Tariflerin lezzetini arşa çıkaran, kokusuyla bile fark yaratan zeytinyağının nasıl elde edildiğini öğrenmek ister misiniz? Bunun için sayfanın devamına göz atabilirsiniz!
Zeytinyağı, geçmişten bugüne pek çok amaçla kullanılan ve insanoğlunun vazgeçilmezlerinden biri olan besinler arasında yer alıyor. Tadı, kokusu ve hafiften boğaz yakan hissiyle bile bu besin; her sofranın ve her tarifin olmazsa olmazı… Peki, zeytinyağının sofranıza gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini hiç merak etmiş miydiniz?
Doğanın bir mucizesi olan zeytinler, dalından koparıldığı ilk andan itibaren büyük bir özen ve incelikle işleniyor. Son halini oluşturduğu zeytinyağı ise en değerli yağ kaynaklarından biri olarak, neredeyse her yaş grubu tarafından seviliyor. Öyleyse şimdi gelin, bu çok sevilen yağın üretim aşamalarını birlikte inceleyelim!
1. Zeytinyağı Nasıl Üretilir?
Zeytinyağının en özel besinlerden biri olmasının sebebini yalnızca lezzeti ve değerli bileşenleri değil; son derece incelik gerektiren üretim aşamaları da oluşturuyor. Baştan sona özenle ilerleyen zeytinyağı yapım aşamaları ise şu şekilde ilerliyor:
1.1. Hasat:
Zeytinyağı üretimi tahmin edilebileceği gibi ilk olarak zeytinlerin hasat edilmesi ile başlıyor. Zeytinler eylül ve ekim aylarında erken hasat edilebileceği gibi olgun hasat olarak kasım ve aralık aylarında da toplanabiliyor. Erken hasat zeytinlerin birkaç saat, olgun hasat edilen zeytinlerin ise ilk 24 saat içinde üretime alınmasıyla zeytinyağı yapımı başlamış oluyor.
1.2. Ayıklama:
Zeytinler hasat edildikten sonra fabrikaya ulaştırılıyor. Fabrikada tartıldıktan sonra bunker adındaki çukur bölümlere boşaltılıyor. Ardından sıra, zeytinleri dal ve yapraklarından ayırmaya geliyor. Zeytin dışındaki unsurların zeytinyağının lezzetini olumsuz etkilememesi ve tadını acılaştırmaması adına, bu aşamada detaylı bir temizleme işlemi yapılıyor.
1.3. Yıkama:
Dal ve yapraklarından ayrıştırılan zeytinler, sonraki aşamada yıkama işlemine alınıyor. Meyveler tüm toz, kir ve kumlarından arındırıldıktan sonra kurutuluyor ve bir sonraki aşama için kırma makinelerine gönderiliyor.
1.4. Kırma ve Ezme:
Zeytinler bu aşamada doğrudan çekirdeği ile birlikte kırılıyor ve ardından eziliyor. Bu işlemin ardından, ortaya zeytin peltesi adı verilen bir ara mamul çıkıyor.
1.5. Yoğurma (Malaksasyon):
Elde edilen zeytin hamuru, makineler tarafından 40 dakikaya kadar yoğruluyor. Burada daha fazla yağ elde etmek adına hamura belli bir miktarda su ekleniyor. Eğer eklenen su 27 derece ve daha düşük sıcaklıkta olursa bu, zeytinyağının “soğuk sıkım” olarak üretileceği anlamına geliyor. Hamur daha çok yağ elde edilmesi amacıyla daha sıcak suya maruz kaldığında ise “sıcak sıkım” yapılmış oluyor. Özetle bu aşama, zeytinyağının özelliklerini belirleyen en önemli adımlardan birini oluşturuyor.
1.6. Karasu ve Yağın Ayrılması:
Yoğurma işleminin tamamlanmasının ardından, zeytin hamurunda kalan yağın alınması gerekiyor. Bu noktada zeytin hamuru pres (baskılama) veya dekantör (durultucu) işlemlerine tabi tutuluyor. Bu işlem ile birlikte prina (zeytin posası), zeytin karasuyundan ve yağından ayrıştırılıyor. Prina atık olarak dışarı atılırken, karasu ve yağ sonraki aşama için santrifüj sistemine gönderiliyor.
1.7. Santrifüjleme:
Bu aşamada ise zeytinyağı, zeytin karasuyundan ayrıştırılıyor. Aynı zamanda bu aşamada, yağın içerisinde kalan tortu ve partiküller de yağdan uzaklaştırılıyor.
1.8. Filtreleme:
Kağıt veya pamuk filtrelerden geçirilerek olası tüm partiküllerinden arındırılan zeytinyağı, bu aşamada berrak bir görünüme kavuşuyor. Fakat filtreleme yapılmayan ve “filtresiz zeytinyağı” olarak satışa sunulan zeytinyağları da bulunuyor.
1.9. Ambalajlama:
Kağıt filtrelerden geçirilen zeytinyağları, son aşamada zeytinyağı saklama koşullarına uygun olacak şekilde koyu renkli ve hava almayan cam şişelere/tenekelere azot basılarak dolduruluyor. Bu işlem, zeytinyağının uzun süre korunabilmesi için oksijenle teması kesmek adına yapılıyor. Oleamea, baştan sona titizlikle yürüttüğü zeytinyağı üretim aşamalarının sonuncusu olan ambalajlama işleminde de aynı özeni gösteriyor. Tüm bu aşamaların yarattığı lezzet farkını keşfedebilmek için, Oleamea zeytinyağlarını siz de mutlaka denemelisiniz!
Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Zeytinyağı, zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden yapılır. Zeytinyağı yapma süreci, zeytinlerin toplanması, ayıklanması, ezilmesi, malakslanması (karıştırılması) ve çıkarılmasını içerir. Ekstraksiyondan sonra, yağ filtrelenir ve şişelenmeye veya tüketilmeye hazır olana kadar saklanır. Zeytinyağı, benzersiz bir lezzet profili oluşturmak için otlar ve baharatlarla da tatlandırılabilir.