Kaliteli Zeytinyağını Anlamanın 6 Yolu

Kaliteli Zeytinyağını Anlamanın 6 Yolu

Zeytinyağı, sofralarınıza lezzet katmanın en doğal ve risksiz yolu olabilir! Tabii, bu etkiye ancak doğru kalitede zeytinyağı seçerek ulaşabilirsiniz. Sizi doğru kalitede zeytinyağına ulaştıracak önerilerimizi incelemeye hazırsanız, başlıyoruz!

Zeytinyağı, Türk ve dünya mutfaklarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bununla birlikte bu değerli yağ çeşidi kozmetik sektörüne de doğal bir dokunuş yapıyor. Sözün özü, çok eski çağlardan günümüze varlığını güçlenerek sürdüren zeytinyağı, pek çok alanda kendine yer buluyor. Bilhassa da böyle sık karşımıza çıkması sebebiyle doğru kalitede zeytinyağı seçimi konusunda bilgi sahibi olmak önem taşıyor. Öyleyse şimdi, kaliteli zeytinyağı seçimine dair önerilerimizi inceleme zamanı!

1. İklim ve Toprak Özellikleri

İklim ve toprak özellikleri zeytinyağı kalitesini doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Zeytinin duyusal özellikleri yani tat, koku ve görünümü toprak ve iklim koşullarına göre değişkenlik gösteriyor. Ayrıca iklim şartları hasat oranı ve meyve kalitesi üzerinde de rol oynuyor. Yoğun yağış alan bölgelerin zeytin kalitesi genelde daha düşük standartta oluyor. Uzun süre güneş alan iklim özelliklerine sahip bölgelerde yetişen zeytin ağacının meyvesi, daha aromatik ve lezzetli bir tüketim sağlıyor.

2. Polifenol Miktarı ve Asit Oranı 

İnsan beslenmesinde önemli bir rol oynayan polifenoller, fotosentez sonucu ortaya çıkıyor. Bitkisel kaynaklarda yer alan en güçlü antioksidan olan polifenoller, zeytin meyvesinde yüksek miktarda bulunuyor. Tabii, bu noktada kalite konusu tekrar gündeme geliyor. Çok güneş alan bölgelerde yer alan zeytin ağaçlarının polifenol miktarı daha yüksek oluyor. Dolayısıyla üretilen zeytinyağı da daha kaliteli olma özelliği taşıyor.

Zeytinyağının asit oranı, zeytin sineğinin veya mantarların zeytine zarar vermesi ve hasat sonrasında zeytinlerin uzun süre bekletilmesi gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. En değerli zeytinyağı çeşitlerinden olan organik ve natürel sızma zeytinyağları, 0.8 veya altında serbest oleik asit oranına sahip oluyor.

*Oleik asit, 100 gram zeytinyağında bulunan serbest asitlik derecesini ifade eder.

3. Hasat Zamanı

Ekim ayı itibarıyla zeytin ağaçları hasada uygun oluyor. Henüz yeşil haldeyken toplanan zeytinlerin aroması ve oleik asit oranı daha yüksek oluyor. Erken hasat döneminin ardından toplanan zeytinden daha yüksek verim alınabiliyor. Fakat bu zeytinlerden üretilen zeytinyağları, daha çok yemeklerde kullanım için ideal bir alternatif sunuyor. 

4. Hasat Yöntemi

Hasat yöntemi de zeytinyağı kalitesini etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle hasat için zeytinlere hasar vermeyecek bir yöntem seçilmesi gerekiyor. Zeytinlerin dalından düşmeden tek tek toplanması en ideal yöntem olarak öne çıkıyor. Çünkü yaralanan zeytinlerin bozulma hızı çok daha yüksek oluyor. Yani hasat yöntemi zeytinyağının kalitesi konusunda doğrudan rol oynamasa bile istenen tat ve koku beklentilerini karşılama bakımından büyük önem arz ediyor.

5. İşleme Süresi

Zeytinlerin delikli kasalarda taşınması ve en fazla 24 saat içerisinde sıkım işlemine geçilmesi gerekiyor. Çünkü ürünlerin toplandıktan sonra uzun süre bekletilmesi oksitlenmeye neden olarak zeytinyağının kalitesini düşürebiliyor.

6. Sıkım Tekniği

Sıkım tekniği, yüksek kaliteli zeytinyağı seçimi için önemli bir rol oynuyor. İstenen kalitede zeytinyağına ulaşılabilmesi için zeytinlerin 27 derece ve daha altındaki sıcaklıklardaki su ile yoğrulup sıkılması önem taşıyor. 

7. Ambalaj Kalitesi ve Saklama Koşulları

Ambalaj kalitesi ve saklama koşulları da zeytinyağının kalitesini doğrudan etkiliyor. Öyle ki zeytinyağının uygun bir ambalajda saklanması uzun süre tadının korunması noktasında etkili oluyor. Zeytinyağının mümkünse cam veya oksijeni alınıp azot basılmış teneke ambalajlarda muhafaza edilmesi öneriliyor. Ayrıca zeytinyağının güneş ışığı almayan bir alanda ve oda sıcaklığında saklanması da kalitesini koruma noktasında bir diğer önemli husus oluyor.

8. Kimyasal ve Duyusal Laboratuvar Analizleri

Genellikle ihmal edilen ancak kaliteli zeytinyağı seçiminde belirleyici rol oynayan bir diğer etken, kimyasal ve duyusal laboratuvar analizleri oluyor. Kalite kriterlerinin ölçülebilmesi adına bu analizlerde yağın asit oranı ve tadının uygunluğu test ediliyor. İşte tam olarak bu nedenle etiketli ve bilinen markalara ait zeytinyağlarının tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü bu ürünlerin tümüne gerekli kalite değerlendirme testleri uygulanıyor.

Kaliteli zeytinyağı nasıl seçilir konusunda dikkat edilmesi gereken detaylara artık hakimsiniz! Peki tüm bu koşulları karşılayan Oleamea ile kaliteli zeytinyağı arayışınıza nihai bir son vermeye ne dersiniz? Hadi, şimdi sofralara lezzet katma zamanı… 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi