Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

 

Zeytinyağlı yemeklerin en önde gelenlerinden biri olan özellikle yaz aylarında ağır yemeklerden kaçtığımız dönemlerde kurtarıcımız olan  zeytinyağlı biber dolması sofralarımızın olmazsa olmazlarından biridir.  Kültürümüzde hem yemeklere kattığı lezzetle hem de sağlığa olan olumlu etkileri nedeniyle çokça kullanılan bir ürün olan zeytinyağının faydalarını saymakla bitiremeyiz.  Cilt bakımı, sindirim sistemi, karaciğerin temizlenmesi, tansiyon kontrolü gibi daha birçok faydası olan zeytinyağı aynı zamanda diyetlerinizde de gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz bir ürün. Zeytinyağının eşlik edeceği birçok lezzeti diyetlerinizde kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ile yapacağınız kürler ile hızlı ve sağlıklı kilo vermeniz mümkün. Gelelim şimdi kolayca hazırlayabileceğiniz sofralarımızın vazgeçilmezi sağlıklı mı sağlıklı zeytinyağlı biber dolması tarifimize;  


Malzemeler : 

  • 10 adet dolmalık biber 

  • 3 adet kuru soğan 

  • 1 yemek kaşığı naturel zeytinyağı 

  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 

  • 2 su bardağı pirinç 

  • 2 su bardağı sıcak su 

  • 2 tatlı kaşığı kuş üzümü

  • 1 tatlı kaşığı tuz 

  • 2 tatlı kaşığı nane 

  • 1 tatlı kaşığı şeker 

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • ½ çay kaşığı yenibahar 

Hazırlanışı : 

1 yemek kaşığı zeytinyağını derin bir tencereye koyarak küp küp doğradığınız soğanları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından dolmalık fıstıkları ekleyerek renkleri değişene kadar kavurun. Dolmalık fıstıkların renkleri değiştikten sonra 2 su bardağı pirinci tencereye ekleyerek 2-3 dakika kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra 2 tatlı kaşığı kuş üzümü, 2 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı karabiber, ½ çay kaşığı yenibahar ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye ekleyerek 1-2 kere karıştırıyoruz. Ardından 2 su bardağı sıcak suyumuzu ekleyerek 10 dakika kadar pişirme işlemi gerçekleştirin ve ocaktan alın. Hazırladığınız dolma harcını biberlerinizin içine doldurun ve dilerseniz üzerlerine kapak olarak olarak yarım kesilmiş cherry domatesleri koyabilirsiniz. Ardından biberlerinizi derin bir tencereye dizin ve tencereyi yarısına kadar su ile doldurun. Daha sonra biberlerinizin üzerine zeytinyağı gezdirerek pişirmeye başlayın. Yaklaşık 35 dakika pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar pişirmeye devam edin. Pişirme işleminde en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri pirinçlerin iyice piştiğinden emin olmaktır. Dilerseniz ılık dilerseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz. 

Süslemek için limon dilimleri tercih edebilirsiniz.  

Afiyet Olsun !