İşte naturel sızma zeytinyağı ile yapabileceğiniz sofralarınızı süsleyecek Balkabağı Sinkonta ve Zeytinyağlı Elma Dolması tarifleri ;
Balkabağı Sinkonta:
3 dilim Balkabağı2 adet kuru soğan
7 yemek kaşığı naturel sızma zeytinyağ
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
Yoğurt
Balkabağını dilim dilim, soğanlarımızı da yarım ay şeklinde doğradıktan sonra bir borcama yerleştiriyoruz. Daha sonra baharatlandırmasını yaparak üzerine zeytinyağını ekleyip iyice ürünlerin birbirine işlemesi için borcamın içinde karıştırıyoruz. Bu hazırladığımız ürüne 180 derecelik bir fırında yaklaşık 35 dakika pişirme işlemi uyguluyoruz. Son olarak fırından çıkardığımız bu tarifsiz lezzeti servis tabağına alıp üzerine çırpılmış yoğurdumuzu ekleyerek servis ediyoruz. Tercih ederseniz üzerini zeytinyağ ve pulbiberle de süsleyebilirsiniz.
Zeytinyağlı Elma Dolması:
4 adet ekşi elma2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
4 yemek kaşığı zeytinyağı
6 yemek kaşığı pirinç
1 soğan
Kıyılmış maydanoz
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı taze nane
1 çimdik şeker
1 tatlı kaşığı tuz
¼ yenibahar
su
⅓ tarçın (dilerseniz)
Soğanları küp küp doğradıktan sonra pembeleşinceye kadar zeytinyağ eşliğinde kavurun. Pembeleştikten sonra dolmalık fıstıkları ekleyin. Çok az bir süre sonra pirincinizi ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra baharatları, şekeri, kuş üzümü, limon suyu ve yarım bardak suyu ilave edip pirinci kısık ateşte pişirin. Ocağı kapattıktan sonra yeşillikleri karışımın içine ilave edin. Elmaları üst kısmı kapak olacak şekilde kesin ve içlerini oyun. Oyduğunuz elmaların içine içi için hazırladığınız pirinçleri koyun ve elmanın üst kısmını keserek hazırladığınız kapakları üzerine kapatın. Elmalarınızı fırın kabına dizdikten sonra içerisine 1 su bardağı su ilave edin ve 175 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Afiyet Olsun.