Zeytinyağı, oleik asit adı verilen omega-9 türü tekli doymamış yağ asidinin en yüksek seviyede bulunduğu gıdalardan biri. Peki, bu bilgi size şu an bir anlam ifade etmedi mi? Öyleyse bu yağ asidinin insan vücudu için nasıl bir anlam taşıdığını henüz bilmiyorsunuz demektir. Şimdi öğrenme vakti! Bu dersimizin konusu: “Oleik asit nedir ve ne işe yarar?”
Asit denince aklınıza test tüpleri, çeşitli kimyasallar ve bir laboratuvar ortamı mı geliyor? Peki, hemen her gün tükettiğiniz gıdaların içeriğinde neler olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Mesela, zeytinyağı… Her yemekte fark yaratmayı başaran kaliteli bir zeytinyağının o doyulmaz lezzeti, içerdiği asit oranıyla doğrudan ilişkili. Zeytinyağının içeriğinde bulunan asit oranı yalnızca kalitesini değil, lezzet yoğunluğunu ve kullanım alanını da etkiliyor. O halde, zeytinyağının bu noktadaki en belirleyici besin öğesi olan oleik asidi hemen incelemeye başlayalım!
1. Oleik Asit Nedir?
Oleik asit, çeşitli hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunan organik bir asit türü. Bu yağ asidi türü, adını Latince oleum kelimesinden alıyor. Oleik asit, yüksek oranda monosentetik yağ asitleri içeriyor ve genellikle yemeklerde kullanılıyor. Kokusuz ve renksiz bir bileşen olan oleik asit, tekli doymamış Omega-9 yağ asidi olarak sınıflandırılıyor. Diğer yandan oleik asit kozmetik ve ilaç endüstrisinde de kullanılıyor.
Yağ çeşitleri kimyasal özellikleri baz alınarak doymuş ve doymamış yağlar olmak üzere sınıflara ayrılıyor. Doymamış yağlar insan vücudu için daha güvenilir kabul ediliyor. Zeytinyağının içerisinde yüksek oranda bulunan oleik asit de tekli doymamış yağ çeşitlerinden biri olduğu için vücuda pek çok katkısı bulunuyor. Peki, başka hangi bitkisel yağlarda oleik asit var dersiniz?
2. Oleik Asit Hangi Yağlarda Bulunur?
Oleik asit esasında pek çok yağ çeşidinde bulunuyor. Özellikle zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve ayçiçeği yağı gibi bitkisel yağlar yüksek oranda oleik asit barındırıyor. Ayrıca sığır eti ve koyun eti gibi hayvansal yağlarda da oleik asit bulunuyor.
- Zeytinyağı: %73
- Fıstık Yağı: %71.1
- Hindistan Cevizi Yağı: %70
- Badem Yağı: %67.2
- Pirinç Kepeği Yağı: %42.7
- Susam Yağı: %41.5
- Ayçiçek Yağı: %28
3. Oleik Asidin Faydaları Neler?
Oleik asit, insan vücudu için birçok yönden değer taşıyan bir besin olarak addediliyor. Özellikle kalp için ideal bir yağ asidi olduğu kanıtlanan oleik asidin insülin düzeyi, bağışıklık, eklemler ve cilt üzerinde de pek çok pozitif etkisi bulunuyor.
Oleik asidin vücudun ihtiyaç duyduğu bir tekli doymamış yağ çeşidini olduğundan bahsettik. Peki, tekli doymamış yağların aynı zamanda yüksek ısıya karşı dayanıklı olduğunu biliyor musunuz? Oleik asidin bu özelliği sayesinde sızma zeytinyağı, bilinenin aksine yemek yapmak için de ideal bir seçenek olarak ön plana çıkıyor. Üstelik bu araştırmaların büyük kısmının Akdeniz diyeti uygulayan kişiler üzerinde gerçekleştirildiğini unutmamak gerekiyor. Öyleyse, Akdeniz diyetinin özelliklerine de kısaca bakalım:
4. Akdeniz Diyeti Nedir?
Akdeniz diyeti, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki insanların beslenme alışkanlıkları baz alınarak hazırlanan bir diyet programı. Araştırmalara göre Akdeniz diyeti uygulayan insanların kronik hastalıklara yakalanma riskinin çok daha düşük olduğu bulunmuş. Sahi, Akdeniz diyeti nasıl uygulanıyor olabilir?
Akdeniz diyetinde katı kurallara yer verilmiyor. Bu diyet genel olarak zeytinyağı başta olmak üzere meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, baklagiller, deniz ürünleri, kümes hayvanları ve kuru yemişlerin tüketimine dayalı bir beslenme düzeni olarak niteleniyor. Akdenizliler, dünyada zeytinyağının kıymetini en çok bilen ve bu yağın nesillere yayılan etkisini en somut şekilde kanıtlayan insanlar. Peki, günlük beslenmenize zeytinyağını daha fazla dahil etmek için siz hala neyi bekliyorsunuz?
Hepimiz sofralarımızı temiz ve lezzetli yiyeceklerle süslemek için çaba sarf ediyoruz. Zeytinyağı da bu yiyeceklerden biri. Siz de Oleamea'nın yüksek kaliteli zeytinlerden tamamen doğal yöntemlerle ürettiği ödüllü natürel sızma zeytinyağlarını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz!
*Bu sayfada yer alan bilgiler, hekiminizin veya beslenme uzmanınızın vereceği bilgilerin yerine geçmemelidir. Herhangi bir diyet programına başlamadan önce mutlaka gerekli tetkikleri yaptırmalı ve diyetisyeninize danışmalısınız.