Gerçek Sızma Zeytinyağı Nedir? Hangi Özelliklere Sahiptir?

Gerçek Sızma Zeytinyağı

Hem dengeli beslenme hem de kişisel bakım konusunda adı dillerden düşmeyen hakiki sızma zeytinyağı, eşsiz özellikleriyle gördüğü ilginin hakkını fazlasıyla veriyor! Peki, gerçek sızma zeytinyağı ve özelliklerine dair siz neler biliyorsunuz?

Günümüz dünyasında doğal ve katkısız besin kaynaklarının önemi her geçen gün daha fazla anlaşılıyor. Zeytinyağı ise bunlar arasında, sayısız faydasıyla yüzyıllardır en çok değer atfedilen örnekler arasında yer alıyor. Ve zeytinin anavatanı olan Anadolu da bu konuda şüphesiz, dünyanın en şanslı coğrafyalarından biri! Sahi; bu kıymetli topraklarda yaşayan biri olarak, zeytinyağı tüketimi konusunda siz kendinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Ediyorsunuz?

Yerli üretim olanaklarının sunduğu fırsatlar sayesinde, zeytinyağına büyük olasılıkla dilediğiniz her yerden ulaşabiliyor ve erişilebilir fiyatlarla sahip oluyorsunuz. Peki, tükettiğiniz zeytinyağının üretim koşulları hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Sızma zeytinyağının temel özelliklerine hâkim değilseniz, bu konuda daha önceleri yanlış seçimler yapmış olmanız muhtemel. Neyse ki hala hiçbir şey için geç değil! Sizin için hazırladığımız bu rehber sayesinde, artık siz de sızma zeytinyağı seçerken nelere dikkat edilmesi gerekir biliyor olacaksınız!

Sızma Zeytinyağı Nedir?

Sızma zeytinyağı adlandırması; 100 gramında en fazla 0,8 gram oleik asit bulunan “natürel zeytinyağları”nı tanımlamak için kullanılıyor. Bu zeytinyağı çeşidi, taze biçilmiş çimeni andıran hoş aroması, yumuşak lezzeti ve yeşilimsi fakat bala benzeyen açık-duru rengi ile öne çıkıyor. Bu da esasen, ürünün oleik asit değerinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Doğrudan çiğ halde tüketilebilen sızma zeytinyağı, taze tadı ve yüksek besin değerinden dolayı kimi uzmanlarca “meyve suyu” olarak da değerlendiriliyor.

Sızma Zeytinyağı Nasıl Yapılır?

  • Hasat Aşaması
  • Kaliteli sızma zeytinyağı üretimi için öncelikle ham maddenin, yani zeytinin toprağa düşmeden hasat edilmesi gerekiyor. Çünkü çok fazla olgunlaşıp kendiliğinden yere düşen zeytinler, dalından koptuğu anda oksitlenme (bozulma) sürecine giriyor. Bu da asiditenin yüksek olmasına yol açarak ürünün damakta çok daha acı ve keskin bir tat bırakmasına yol açıyor. 

  • Aktarım Aşaması
  • Hasattan sonra mahsullerin çuvallara değil, delikli kasalara doldurulması gerekiyor. Böylece mahsulün hava alması sağlanarak, oksitlenme olasılığının tekrar önüne geçilmiş oluyor. Yine aynı hassasiyetle, ürünlerin toplandığı gün tesislere götürülerek işlenmesi gerekiyor. Bunun için arada yalnızca 4 saat olması, ideal bir zaman aralığı olarak görülüyor.

  • İşlem Aşaması
  • Çekirdeklerinden ayrılarak posa haline getirilen zeytinler, soğuk presleme yöntemiyle sıkıldıktan sonra ham natürel zeytinyağı üretilmiş oluyor. Ürünler ilk olarak azot destekli (en doğal ve güvenilir koruma yöntemi) krom tanklarda dinlendirildikten sonra, sadece fiziksel yollarla filtreleme (sızma) işleminden geçiriliyor. Tüm bu sürecin sonunda ise ortaya yüksek kaliteli ve zengin besin değerine sahip sızma zeytinyağı çıkıyor!

    Natürel Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

    Zeytinyağı çeşitleri, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ne göre “natürel”, “rafine”, “riviera” ve “çeşnili” olacak şekilde dört kategoride sınıflandırılıyor. Bunlar arasında “sızma”yı da içine alan natürel zeytinyağları ise şu üç alt kategoriye ayrılıyor.

    • Natürel Sızma Zeytinyağı: Oleik asit değeri 0 ila 0.8 arasındadır. En değerli zeytinyağı çeşididir.
    • Natürel Birinci Zeytinyağı: Oleik asit değeri 0.8 ila 2.0 arasındadır. Natürel sızma zeytinyağı gibi tüm yemeklerde kullanılabilir.
    • Natürel İkinci Zeytinyağı: Oleik asit değeri 2.0’dan yüksektir. Doğrudan tüketim yerine riviera zeytinyağı üretiminde veya kozmetik ürün yapımında tercih edilmektedir.

    Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

    Yukarıdaki bilgilerden hareketle; dikkat edilmesi gereken asıl nokta, natürel sızma ve natürel birinci zeytinyağını birbirinden ayırt edebilmek… Şöyle ki natürel birinci zeytinyağı daha koyu renkli, yoğun kıvamlı, keskin lezzetli ve acımsı oluyor. Ancak natürel sızma zeytinyağı, taze biçilmiş çimen kokusu ile ferah bir aromaya sahip olmakla birlikte; meyvemsi aroması ile de öne çıkıyor.

    Ayrıca sızmanın alt notalarında, zeytinden gelen karabiberimsi (antioksidanların bir çeşidi olan flavonoidlerden dolayı hafif yakıcı) bir doğal lezzetin de hissedilmesi gerekiyor. Bu ürün çeşidi, görünüm olarak ise daha berrak ve sarıya çok daha yakın olan yeşilimsi tonuyla ayırt ediliyor. Peki, sızma zeytinyağı seçimi konusunda hala endişeleriniz mi var? Öyleyse tercihinizi Oleamea zeytinyağı çeşitlerinden yana yaparak, gerçek sızma zeytinyağı tüketmenin ayrıcalığını gönül rahatlığı ve lezzet farkıyla yaşayabilirsiniz!


    Daha eski gönderi Daha yeni gönderi