Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı

Türkiye Zeytin ve Zeytinyağı

Türkiye zeytin ve zeytinyağı konusunda önde gelen ülkelerin başında yer alır. Ülkenin belli kesimlerinde ağırlık kazanan zeytin yetiştiriciliği sayesinde pek çok bölgeye yapılan ithalatlar artış göstermektedir. Günlük hayatın pek çok noktasında geniş yer kaplayan zeytin birden farklı kullanım alanına sahiptir. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytinler farklı kalite seçeneği ile karşınıza çıkar. Tercih edilen zeytinin türü ve kalitesi gibi faktörlere bağlı olarak kullanım alanı değişiklik gösterebilir. 

Türkiye’de geniş bir yer kaplayan zeytin yetiştiriciliği özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz’de yoğunluk kazanır. Genel olarak zeytin hasadı ve kalitesi ile ilgili tüm detaylar o yılki mevsim şartlarına göre değişiklik gösterir. Yağış ve sıcaklık dengesi başta olmak üzere birçok faktör zeytinleri doğrudan etkiler. 

Zeytinyağı günlük hayatın pek çok noktasında geniş yer kaplayan lezzetli ve sağlıklı yağların başında gelir. Birden farklı aşamadan geçen zeytinyağı yapım şekline göre çeşitli adlandırmalar alabilir. Tercihinize bağlı olarak yağın yapım şekli ve saklanma koşulları değişiklik gösterebilir. 

Zeytin ve Zeytinyağı Kullanım Alanları Nelerdir? 

Her evde kendine yer bulan zeytinyağı birden farklı kullanım alanı ile karşınıza çıkar. Özellikle pek çok yemek türünde sıklıkla kullanılan sağlıklı yağların başında yer alır. Yaz ve kış sebzelerine uyum sağlayan zeytinyağı ile lezzetli yemekler hazırlamak mümkün. Aynı zamanda güzellik başta olmak üzere birçok alanda zeytinyağı mucizesinden faydalanabilirsiniz. Zeytin ve zeytinyağı günlük kullanımın yanı sıra farklı alanlarda da karşınıza çıkabilir. Özellikle güzellik ve bakım rutinlerinde bu yağları sıklıkla görebilirsiniz. 


Zeytinyağının Saçta Kullanımı 

İyi bir besleyici olan zeytinyağı özellikle bakım rutinlerinde geniş bir yer kaplar. Birçok insan kırılgan ve cansız saçlarına yeni bir hava katmak için zeytinyağından destek alır. Bu yağın iyileştirici gücü sayesinde saçlarınızı daha düzgün hale getirebilirsiniz. İki yemek kaşığı bal ile zeytinyağını bir araya getirerek etkili bir maske hazırlayabilirsiniz. 

Göz Makyajında Zeytinyağı Kullanımı 

Zeytinyağı cilt bakımında ve temizliğinde sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. Bir pamuğa zeytinyağı damlatarak etkili bir göz makyajı temizleyicisi elde edebilirsiniz. Kısa sürede cildinize nüfus eden bu yağ sayesinde hızlı bir şekilde makyajınızı çıkarabilirsiniz. 

Zeytinyağı ve Günlük Temizlik 

Yemeklerde ve farklı bakım uygulamalarında karşınıza çıkan zeytinyağının pek çok alanda kullanıldığını duymuşsunuzdur. Özellikle temizlik açısından da kullanım sunan zeytinyağının bazı konularda iyi bir çıkarıcı olduğunu söylemek mümkündür. Günlük hayatta ve özellikle çocuklarda geniş yer kaplayan boya kullanımına bağlı olarak çeşitli lekeler oluşabilir. Elinizdeki zorlu boyalara zeytinyağı mucizesi ile müdahale edebilirsiniz.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi