Sevdiklerinize Sağlıklı bir Hediye: Zeytinyağı

Sevdiklerinize Sağlıklı bir Hediye: Zeytinyağı

Zeytin ağacı bakımından zengin bir coğrafyada yaşamak şüphesiz ki büyük bir şans. Doğanın bizlere armağan ettiği zeytinlerden elde edilen ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytinyağı da yakınlarınıza hediye etmek için iyi bir tercih. Binlerce yıldır hem şifa hem de güzellik kaynağı olarak kullanılan zeytinyağı ile sevdiklerinize değerli ve unutulmaz bir armağan verebilirsiniz. Orijinal ve kaliteli bir zeytinyağı, nadide bir hediye olacaktır. 

Tarihten Bugüne Değerli Bir Armağan 

Yunan mitolojisindeki bir rivayete göre, zeytinyağının kullanımı bilgelik tanrıçası Athena ile başlar. Athena, yabani zeytin ağacını aşılayarak şehre getirir ve zeytinden çıkarılan yağın hem karanlık geceleri aydınlatacağını hem de insanlara besin olacağını söyler. Eski Yunan’da olimpiyat oyunlarında kazanan atletlere zeytinyağı hediye edilirdi. Ayrıca, Antik Yunan kentlerinde zeytin ağaçlarının kutsiyeti vardı ve bu ağaçları kesenler cezalandırılırdı.

Zeytinyağının ilk olarak Antik Mısır’da imal edildiği bilinse de daha çok Ege çevresindeki Yunan kültürüyle özdeşleştiğini söyleyebiliriz. Yunan mitolojisinde zeytin ve zeytinyağına birçok gönderme bulunuyor. Tanrılar arasındaki ihtilafların çözülmesi bile zeytin dalı sayesinde olmuş ki bugün de lisanımızda zeytin dalı uzatmak gibi bir deyim bulunuyor. Buradan, zeytinin tarih boyunca bir sağlık kaynağı ve değerli bir armağan olarak kabul edildiği sonucunu çıkarabiliriz.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?   

Türk, Yunan, İtalyan ve Fransız mutfaklarının vazgeçilmezi olan zeytinyağı Akdeniz beslenme kültürünün en önemli kaynağı olarak kabul edilmekte. Sağlıklı ve lezzetli bir yağ olduğu için binlerce yıldır Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında tercih ediliyor. Kadim bilgi bir yana modern bilim çalışmaları da zeytinyağının insan sağlığına olumlu katkı sağlayabildiğini gösteriyor.

Akdeniz civarındaki yaşam ortalamasının uzunluğuyla zeytinyağı arasında ciddi bir ilişki var. Nitekim, zeytinyağı hücrelerin iyileştirilmesi ve vücudun kendini yenilemesi için iyi bir yardımcıdır. Zeytinyağında bulunan antioksidan, başta serbest radikaller olmak üzere belli bir oranın üzerine çıktığında vücuda zarar verebilen hücre ve yapıların nötralize ederek, vücudun korunmasına katkı sağlar. 

Obezite gibi modern dönemde yaygın olan rahatsızlıkların önlenmesi için de zeytinyağını tavsiye eden birçok uzman var. Elbette, zeytinyağı başlı başına bir tedavi sağlamaz. Fakat içeriğindeki doğal mineraller sayesinde hücre yenilenmesine, açlık ve beslenme dengesinin korunmasına yardımcı olur. Zeytinyağı kullanan kişilerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin diğer yağları kullananlara göre daha düşük olduğu da bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. 

Tüm bunlarla birlikte, zeytinyağı güzel bir cilt için de etkili bir yardımcıdır. İçeriğindeki doğal bileşenler sayesinde cildin parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Cildin gençliğini korumasına da büyük bir katkı sağlar.

Kısacası; yakınlarınıza değerli ve anlamlı bir armağan vermek için iyi bir tercih olacaktır.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi