Zeytinyağından Güneş Kremi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağından Güneş Kremi Nasıl Yapılır?

Güneşin gökyüzünde parladığı aydınlık günleri kim sevmez? Yine de her güzelin bir kusuru olabileceği gibi güneşin de teniniz için bazı zararlı etkileri söz konusu. Peki, zeytinyağının güneşten korunmak için nasıl kullanılabileceğini biliyor musunuz? İşte tüm sırlarıyla zeytinyağı ve güneş ikilisi!

Doğal olana yönelmek trend haline geldiğinden beri pek çok kişi kimyasal ürünlere bir alternatif aramaya devam ediyor. Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor. Çünkü zeytinyağının da bir SPF (Sun Protection Factor) değeri bulunuyor. Güneş koruma faktörü olarak bilinen SPF değeri, güneş kreminin cildi güneşin zararlı ışınlarından koruma derecesini ifade ediyor. Yani, SPF değeri arttıkça güneşten korunma derecesi de artıyor. Peki, zeytinyağının SPF değeri nedir dersiniz.

1. Zeytinyağının Güneşten Korunmaya Etkisi Nedir?

Zeytinyağının Güneşten Korunmaya Etkisi Nedir?

Zeytinyağının güneşten korunmaya etkisi olup olmadığına direkt olarak bir yanıt vermek yerine önce bu yağın SPF değeri üzerinden ilerlemeye ne dersiniz? SPF değeri, herhangi bir güneş koruyucu ürün uygulanmamış ciltte güneş yanığı oluşması için geçmesi gereken süreyle çarpıldığında, cildin kaç dakika boyunca güneşin zararlı etkilerinden korunabileceğini gösteriyor. Örneğin; hassas cilde sahip olan biri koruyucu ürün kullanmadığında 10 dakikada yanıyorsa, 30 faktörlük bir güneş koruyucu ona 300 dakika civarında koruma sağlayabiliyor.

Zeytinyağının SPF değerinin yaklaşık 8 olduğu biliniyor. Yani bu değerli ve besleyici yağın, cildi güneşin zararlı ışınlarından koruma noktasında da etkili olabileceği doğru! Ancak şunu da kesinlikle unutmamak gerekiyor: SPF değerinin koruyuculuğu yalnızca güneşte kalma süresine bakılarak değil, güneş ışınlarının yoğunluğu da hesaba katılarak belirleniyor. Yani öğle vakti güneşi, SPF’nin koruma süresini bir hayli azaltıyor. Bu nedenle zeytinyağı kullanılarak doğal yollardan elde edilecek güneş kremlerine etkin koruyuculuk noktasında çok fazla güvenmemek gerekiyor.

2. Zeytinyağından Güneş Kremi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağından Güneş Kremi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağından güneş kremi yapmak için ihtiyacınız olan sadece, kaliteli bir zeytinyağına ek olarak birkaç basit malzeme ve saklama kabı! Daha fazla detay mı? Hemen alt satırda!

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1/4 fincan kakao yağı
  • 1/4 fincan balmumu peleti
  • 1/4 fincan Hindistan cevizi yağı
  • 1/4 fincan non-nano (nano olmayan) çinko oksit

Yapılışı:

  • Zeytinyağı ile kakao yağı, balmumu ve Hindistan cevizi yağı bir kaba alınarak benmari usulü eritilir.
  • Tüm yağlar tamamen eridiğinde biraz soğuması için kâse ocaktan alınır.
  • Ardından, nano olmayan çinko oksit kâseye eklenir ve kıvam alana dek karıştırılır.
  • Tüm malzemeler homojen bir hal aldığında karışım cam bir kavanoza boşaltılır. İşte bu kadar!

2.1. Zeytinyağından Güneş Kremi Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

  • Dilerseniz tarife 15 damla kadar uçucu yağlardan da ekleyerek hoş bir esans elde edebilirsiniz. Ancak uçucu yağlar zaman içerisinde plastik kapların aşınmasına neden olabileceğinden güneş kreminizi saklayacağınız kabın plastik olmaması gerekiyor.
  • Güneş kremlerinin belirli aralıklarla yenilenmesi gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde, uzun süredir yenilenmeyen bir güneş kremi cildinizi bir noktadan sonra korumayacaktır.
  • Zeytinyağlı güneş kreminizi yaparken mutlaka nano olmayan çinko oksit seçmelisiniz. Çünkü nano çinko oksitler çok ufak boyutlarda olduğu için cilde uygulandığında deriniz tarafından kolayca emilerek kan dolaşımına geçebilir. Ayrıca güneş kreminizde bulunan çinko oksidin, toplam içeriğin yüzde 25’inden fazla olmaması şart!
  • Zeytinyağlı güneş kreminin koruyuculuğunun yüksek faktörlü bir güneş kremi kadar fazla olmadığının farkında olmalısınız. Yani bu ürün, çocuklar için güneş kremi olarak kullanılamaz.

 

Akdeniz’in sarı iksiri zeytinyağı yalnızca insan vücuduna yaptığı olumlu katkılarla anılmıyor! Aynı zamanda bu mucizevi sıvı, uzun yıllardan beri güzellik reçetelerinde de kendisine sağlam bir yer ediniyor. Elbette hepsinden önce zeytinyağının kalitelisine ulaşmak gerekiyor. Hem cildiniz hem de bedeniniz için yüzde 100 doğal ve zengin içeriğe sahip olan Oleamea’nın hakiki sızma zeytinyağı çeşitlerini deneyin!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi