Beslenme, vücut sağlığının ve kaliteli bir yaşamın anahtarıdır. Sağlıklı bir yaşam için beslenme ihtiyacını sağlıklı gıdalardan ve öğünlerden çıkarmak gerekir. Dengesiz ve zararlı beslenmenin birçok rahatsızlığa yol açabildiği bilinmekte. Dolayısıyla, beslenme kesinlikle ihmal edilmesi gereken bir konu değil. Bu yazımızda sizler için bazı sağlıklı beslenme önerilerinde bulunduk. Tükettiğiniz gıdaları doğru seçerek vücudunuzu sağlıklı kılabilir, enerjinizi, yaşam kalitenizi ve motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.
Nelerden Uzak Durmalıyız!
İyi Bir Beslenme Nasıl Olmalı?
Öğünlerinizde çeşitliliği arttırmaya özen gösterin. Farklı besinlerden vitamin almak beslenmenizi sağlıklı ve zengin kılacaktır.
- Posa tüketiminin birçok faydası var. Nitekim birçok sebze ve meyvenin vitamin bakımından en zengin kısmının posa olduğu biliniyor. Posa tüketmeye özen göstermeniz faydalı olacaktır.
- Diyenizin kompleks karbonhidratlardan oluşmasına özen gösterin.
- Tükettiğiniz yiyeceklerin içeriklerine mutlaka bakın. Kalsiyum, C Vitamini, demir gibi mineraller bakımından zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
- Zaman zaman kahve içmekte bir mahsur yok fakat bunu olabildiğince sınırlandırmanız faydalı olacaktır.
- Yemeklerde ve salatalarda zeytinyağı tüketmeye özen gösterin. Zeytinyağı, diğer sıvı yağlara göre çok daha zengin bir vitamin içeriğine sahiptir. Vücudu besler ve vitamin/mineral içeriği sayesinde sağlığı korumaya yardımcı olur.
Sebze ve Meyve Tüketiminin Önemi
Sağlıklı beslenme denilince akla ilk olarak sebzeler ve meyveler gelir. Sebze ve meyveler, vitamin, mineral, lif ve antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Düzenli tüketmek vücudun onarılmasını ve zengin bir mineral içeriğiyle beslenmesini sağlar. Bununla birlikte, özellikle kilo verme süreçlerinde bol sebze tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, sebze ve meyve tüketimi serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren moleküllerle de savaşılmasını sağlar. Genç bir vücuda sahip olmanın en iyi yolu da düzenli sebze ve meyve tüketimidir. Antioksidan, hücreleri yenileyerek hem cildi hem de iç organları genç tutar.
Hayvansal Gıdalar Ne Sıklıkla Tüketilmeli?
Et, süt, balık gibi hayvansal gıdaların evrimimizde oldukça önemli bir yeri var. Bu gıdaların düzenli tüketilmesi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Fakat, et tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen göstermenizde fayda var. Aşırı et tüketimi kolesterol problemine yol açabilir.
Atıştırmalıklarda da Sağlıklı Seçimler Yapabilirsiniz
Televizyonun karşısına geçip bir şeyler atıştırmakta bir sakınca yok. Tek yapmanız gereken doğru atıştırmalıkları seçmek. İşlenmemiş kuruyemişleri ve kuru meyveleri aşırıya kaçmamak koşuluyla tüketerek, sağlıklı beslenme dengenizi koruyabilirsiniz.
Bol Bol Zeytinyağı Tüketin
Yemeği ve salatayı yağsız yapmanıza gerek yok. Doğru yağı seçerek sağlığınızı ve formunuzu koruyabilirsiniz. Zeytinyağı, zengin bir mineral içeriğine sahiptir. Kalori oranı düşük olduğu için yemeklerde bol bol kullanılabilir. Ayrıca içindeki vitamin ve mineraller, kilo vermeden hafıza gelişimine kadar birçok konuda katkı sağlar.
Sağlıklı bir vücut, güçlü bir hafıza ve güzel bir cilt için zeytinyağını öğünlerinize eklemeyi unutmayın.