
Aralıklı oruç, günü ikiye böler ve 16 saat aç kalabilme temeline dayanır. İki öğün şeklinde oluşturulan beslenme düzeninde sağlıklı ve besleyici gıdaların tüketilmesi ise son derece önemlidir. Nitelikli ve doğru bir beslenme rutini için zeytinyağı ile aralıklı oruç diyeti yapılabilir. Diyet listenize eklediğiniz zeytinyağı, vücuttaki asitlerin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun sağlıklı yağ ihtiyacını karşılayabilir. Zeytinyağının içinde bulunan polifenol, vücut sağlığını korurken hızlı yağ yakma sürecini ise destekler. Aralıklı oruç için en iyi yağlar arasında yerini alan zeytinyağını doğrudan tüketebileceğiniz gibi farklı tariflerin hazırlanması için de kullanabilirsiniz. Damak tadınıza uygun birbirinden lezzetli zeytinyağı ile düşük kalorili yemek tarifleri yapabilirsiniz.
Aralıklı Oruç Diyetinde Zeytinyağı ile Hazırlanabilecek Sağlıklı Tarifler
Aralıklı oruç için sağlıklı tarifler yaparken zeytinyağı kullanılabilir. Besleyici sebze ve proteinlerle harmanlanan zeytinyağı, lezzetli yemekler hazırlamanızı sağlar. Aralıklı oruç için nitelikli beslenme rutinini oluştururken zeytinyağı kullanarak şu tarifleri yapabilirsiniz:
Zeytinyağlı Enginar Dolması
Malzemeler;
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kase garnitür
- 6 adet enginar
- 1 adet soğan
- Yarım çay bardağı su
Sosu için;
- 1 adet limonun suyu
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı;
Öncelikle ince ince doğranan soğanlar, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine garnitürler eklenir. 2-3 dakika kadar karıştırılır ve soğanla garnitürlerin bütünleşmesi sağlanır. Bir kasede limon suyu, tuz ve şeker karıştırıp hazırlanır. Ardından başka bir tencereye enginarlar yerleştirilir. Enginarların üzerine hazırlanan sos ve sıcak su dökülür. Tencerenin kapağı kapatılır ve enginarlar ortalama 25 dakika kadar pişmeye bırakılır. Bu aşamada enginarların dağılmaması için sık kontrol edebilirsiniz. Enginarlar piştikten sonra ocağın altı kapatılır ve enginarların tamamen soğuması beklenir. Enginarlar soğuduktan sonra orta kısımlarına garnitürle hazırlanan iç harç doldurulur. Yemeğinizi görsel olarak zenginleştirmek isterseniz üzerine dereotu serpebilirsiniz.
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Malzemeler;
- 500 gram taze fasulye
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan
- 3 tane domates tuz
Yapılışı;
Yemeklik doğranmış soğanların üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı dökülür ve kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra önceden yıkanmış ve kesilmiş fasulyeler eklenir. Soğan ve fasulye 5-6 dakika kadar kavrulduktan sonra kabuğu soyulup doğranmış domatesler eklenir. Bir su bardağı sıcak suyun da ilave edilmesinin ardından tencerenin kapağı kapatılır. Pişen taze fasulye ocaktan alınmadan önce tuz ve zeytinyağı ilavesi yapılır. Zeytinyağlı taze fasulye tamamen soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.
Zeytinyağlı Brokoli Yemeği
Malzemeler;
- 2 tane havuç
- 1 tane patates
- 1 orta boy brokoli
- 1 tane soğan
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1,5 yemek kaşığı salça
- Yarım tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Tuz
- Sıcak su
Yapılışı;
Brokoli, havuç ve patates yıkanır. Yıkanan sebzeler istenilen şekilde doğranır ve kenara konulur. Tencereye alınan zeytinyağı ve soğan kavrulur. Soğan pembeleştikten sonra salça eklenir ve biraz daha kavrulur. Salçanın kokusu çıktıktan sonra patates ve havuç eklenir. Patates ve havuçlar ortalama 5 dakika kavrulur. Son olarak brokoli eklenir ve tüm sebzeler 4 dakika daha kavrulur. Ardından kırmızı toz biber, şeker ve tuz eklenir. Sebzelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Brokoli hassas bir sebzedir. Bu nedenle pişerken çok sık karıştırmamaya özen gösterebilirsiniz. Yemek pişip 1-2 saat kadar dinlendikten sonra tüketebilirsiniz.
Zeytinyağının Sindirime ve Bağırsak Sağlığına Katkıları
Zeytinyağı, yüksek oranda E ve K vitaminlerini içerir. İçerdiği değerli bileşenler sayesinde bağırsak sağlığı üzerinde önemli etkiler gösterebilir. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir:
- Zeytinyağı ve bağırsak sağlığı arasında önemli bir bağ vardır. Tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan zeytinyağı, bağırsak florası üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.
