Şeker Hastaları için Zeytinyağıyla Beslenme Önerileri

Şeker Hastaları için Zeytinyağıyla Beslenme Önerileri

“Diyabet” olarak da bilinen şeker hastalığı, beslenme alışkanlıklarına özellikle dikkat edilmesi gereken kronik hastalıklardan biri. Peki, en değerli yağ kaynaklarından biri olan zeytinyağının diyabette nasıl bir yeri olabilir, hiç merak etmiş miydiniz?

Şeker hastalığı, teşhis edildiği günden itibaren özel beslenme koşullarına uyulması gereken bir kronik rahatsızlık olarak büyük dikkat gerektiriyor. Diyabet diyeti de bu sebeple hastalığın ilerlememesi ve kontrol altına alınarak belirtilerinin azaltılması noktasında göz ardı edilemez bir önem taşıyor. Gerçek zeytinyağı ise doğal ve katkısız bitkisel yağlardan biri olması bakımından, şeker hastaları tarafından sıklıkla tercih edilen yağ kaynaklarından birini oluşturuyor.

1) Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı (diyabet), vücutta salgılanan insülin hormonunun yetersiz olması veya dokularda meydana gelen insülin direnci nedeniyle yükselmesi sonucu ortaya çıkan kronik bir rahatsızlık. Bu doğrultuda söz konusu hastalık “tip 1”, “tip 2”, “gestasyonel diyabet” ve “diğer tipler” olmak üzere farklı türlere ayrılıyor. Diyabet belirtileri arasında ise genel olarak ağız kuruluğu, halsizlik, bulanık görme, sık idrara çıkma ve kaşıntı yer alıyor.

2) Şeker Hastaları Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeli?

Tıpkı normal bir beslenme düzeninde olduğu gibi şeker hastalarının beslenmesinde de protein ve karbonhidratların, sağlıklı yağ kaynaklarının ve vitamin/minerallerin dengeli bir şekilde yer alması gerekiyor. Ancak şekerin de bir karbonhidrat olduğunu ve bazı zengin karbonhidrat kaynaklarının aynı zamanda bolca şeker de içerebileceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle bilhassa da karbonhidrat tüketiminde ekstra dikkatli olmak gerekiyor. O halde haydi, biraz daha detaya inelim! 

2.1. Karbonhidratlar

Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidratın, kan şekerini aniden etkilemeyecek besinler yoluyla alınması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur ve meyve suyu yerine meyve gibi seçimlerle diyabet için ideal karbonhidrat dengesinin sağlanabileceğini aktarıyor.

2.2. Proteinler

Şeker hastalarının beslenmesinde protein tüketimi genellikle herhangi bir risk faktörü veya olumlu etki yaratmıyor. Dolayısıyla bu hastalığa özel uygulanan diyetlerde protein alımının artırılmasına gerek olmuyor. Ancak diyabete bağlı gelişen böbrek problemleri varsa tüketimi sınırlandırmak gerekebiliyor.

2.3. Yağlar

Vücut için en değerli besin kaynaklarından birini de şüphesiz ki yağlar oluşturuyor. Şeker hastalarının yağ tüketiminin belirli bir dengede gerçekleşmesi ise bu konudaki en önemli noktalardan birini oluşturuyor. Diyabette hayvansal kaynaklı yağ yani doymuş yağ tüketiminin azaltılması ve bunun yerine bitkisel kaynaklı yağların tercih edilmesi büyük önem taşıyor. 

Diyabetlilere genellikle tekli doymamış (zeytinyağı, fındık yağı) ve çoklu doymamış (ayçiçeği yağı, mısır özü yağı) yağ tüketimi öneriliyor. Tekli doymamış yağ kaynaklarından olan zeytinyağı ise içerdiği antioksidanlar sayesinde diyabette açığa çıkan oksidan maddelerin etkilerini azaltmasıyla öne çıkıyor. Yağ tüketiminden kaynaklanabilecek kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak adına ise hekim kontrolünü atlamamak gerekiyor.

2.4. Vitamin ve Mineraller

Diyabette vitamin ve mineral ihtiyacını sadece yeterli ve dengeli bir beslenmeyle karşılayabilmek mümkün oluyor. Taze meyve-sebze tüketimini atlamamak gerekirken, ihtiyaç duyulan durumlarda hekim kontrolünde besin takviyelerinden yardım alınmasında da genellikle bir sakınca bulunmuyor.

3. Zeytinyağlı Diyabetik Yer Elması Salatası Tarifi

Sebze ve meyve tüketiminin, her zaman olduğu gibi diyabette de çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Aynı zamanda bitkisel yağ kaynaklarının hayvansal yağ kaynaklarına göre daha çok tercih edilmesi gerektiğinin de altını çizdik. Şimdi gelin; kan şekerinin normal seviyesini korumaya yardımcı olduğu bilinen yer elmasını, en değerli yağ kaynaklarından olan zeytinyağı ile bir araya getirelim!

3.1. Malzemeler:

  • 200 gram yer elması
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • 3-4 adet ceviz içi
  • Bir tutam tuz

3.2. Yapılışı:

  • Yer elmalarını güzelce yıkayın ve soyun. Ardından küçük küçük doğrayın ve geniş bir kâseye alın. Üzerine zeytinyağını ve tuzu gezdirin. 
  • Cevizleri havan yardımıyla küçük parçalara ayırdıktan sonra salatanın üzerine ilave edin. 20 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra salatanız hazır!

Diyabete uygun tariflerinizin lezzetini hakiki zeytinyağı ile ikiye katlamak için lezzet ödüllü Oleamea zeytinyağlarını siz de hemen şimdi sipariş verebilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, hekiminizin veya beslenme uzmanınızın vereceği bilgilerin yerine geçmemelidir. 


Kaynaklar:

  • Diyabet ve Beslenme, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Ankara, 2012.

  • Daha eski gönderi Daha yeni gönderi