Gerçek zeytinyağı tutkunlarının favorisi olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını yakından tanımaya ne dersiniz?
Tükettiğiniz zeytinyağının hangi özelliklere sahip olduğu sizin için önemli midir? Cevabınız evet ise, zeytinlerin hasat zamanı ve zeytinyağı üretim şekli sizin için en önemli konuların başında geliyor olmalı. Zeytinyağının kalitesini ve içerdiği bileşenlerin fayda oranını doğrudan etkileyen bu iki koşul, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağında öne çıkıyor.
En sevilen zeytinyağı çeşitlerinden biri olan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, baskın tadından yüksek polifenol oranına kadar pek çok özelliği ile son derece seviliyor. Öyleyse gelin, bu zeytinyağının özelliklerine şimdi daha yakından bakalım!
1. Erken Hasat Nedir?
Erken hasat, zeytinlerin henüz tam olgunlaşmamışken, yeşil renge ve acı bir tada sahipken hasat edildiği dönemi ifade ediyor. Genellikle eylül ve ekim aylarında gerçekleşen erken hasatta zeytinlerin sahip olduğu yüksek polifenol oranı, aromatik bileşenler, antioksidan özellikler ve zengin besin değerleri maksimum seviyede oluyor. Aynı zamanda henüz tam olgunlaşmayan zeytinlerde yüksek oranda “oleuropein” maddesi de bulunuyor.
Zeytine oldukça acı bir tat veren oleuropein, zeytinde fenolik maddelerin oluşumunu sağlayan etken maddeyi oluşturuyor. Bu yönüyle erken hasat edilen zeytin, yaklaşık yüzde 15 oranında oleuropein barındırıyor. Erken hasatta elle tek tek toplanan zeytinler, tüm bu özelliklerin kaybolmaması adına birkaç saat içinde doğrudan üretime alınıyor. Soğuk sıkım yöntemiyle üretilen bu zeytinler, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı olarak sofralara ulaşıyor.
2. Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Soğuk sıkım zeytinyağı, yüksek ısıl işleme maruz kalmadan üretilmiş olan zeytinyağını ifade ediyor. Bu yönüyle sahip olduğu zengin besin değerlerini ve doğallığını koruyan soğuk sıkım zeytinyağının üretimi ise şu şekilde gerçekleşiyor:
- Erkenden hasat edilen zeytinler ilk olarak kırılıp eziliyor. Ezilen zeytinlerin düşük ısıda yoğrulması sonucu zeytin hamuru meydana geliyor. Ardından bu hamur, daha çok yağ elde edebilmek adına çok az miktarda su ile karıştırılıyor.
- Zeytinyağının soğuk sıkım olabilmesi için bu noktada kullanılan suyun 27 derecenin altında olması gerekiyor. Üretimde tamamıyla soğuk su kullanılması ise meyvedeki yağın daha az çıkmasına neden oluyor. Her koşulda, soğuk sıkım zeytinyağı üretiminde, standart sıkıma göre daha fazla zeytin kullanılıyor.
- Bu şekilde elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı, oksitlenmeyi engellemek adına azot destekli krom tanklarda muhafaza ediliyor.
Soğuk sıkım yöntemiyle üretilen zeytinyağları, zeytinin saf aromatik kokusunu ve baskın tadını barındırıyor. Yüksek ısıl işleme maruz kalmadığı için bu ürünler, içerdiği karotenler (A vitamini), tokoferoller (E vitamini), oleuropein ve fenolik maddeleri (polifenol) mümkün olan en yüksek seviyede barındırmaya devam ediyor.
3. Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?
- Kendisine has aroması ve baskın tadıyla tek başına; salatalarda, mezelerde veya soğuk yemeklerde benzersiz bir lezzet sunuyor.
- Antioksidan özelliklere sahip olması sebebiyle vücuttaki sistemlerin ve hücrelerin normal fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı oluyor.
- Yüksek besin değerleri ile günlük besin öğesi ihtiyacını çok yönlü olarak karşılamaya katkıda bulunuyor.
- Haricen kullanımda cilt, saç ve tırnakların ideal görünümü korumaya yardımcı oluyor.
4. Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmeli?
Üretim şekli ve buna bağlı olarak korunan özellikleri doğrultusunda, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını kullanım süresi esnasında da yüksek ısıdan sakınmak gerekiyor. Bu nedenle soğuk sıkım zeytinyağlarını doğrudan güneş ışığından ve nemden uzakta; oda sıcaklığında, ağzı daima kapalı bir şekilde ve koyu renkli cam şişelerde muhafaza etmek büyük önem taşıyor.
Oleamea’nın ödüllü soğuk sıkım zeytinyağları ile, zeytinin dalından kopup gelen doğallığı ve kendine özgü saf aroması tek bir şişede!
Siz de hemen denemeye ne dersiniz?