Zeytinyağı Neden Acı Olur?

Zeytinyağı Neden Acı Olur?

Zeytinyağının hafif acı tadının neden kaynakladığını merak ediyorsanız, gelin; bunun nedenine birlikte bakalım!

Zeytinyağı, kendine has aromatik tadı ve kokusu ile sofraların anında tanınan simalarından biri… Fakat bu yağ, ününü aynı zamanda damakta acı bir tat bırakan hafif yakıcılığına da borçlu. Hatta bu yakıcı hissiyat için kimi kişilere zeytinyağını sevdiren asıl sebep bile diyebiliriz.

Zeytinyağındaki acımsı tat, zeytinyağı tutkunları tarafından sevilse de bazı kişiler tarafından pek de sevilmeyen ve sebebi merak edilen bir durum oluşturabiliyor. Hatta çoğu zaman akla, acı tada sahip olan zeytinyağının bozuk olup olmadığı sorusu dahi gelebiliyor. Bunu ayırt etmek için ise bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öyleyse şimdi, zeytinyağı neden acı olur ve hangi acılık olumsuz bir durumu ifade eder, öğrenme zamanı! 

1. Zeytinyağının Acı Olmasının Sebepleri Nelerdir?

Şöyle ki, zeytinyağının acı olmasının genel manada bilinen iki sebebi bulunuyor. Biri zeytinyağının doğasından kaynaklanırken, diğeri ise sonradan gelişen iç ve dış etmenlere bağlı bazı durumlardan ileri geliyor. Peki, bunlar neler olabilir?

1.1. Hakiki Zeytinyağından Gelen Acılık

Daha önce boğaz yakan, aynı zamanda da buram buram zeytin aroması aldığınız bir zeytinyağı içtiyseniz şanslısınız. Çünkü hakiki bir zeytinyağı ile tanışmışsınız demektir! Zeytinyağının acı tada sahip olmasının ilk sebebini, zeytinin doğasında bulunan fenolik maddeler oluşturuyor. Hatta bu fenolik maddeler arasında bulunan oleuropein maddesi, zeytinyağına acılığı veren asıl bileşeni oluşturuyor.

Aynı zamanda zeytin yapraklarında da bulunan bu madde, damaklarda acımsı bir tadın yanı sıra yoğun meyvemsi bir aroma da bırakıyor. Bu sayede boğaz yakan hafif acılık, keyifli bir zeytinyağı deneyimiyle buluşmuş oluyor. Özetle bu acılık, meyvemsi tat ile birleştiğinde saf bir zeytinyağını ifade ediyor.

1.2. Zeytinyağının Oksitlenmesinden Kaynaklanan Acılık

Zeytinyağında bulunan her acılık, ne yazık ki her zaman ürünün kalitesinden kaynaklanmıyor. Oksitlenen (bozulan) zeytinyağında doğal olarak meydana gelen acı tat, buradaki asıl sorunu oluşturuyor. Zeytinyağının oksitlenmesi ise birçok sebepten kaynaklanabiliyor. Işığa ve sıcaklığa maruz kalan, hava ile temas eden zeytinyağının yapısında bozulma meydana geliyor. Bu durum ise zeytinyağının tadının ve kokusunun değişmesine neden oluyor.

İçilen zeytinyağına acılığın yanı sıra ağır bir koku ve kötü bir tat da eşlik ediyorsa, zeytinyağının bozulduğunu anlamak gerekiyor. Aynı zamanda, buzdolabına konulan zeytinyağının kapak kısmında oluşan su damlacıklarının yağa damlasıyla da zeytinyağında acılık oluşabiliyor. Bu noktada zeytinyağındaki acı tadın doğal mı yoksa oksitlenmekten mi kaynaklandığını, önce tat ve koku duyusu yoluyla test etmek gerekiyor.

Oleamea zeytinyağları, tadı, yoğunluğu ve kokusu ile size kaliteli zeytinyağının tüm gerekliliklerini sunuyor. Tariflerinizi Oleamea lezzeti ile tamamlamak için, siz de hemen bu lezzeti keşfetmelisiniz! 

Oleamea Altınova Soğuk Sıkım Naturel Zeytinyağı

Daha eski gönderi Daha yeni gönderi