Üretim aşamasında pek çok özen ve incelik gerektiren zeytinyağı, aynı özeni tüketim aşamasında da istiyor. Peki, zeytinyağını ilk günkü tazeliğiyle tüketmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeye ne dersiniz?
En değerli yağ kaynaklarından biri olmasının yanında lezzetiyle de sofraların vazgeçilmezi olan zeytinyağı, uzun süre boyunca besin değerlerini ve kendine has aromatik tadını koruyabiliyor. Bu yönüyle tüketimi oldukça uzun zamanlara yayılabilen zeytinyağının, bozulmadan muhafaza edilmesine yine de dikkat etmek gerekiyor. Bunu sağlamak için ise elbette bazı saklama koşullarına uyulması büyük önem taşıyor. Peki, zeytinyağının nasıl saklanması gerektiğini öğrenmeye hazır mısınız? Bunun için tek yapmanız gereken, sayfanın devamına göz atmak!
1) Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?
Zeytinyağı saklama koşullarında özellikle şu üç etmene dikkat etmek gerekiyor: Işık, sıcaklık ve hava… Tüm bunlar, pek çok üründe olduğu gibi zeytinyağında da ürünün kalitesini ve tüketim ömrünü etkileyen faktörlerin başında geliyor. Bu noktada aşağıda belirtilen önlemler, “Zeytinyağı nasıl saklanmalı?” sorusu için en dikkate değer yanıtları oluşturuyor.
1.1. Işıktan Uzak TutunGüneş ışığı ve ev ortamındaki yapay ışıklar zeytinyağının kalitesini, besin değerlerini ve tadını etkileyebiliyor. Öyle ki ışık faktörü, zeytinyağının besin değerinin azalmasına neden olurken, tadının da olduğundan daha acı bir hale gelmesine neden olabiliyor. Aynı durum, zeytinyağının doğal rengine de belli bir oranda zarar verebiliyor. Bu noktada koyu renkli cam şişelerde satılan zeytinyağlarını tercih etmek ve ürünleri kesinlikle tezgah altı raflarda ya da mutfak dolaplarında muhafaza etmek gerekiyor.
1.2. Oda Sıcaklığında Muhafaza Edin
Zeytinyağını 20-23 dereceyi geçmeyen oda sıcaklığında saklamak, fiziksel ve kimyasal yapısının korunması adına en önemli koşullardan bir diğerini oluşturuyor. Aksi takdirde artan sıcaklık derecesi, zeytinyağının ideal asit oranının bozulmasına neden olabiliyor. Normalde düşük asiditeye sahip olan zeytinyağlarının, sıcaklık ile birlikte asit oranı artabiliyor. Bu da zeytinyağının giderek acı bir tada sahip olmasına yol açabiliyor. Tam da bu noktada, sıklıkla kullanılması sebebiyle ocağın yanına yerleştirilen zeytinyağını mutfak dolaplarında saklamak gerektiğinin bir kere daha altını çizmek gerekiyor.
1.3. Havayla Temasını Engelleyin
Zeytinyağının hava geçirmeyen bir şişede saklanması da oldukça önemli detaylardan birini oluşturuyor. Çünkü zeytinyağı hava aldığı takdirde oksitlenmeye başlıyor. Bu da sahip olduğu ideal özelliklerin zamanla kaybolması anlamına geliyor. Bu sebeple zeytinyağının saklandığı şişenin geçirgenliğini kontrol etmeye ve her kullanımdan sonra ağzını sıkıca kapatmaya özen göstermek gerekiyor.
Teneke ile satın alınan zeytinyağının oksijenle temasının önüne geçmek için ise küçük şişelerden yardım almak ideal bir çözüm oluyor. Tenekeden haftalık kullanıma uygun miktarda koyu renkli cam şişelere doldurulan zeytinyağı, geri kalan bütün miktarın korunmasını sağlıyor. Ayrıca zeytinyağı, hava aldığı takdirde koku çekebiliyor. Bu sebeple zeytinyağlarını nemsiz, rutubetsiz, farklı ve baskın kokular bulunmayan bir ortamda saklamak da büyük önem taşıyor.
2) Zeytinyağı Buzdolabında Saklanır mı?
Daha önce de belirttiğimiz üzere zeytinyağının oda sıcaklığında muhafaza edilmesi öneriliyor. Fakat sıcak havalarda zeytinyağının buzdolabında saklanıp saklanamayacağı da merak edilen bir konu olarak öne çıkabiliyor. Şöyle ki zeytinyağı, buzdolabında saklandığı takdirde tahmin edilebileceği gibi katılaşıyor. Aynı zamanda renginde de bulanık bir görünüm meydana gelebiliyor. Buzdolabında bekletilen zeytinyağı, çıkarıldıktan sonra daha acı bir tada sahip olabiliyor. Çünkü kapak kısmında oluşan buğu, su damlacığı haline dönüşüp zeytinyağına damladığında yağın acılaşmasına zemin hazırlıyor. Bu sebeplerle zeytinyağının buzdolabında saklanması tavsiye edilmiyor.
Oleamea, soğuk sıkım yöntemiyle üretilen zeytinyağlarının kalitesini ve besin değerlerini en ideal şekilde korumak adına, koyu renk cam şişeler ve azot basılmış hijyenik tenekeler tercih ediyor. Haydi, Oleamea kalitesiyle siz de bir an önce tanışın!