- Zeytinyağı antioksidan bileşenlere sahiptir. Böylece bağırsak florasındaki oksidatif stres yoğunluğunu azaltabilir.
- Zeytinyağı, bağırsak florasında yer alan sağlıklı bakterilerin gelişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda floranın dengesini koruyarak bağırsak iltihaplarının azalmasını sağlayabilir.
- Bağırsak hareketlerini düzenleyen zeytinyağı, kabızlık sorununu hafifletebilir.
- Bağırsakların besin emilim sürecine yardımcı olan zeytinyağı, vücudun besin maddelerini çok daha etkili bir şekilde kullanmasını destekler.
Bağırsak sağlığı için çalışan zeytinyağı aynı zamanda mide sağlığı için de çalışır. Bu doğrultuda yaşanan çeşitli problemlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Zeytinyağının mide sağlığı üzerindeki etkileri bu şekilde sıralanabilir:
- Midenin koruyucu tabakasını güçlendirebilir. Böylece mide ünserlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Safra salgısını uyarabilir. Yapmış olduğu bu uyarı sayesinde sindirimi kolaylaştırabilir.
- Aç karnına zeytinyağı tüketmek; reflü, gastrit gibi yaygın mide sorunlarının hafiflemesi sağlayabilir.
- Mide yanması ve şişkinlik problemlerini hafifletebilir.
Zeytinyağının Açlık Sürecindeki Rolü: Tokluk ve Enerji Dengesi
Aralıklı oruçta zeytinyağı tüketimi, sağlıklı beslenme sürecine destek verir. Vücudun farklı sistemlerini korumayı amaçlayan zeytinyağı, obezite ile mücadelede de etkili bir rol oynar. Zayıflamak veya mevcut kilosunu korumak isteyen kişiler tarafından tüketilebilecek mucizevi besinler arasında yerini alır. Zeytinyağının sahip olduğu doymamış yağ asitleri, tokluk hissini destekler. Aynı zamanda açlık hormonu seviyesini düşürebilir. Böylece iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Zeytinyağı metabolizmayı hızlandırabilmek için de çalışır. Yağ yakımını teşvik ederek kilo verme sürecini kolaylaştırabilir.
Zeytinyağının metabolizmayı hızlandırma ve tokluk hissi yaratma sürecinde sağlayabileceği etkilerden faydalanmak için ise doğru zamanda tüketilmesi son derece önemlidir. Antioksidan kaynağı olarak bilinen zeytinyağının sabahları aç karnına içilmesi gerekir. Zeytinyağı ve limonla her sabah düzenli olarak tüketebileceğiniz bir kür hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir bardağın içinde 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2-3 yemek kaşığı kadar limon suyunu karıştırıp içebilirsiniz.
Zeytinyağı ile Aralıklı Oruç Diyeti Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Aralıklı oruç diyeti için en iyi besinler arasında yer alan zeytinyağı doğrudan tüketilebilir. Aç karnına bir yemek kaşığı kadar içilebilir. Zeytinyağından beklediğiniz etkiyi görebilmeniz için ise düzenli bir rutin oluşturmanız gerekir. Kendinize sabahları aç karnına tüketebileceğiniz zeytinyağı kürleri hazırlayabilirsiniz. Aralıklı oruç diyet listeleri doğrultusunda hazırladığınız tariflerin içinde de zeytinyağına yer vermeniz son derece önemlidir. Sağlıklı yapısı ile öne çıkan zeytinyağını tam tahıllı gıdalarla, çeşitli sebze ve et ürünleriyle bir araya getirebilirsiniz. Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, avokado gibi besinlerle sağlıklı tarifler yapabilirsiniz. Tekdüze bir beslenme düzeni oluşturmamaya özen göstererek diyet listelerinize tam tahıllı gıdaları, meyveleri ve protein içeren besinleri de ekleyebilirsiniz.
Kaliteli soğuk sıkım zeytinyağı çeşitleri üreten Oleamea sayesinde ihtiyacınız olan zengin besin değerine sahip olan ürünlere ulaşabilirsiniz. Hem lezzetli hem de sağlıklı tarifler hazırlamanızı sağlayacak zeytinyağlarını bulabilirsiniz. Toprağa hiç değmeden hasat edilen zeytinlerin kullanıldığı ürünler, özel şişe ve kapak tasarımları sayesinde de rahat bir deneyim yaşamanızı sağlar. Kullanım ihtiyaçlarınıza göre farklı dönemlerde hasat edilen zeytinlerden üretilen çeşitleri inceleyebilirsiniz. 500 ml, 750 ml, 500 ml gibi değişik miktarlarda sunulan zeytinyağı seçeneklerini değerlendirerek kullanım ihtiyaçlarınıza en uygun olan ürünü bulmanın rahatlığını elde edebilirsiniz.