Zeytincilik Tarihi

Zeytinyağının Tarihi

Zeytincilik, tarihi günümüzden 8000 yıl öncesine kadar dayanan, birçok efsaneye kaynak olmuş önemli bir besin kaynağıdır. Tarihin her aşamasında; Antik Yunan’da, Mısır’da, Roma’da zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir. O zamanlardan beri bir çok alanda kullanılan zeytinyağı, özellikle insan sağlığına olan faydasından ötürü hem gıda olarak hem de modern tıp içerisinde bitkisel ilaçların yapımında kullanılmıştır. Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Santorini Adası’nda çıkan zeytin çekirdeği ve zeytin yaprağı fosillerinin M.Ö. 3700 yıllarına ait olduğu tespit edilmiştir. Tabii ilk zeytin ağacının nerede ve kimler tarafından yetiştirildiği ise kesin olarak bilinmemektedir. Fakat zeytin ağacı ve zeytin, denizcilik yolu ile M.Ö. 3000 yıllarında Kıbrıs ve Girit’e, M.Ö. 2000’lerde Ege adaları ve kıyılarına, M.Ö. 1000’li yıllarda da ise İtalya’ya ulaştığı bilinmektedir.
Zeytin yetiştiriciliği, M.Ö. 4000 yıllarında ilk kez Anadolu’da başlamış ve Akdeniz’in diğer ülkelerine kadar yayılmıştır. Anadolu’dan getirtilen zeytin fideleri Girit adasına dikilerek 3000 yıl boyunca zeytin ağacı kültürünün tüm Akdeniz’e yayılmasını sağlamıştır. Zeytinin ve yağının elde edilme teknolojisi, depolanması, ticareti gibi her aşama Akdeniz’de oIgunlaşmıştır. Burada olgunlaşan sistem sonrası bölgeden diğer ülkelere ihraç başlamıştır. Girit Adası’nda yapılan kazılarda zeytinyağının elde edilişi ile ilgili belgeler arkeologlar tarafından bulundu. Günümüzde denizlerde yapılan arkeolojik araştırmalarda, hala boyları değişkenlik gösteren zeytinyağı küplerine rastlamaktayız.
Tarihte ilk zeytinyağı elde etme yöntemi; taş havuzlar içerisinde zeytinlerin ayakla ezilmesi sonrasında zeytinlerin sıcak su içerisinde bekletilerek yağının alındığı sistemdir. Tarihte kullanılan bu ilk yöntemin ardından Roma uygarlığı zeytini iki taş arasında ezerek zeytinyağı elde etme yöntemine geçmiştir. Ardından ise yakın geçmişte buhar ile zeytinyağı elde etme yöntemi kullanılmış ve bu sayede zeytinlerden elde edilen yağ miktarı artmıştır. Günümüzde ise çoğunlukla hidrolik presleme ve motorlu sistemler ile zeytinyağı elde etmek için kullanılan kontinü sistemi geliştirilmiştir.

Türkiye’de Zeytin


Zeytin ticaretinin ilk kalıntıları İzmir’in Urla ilçesine bulunmakla beraber Türkiye’de zeytinciliğin merkezi Ege Bölgesi olarak kabul edilmiştir. Türkiye’de zeytincilik, hem Osmanlı İmparatorluğu’nda hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra önemli tarımsal faaliyet alanlarından biri olmuştur. Zeytincilik antik çağdaki önemini 13. yüzyılda Osmanlı Devleti döneminde de bazı yardım severlerin geniş zeytin bahçelerini vakıflara bağışlamalarıyla çeşitli bölgelerde devam ettirmiştir. Türkiye’nin bugünlerde dünya zeytin alan varlığının %9’una, zeytinyağı üretiminin ise %5’ine sahip olduğu bilinmektedir.
Sizler de naturel sızma zeytinyağlarını tatmak, yemeklerinize lezzet katmak istiyorsanız Oleamea’dan kolayca sipariş verebilirsiniz.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi