Evde Zeytin Ağacı Bakımının 5 Püf Noktası

Evde Zeytin Ağacı Bakımının 5 Püf Noktası

Zeytin ağacının yalnızca doğada değil, evde de yetişebileceğini biliyor muydunuz? Ev dekorasyonuna benzersiz bir hava katacak olan zeytin ağacı bakımı için 5 püf nokta!

Zeytin ağacı ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunuyor. Güneş ışığını seven bu bitki türünün yalnızca doğada yetişeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak zeytin ağacını evde de yetiştirmek mümkün. Elbette, bunu yaparken zeytin ağacı yetiştirmenin püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. 

Zeytin ağaçlarının ilkbahar ve yaz aylarında dikilmesi öneriliyor. Bu bitkiyi evinizde dikmek yerine dikili ve yaprak vermiş versiyonunu almalısınız. Böylece zeytin ağacını çok daha kolay şekilde büyütebilirsiniz. Zeytin ağacının pek çok çeşidi bulunuyor. Peki ya siz, ev ortamında hangi türe bakmanız gerektiğini biliyor musunuz? Haydi, evde zeytin ağacı bakımının 5 püf noktasına göz atma vakti!

1) Doğru Bitki Seçimi Yapmak

Doğru Bitki Seçimi Yapmak

Birçok farklı zeytin ağacı çeşidi bulunuyor ancak bazı türler ev ortamında yetiştirilmeye çok daha uygun oluyor. Zeytin ağacının cüce çeşidi, iç mekanda yetiştirmeye en uygun türlerinden bir tanesi. Bu tür, olgunlaştığında boyu birkaç metreyi aşmadığından küçük alanlar için en ideal tür olarak kabul ediliyor. 

2) Kaliteli Toprak ile Verimi Artırmak

Kaliteli Toprak ile Verimi Artırmak

Zeytin ağacı için kumlu bir saksı toprağı seçmek gerekiyor. Kaktüs bitkileri için kullanılan toprak türleri zeytin ağaçları için de uygun oluyor. Üstelik bu toprağı perlit veya çakıl taşı ile zenginleştirerek zeytin ağacı için hafif katkılı bir toprak hazırlayabilirsiniz. Zeytin ağacının verimini yükseltmek için yılda iki kez gübreleme işlemi yapmanız gerekiyor. Ayrıca altı ay arayla toprağı havalandırarak ve organik bitki gübresi ekleyerek daha iyi büyümesini sağlayabilirsiniz. 

3) Zeytin Ağacı için En İyi Saksıyı Seçmek

Zeytin Ağacı için En İyi Saksıyı Seçmek

Zeytin ağacının köklerinin büyüyüp gelişmesi için büyük ve derin bir saksı seçmek gerekiyor. Drenaj delikleri büyük olan saksılar iç mekanda zeytin ağacı yetiştirmek için en uygun seçenek oluyor. Zeytin ağacı için 50 litrelik saksı modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Ancak saksıların drenaj deliklerine sahip olması gerektiğini unutmamalısınız. Bu delikler sayesinde, toprak ihtiyaç fazlası suyu akıtabiliyor ve böylece köklerin fazla su yüzünden çürümesini önlüyor. 

4) Yeterli Miktarda Güneş Işığı Almasını Sağlamak

Yeterli Miktarda Güneş Işığı Almasını Sağlamak

Zeytin ağacı sıcak bölgelerde yetişen bir tür olduğu için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyuyor. Zeytin ağaçlarının günde 6 saat güneş ışığı ile beslenmesi öneriliyor. Bu nedenle evde yetiştireceğiniz zeytin ağaçlarını güney ve doğu cepheli pencerelerin önüne yerleştirmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Yeterli miktarda gün ışığı alamayan zeytin ağaçları büyüyemiyor ve zaman içinde ölüyor. Bu nedenle zeytin ağacı almadan önce evinizin uygun olup olmadığını kontrol etmeniz ve zeytin ağacı için geniş bir alan ayarlamanız gerekiyor. 

5) Sulama Miktarına Dikkat Etmek

Sulama Miktarına Dikkat Etmek

Zeytin ağacı ilk yılında bol miktarda suya ihtiyaç duyuyor. Her hafta düzenli olarak sulamanız ve fazla suyun akıp gitmesine olanak sağlayan bir saksıya sahip olmanız gerekiyor. Gün içinde zeytin ağacının toprağını kontrol ederek sulama işlemi yapabilirsiniz. Zeytin ağacını ince uçlu şişeler veya sprey başlıklı su kapları ile sulayabilirsiniz. Zeytin ağacı zamanla büyüdükçe vereceğiniz su miktarını da artırmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

Zeytin ağacının verimli şekilde büyüyebilmesi için çevresinde sigara dumanı gibi zararlı öğelerin bulunmamasına özen gösterebilirsiniz. Üstelik zeytin ağacını zararlıların istilasına uğramaması için de gözlemlemek gerekiyor. Bitki böceklerinin baş gösterdiği dönemlerde, doğal sabun ve su ile görece zararsız bir pestisit hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız karışımı zeytin ağacının dallarına ve yapraklarına sıkarak böcekleri bitkiden uzak tutabilirsiniz. Yine de ağacın verdiği zeytinlerin tüketim için çok uygun ve yeterli olmayabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. 


Siz de evinizde doğal ve kaliteli bir zeytinyağı kullanmak isterseniz Oleamea zeytinyağı çeşitlerine online mağaza üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz!

Daha eski gönderi Daha yeni gönderi