Bruschetta, İtalyan mutfağının en basit ve en mucizevi besinlerdendir. İtalyan mutfağından dünya mutfaklarına yayılan, domates, fesleğen, sarımsak ve zeytinyağının mükemmel uyumuyla, genelde iştah açıcı olarak kullanılıyor. Yapımı ise oldukça kolay. Aynı zamanda her biri besleyici ve oldukça hafifler. Bruschetta yapımında yaratıcılık tamamen size kalıyor. Bruschetta’da kullanılan malzemeler ne kadar önemli ise ekmeği de bir o kadar önemlidir. Kullandığınız ekmeğin içi boş olmamalı, biraz dolgun bir ekmek olmalıdır. Bir püf nokta olarak, yaptığınız bruschettalara son dokunuşu genellikle parmesan peyniri ile yapmak iyi olabilir. Aşağıda çeşitli bruschetta tariflerini bulabilirsiniz.
FESLEĞENLİ BRUSCHETTA TARİFİ
- 6 dilim ekmek
- 5 diş sarımsak
- 4,5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 4-5 yaprak fesleğen
- 12 adet cherry domates
- Yarım çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?
Bu tarif için domateslerin bahçe domatesi olması çok önemli. Tatsız bir domates ile yaparsanız çok bir anlamı kalmaz. Ekmekleri kızartın. Sarımsağı biraz tuz karıştırarak derin bir havanda dövün, 1-2 yaprak fesleğeni de ekleyin ve dövün. Üzerine zeytinyağını ekleyip karıştırın. Kızaran ekmeklerin üzerine bu yağı bir fırça yardımı ile sürün. Üzerine de küçük küçük doğranmış domatesleri ve ince kıyılmış fesleğeni ekleyin. Servis sırasında üzerine ekstra zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
PATLICAN VE NANELİ BRUSCHETTA
- 4 dilim ekmek
- 3 adet domates
- 7 dal fesleğen
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 3,5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 Patlıcan
Nasıl yapılır?
Domatesleri yıkayıp küp küp doğrayın. Fesleğenleri ince doğrayın ve domateslere ekleyin. Sirke, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, ezilmiş 2 diş sarımsak, nane, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Patlıcanları 10 dakika pişirin. Diğer yandan ekmekleri fırında kızartın. 1 diş sarımsağı ortadan ikiye bölüp sıcak ekmeklerin üstüne sürtün. Her bir ekmek diliminin üzerine yarım yemek kaşığı zeytinyağını sürün. Pişirdiğiniz patlıcanları ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirin.
BECCA BRUSCHETTA
- 5 dilim ekmek
- 2 adet domates
- 9 dal fesleğen
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 3,5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Siyah zeytin
- Kekik
Nasıl Yapılır?
Domatesleri küp küp doğrayın. Fesleğenleri incecik doğrayın ve domateslere ekleyin. Sirke, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, ezilmiş 2 diş sarımsak, keçi peynirini, kekik, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Bir süzgece koyup 10 dakika kadar suyunu bırakmasını bekleyin. Ekmeklerin üzerine siyah zeytin koyun. Diğer yandan ekmekleri fırında kızartın.1 diş sarımsağı ortadan ikiye bölüp sıcak ekmeklerin üstüne sürtün. Her bir ekmek diliminin üzerine yarım yemek kaşığı zeytinyağını sürün
Bruschetta Tabağı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bruschetta hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları ile daha lezzetli hale gelebilir;
Bruschetta tabağında ekmek oldukça önemlidir. Ekmeğin gevrek olması gerekmektedir. Tavsiye edilen, ev yapımı ekmektir. Her iki yanı eşit sürelerde kızartılması gerekir ekmeğin, zeytinyağına eşlik edecek olan sarımsak yerine yeşil soğanla ovmayı tercih edebilirsiniz. Ekmeklerin sıcaklığını kaybetmeden servis edilmesi önemlidir.