Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağının faydaları uzun yıllardır bilinmekle birlikte, doğal bakım uygulamalarına olan ilginin artması üzerine son dönemlerde yeniden sıkça gündeme geliyor. Peki, kantaron yağı elde etmek için hangi yöntemi uygulayabileceğinizi ve bu değerli yağı ne gibi amaçlarla kullanabileceğinizi öğrenmeye hazır mısınız?

Kantaron bitkisi gerek farmakoloji gerekse de alternatif cilt bakımı alanında geçmişten günümüze önemli bir yer tutuyor. İçerdiği vitaminler, mineraller ve özellikle de yüksek antioksidan değerine sahip olan aktif bileşenler sayesinde bu bitki, besin veya takviye olarak tüketilmesinin yanı sıra harici uygulamalar için de sıkça kullanılıyor. Peki, cilt bakımında kantaron bitkisinden nasıl faydalanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Maserasyon tekniği ile doğal içerikli yağ yapımı, cilt bakımında kantarondan faydalanmak için en uygun ve en çok tercih edilen yöntemi oluşturuyor. Yoksa siz henüz maserasyon tekniği nedir ve kantaron yağı nasıl yapılır bilmiyor musunuz? Bu yazımızda, kantaron yağı elde etmek için nelerden yardım almanız ve hangi adımları izlemeniz gerektiğine değineceğiz. Ama öncesinde, kantaron bitkisini yakından tanımanız daha faydalı olabilir.

1) Kantaron Nedir?

Kantaron Nedir?

Kantaron, tıp ve farmokolojide Hypericum adıyla bilinen bir bitki çeşidini oluşturuyor. Kantaronun dünya genelinde şimdiye dek tespit edilmiş 400’den fazla türü olduğu biliniyor. Üstelik bu türlerin 96 tanesi Türkiye’de yetişiyor. Genellikle sarı ve kırmızı kantaron olmak üzere iki çeşidinden faydalanılan bu bitki, ilaç ve takviye edici gıda yapımında ekstraksiyon tekniğiyle kullanılırken; alternatif cilt tedavileri ve bakımında ise kantaron yağı olarak tercih ediliyor.

2) Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kantaron yağı yapımı için maserasyon adlı bir teknik uygulanıyor. Bu teknikte, türüne göre taze veya kurutulmuş bitkilerle birlikte sabit (uçucu olmayan, taşıyıcı) yağlar kullanılıyor. Maserasyon tekniğinde en çok kullanılan yağ çeşidini ise zeytinyağı oluşturuyor. Çünkü zeytinyağı, ciltte sürekli kullanım için uygun bir içeriğe sahip olmasının yanı sıra, bitkilerle özleşme bakımından da en yüksek verimliliği sağlayan ham maddeler arasında yer alıyor.

Kantaron yağı yapımı, ilk aşamada sarı ve kırmızı kantaron kullanımına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Yağ yapımında, sarı kantaron kurutulmuş formuyla tercih edilirken kırmızı kantaron taze olarak kullanılıyor. Kantaron yağı yapmak için bitkilerin bir cam kavanoza doldurulmuş zeytinyağının içerisine bol miktarda ilave edilmesi gerekiyor. Sonrasında sıra, bu karışımı gün ışığı alan bir alanda ağzı kapalı olarak iki ila dört hafta kadar bekletmeye geliyor. Kullanım kolaylığı için en uygun yöntem, bekleme süresinin sonunda yağın süzülüp temiz bir kavanoza veya şişeye aktarılması oluyor. 

3) Kantaron Yağı Ne İşe Yarar?

Kantaron Yağı Ne İşe Yarar?

Kantaron yağı hem sarı hem de kırmızı kantaron ile yapılabiliyor. “Kantaron yağı neye iyi gelir?” sorusunun yanıtı da haliyle, bu yağın hangi kantaron çeşidinden yapıldığına göre belli başlı noktalarda değişebiliyor. Çünkü sarı kantaron genellikle cilt lekelerine ve izlere karşıtı etkileriyle öne çıkarken, kırmızı kantaronun ise daha çok yaşlanma karşıtı etkilerinden bahsediliyor. Yine de şu özellikleri her iki çeşit için de ortak olarak sıralamak mümkün:

  • Cildi nemlendirme,
  • Cilt elastikiyetinin korunmasına yardımcı olma,
  • Ciltteki yaşlanma belirtilerinin görünümünü hafifletme,
  • Cildin onarım sürecini destekleme,
  • Cilde daha aydınlık ve pürüzsüz bir görünüm kazandırma,
  • Ciltteki leke ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan iz görünümlerini azaltma.

Editörün Notu: Kantaron yağını kendi kararınıza göre herhangi bir ilaç tedavisi yerine tercih etmemeli ve kullanmadan önce mutlaka dermatoloğunuza danışmalısınız.

4) Kantaron Yağı Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kantaron Yağı Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evde kantaron yağı yapmak için alacağınız bitkilerin kapalı paketlerde ve temiz içerikli olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer kendi topladığınız kantaronlardan yağ yapacaksanız da bitkilerde herhangi bir toprak, toz ve tarım ilacı kalıntısı olmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca kullanacağınız zeytinyağının natürel ve katkısız olması da bir hayli önemli! Bunun için organik tarım sertifikalı veya doğal üretim garantisi veren güvenilir markaları tercih edebilirsiniz.

 

Doğal ve etkili kantaron yağı yapımı için Oleamea’nın organik ve natürel zeytinyağı çeşitlerini siz de hemen keşfedin!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi