabilirsiniz!
Zeytinyağlı Semizotu Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı Semizotu Malzemeleri:
- Semizotu (1 kilogram)
- Domates (2-3 adet)
- Kuru Soğan (2 adet)
- Pirinç (2 yemek kaşığı)
- Zeytinyağı (1 su bardağı)
- Kesme şeker (1 adet)
- Limon suyu (yarım limon ölçüsünde)
- Sıcak su (1 çay bardağı)
- Tuz (istenilen miktarda)
- Karabiber (istenilen miktarda)
- Pul Biber (istenilen miktarda)
Zeytinyağlı Semizotu Yapılışı:
- Semizotunun tamamını güzelce yıkadıktan sonra iri parçalar halinde doğrayın.
- Doğranmış semizotlarını su dolu derin bir kabın içerisine alın ve üzerine sirke ekleyerek beklemeye bırakın. Bu işlem, semizotlarının tamamen arınmasını sağlayacak.
- Bu sırada kuru soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın. Ardından soğanları piyazlık olarak doğrayın.
- Domatesleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve rendeleyin.
- Uygun bir tencereyi ocağa aldıktan sonra içerisine 1 su bardağı zeytinyağını ekleyin.
- Kızmaya başlayan zeytinyağının içerisine soğanları ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun.
- Domates püresini kavrulan soğanların üzerine ilave ederek pişirmeye devam edin.
- Domates püresi ısındıktan sonra içerisine baharatları, tuzu ve kesme şekeri ekleyerek karıştırın.
- Semizotlarını beklettiğiniz suyu süzün. Ve ardından semizotlarını da tencereye ekleyerek bir süre karıştırmaya devam edin.
- Son olarak, 1 çay bardağı sıcak suyu ve limon suyunu yemeğinize ilave edin.
Zeytinyağlı Semizotu Nasıl Pişirilir?
Semizotu, kısa sürede yumuşayan bir sebze olması sebebiyle pişirme süresi için toplamda 25-30 dakika ayırmak yeterli oluyor. Ayrıca pişirme işlemi boyunca ısı ayarının orta/düşük seviyede tutulması gerekiyor.
Zeytinyağlı Semizotu Yemeğinin Püf Noktaları
Zeytinyağlı semizotu yemeğinin lezzet farkını içerisine ilave edilen kesme şeker ve limon suyu oluşturuyor. Doğal haliyle hafif ekşimsi lezzete sahip olan semizotu, limon suyu ile çok daha baskın bir tat kazanıyor. Kesme şeker ise zeytinyağının asidik tadını dengeleyerek yemeğe hafif ve lezzetli bir aroma katıyor.
Afiyet olsun!