Doğal Zeytinyağı ile Yapabileceğiniz Leziz Yemek Tarifleri 

Zeytinyağlı yemekler kolay sindirilebilir ve hafif yapısı ile sofralarınıza farklılık katmayı başarıyor. Günün her saatinde farklı yemeklerde karşınıza çıkan zeytinyağı ile mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. Zeytinyağı ile yapabileceğiniz klasik ya da pratik yemekler arıyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. 


Zeytinyağlı İç Bakla ile Hafif ve Lezzetli Bir Öğün


Zeytinyağlı yemeklerle hafif bir ara öğün ya da akşam yemeği hazırlamak istiyorsanız iç bakla tam size göre. Pratik ve lezzetli iç bakla yemeğini zeytinyağı ile tatlandırarak sevdiklerinize harika bir sofra hazırlayabilirsiniz. İç bakla yemeği için gereken her şeyi şöyle sıralayabiliriz; 


  • 600 gr iç bakla 
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı ( damak zevkinize göre artırabilirsiniz)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet küp şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı su 

Üzeri için :1 çay bardağı zeytinyağı ve yarım demet dereotu


Geniş bir tencereye soğan ve sarımsakları ekleyip kavurarak iç bakla için ilk adımı atabilirsiniz. Daha sonra iç baklaları ekleyerek birkaç dakika daha kavurabilir ve üzerine suyunu ekleyebilirsiniz. Son olarak tuzunu ve şekerini ilave ederek 15- 20 dakika  pişmeye bırakabilirsiniz. En son aşamada yemeği dinlendirip daha sonra üzerini süsleyerek servis edebilirsiniz. 




Zeytinyağı ile Kinoa Uyumu 


Her sofranın vazgeçilmezi olan salatalar sosları ile birlikte farklı ve doyurucu bir lezzet halini alıyor. Bu sosa anlam katan malzemelerden biri de zeytinyağı. Zeytinyağlı kinoa ile doyurucu bir lezzet arıyorsanız bu tarif tam size göre;


  • 1 su bardağı kinoa
  • 1 su bardağı bezelye
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
  • Yarım demet fesleğen 
  • Nar ekşisi
  • Taze nane

Kinoa ve bezelyeleri ayrı tencerede haşlayarak bu keyifli tarife başlayabilirsiniz. Sonrasında haşlanan ürünleri ılımaya bırakıp, bir kasede birleştirebilirsiniz. Daha sonra enfes zeytinyağı başta olmak üzere diğer malzemeleri katarak tarifi tamamlayabilirsiniz. 


Klasiklerin Dışına Çıkmak İsteyenlere Soğan Dolması 


Basit ve yoğun malzemelerle sofralara son dokunuşu yapan yemeklerin içinde çoğunlukla zeytinyağı yer alıyor. Aradığınız lezzetle pratikliği buluşturan soğan dolması da bunlardan biri. Zeytinyağı ile bezenmiş soğan dolması için gereken her şeyi aşağıda bulabilirsiniz; 


  • 6 adet soğan ( kişi sayısına göre artırabilirsiniz)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı sumak 
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 2 adet domates
  • 1,5 su bardağı su 
  • yarım demet taze nane ve maydanoz
  • kuru nane


Soğan ve zeytinyağını tavada buluşturarak yemeğin yapımına başlayabilirsiniz.Kavrulan soğanların üzerine pirinç ve baharatları ekleyerek işleme devam edin. Rendelenmiş domatesleri de pirinçle buluşturarak kavurun ve suyunu ekleyin. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirmeye devam edebilirsiniz. En son kıyılmış maydanozlarla  pirinci buluşturabilirsiniz. Bu aşamadan sonra dolduracağınız soğanları soyun ve 10 dk haşlayın. Daha sonra soğanların içini açarak harcınızı ekleyebiliriniz. Dolmaların üzerine salçalı bir sos yaparak gezdirin ve 25 dakika boyunca pişirmeye bırakın. Bu sürenin sonunda enfes zeytinyağı lezzeti sizi bekliyor olacak.