Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Beslenme, vücut sağlığının ve kaliteli bir yaşamın anahtarıdır. Sağlıklı bir yaşam için beslenme ihtiyacını sağlıklı gıdalardan ve öğünlerden çıkarmak gerekir. Dengesiz ve zararlı beslenmenin birçok rahatsızlığa yol açabildiği bilinmekte. Dolayısıyla, beslenme kesinlikle ihmal edilmesi gereken bir konu değil. Bu yazımızda sizler için bazı sağlıklı beslenme önerilerinde bulunduk. Tükettiğiniz gıdaları doğru seçerek vücudunuzu sağlıklı kılabilir, enerjinizi, yaşam kalitenizi ve motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Nelerden Uzak Durmalıyız! 

  • Abur cubur olarak tabir edilen gıdalar vücudumuz için tehlikelidir. Bu gıdaların paketlenmesi ve uzun süre dayanabilmesi için birçok katkı maddesi kullanılır. Sağlıklı beslenmek istiyorsak bunları hayatımızdan çıkarmamız gerekir.
  • Alkolü olabildiğince az tüketmeye özen göstermelisiniz. 
  • Marketlerde satılan salam, sucuk, sosis gibi paketli ürünlerden uzak durmanız faydalı olacaktır. 
  • Hamurişine dayalı bir beslenme sağlığınızı kötü etkiler. Ekmek, poğaça gibi besinleri sürekli tüketmek başta obezite olmak üzere birçok rahatsızlığa davetiye çıkarır.
  • Tek yönlü bir beslenme, tüketilen gıdalar sağlıklı olsa bile, tavsiye edilmez.
  • Şekerli gıdaları olabildiğince az tüketmeye dikkat etmelisiniz. Arada bir kendinizi şımartmaya elbette hakkınız var fakat sürekli rafine şeker tüketimi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Rafine şekeri mümkün olduğunca tüketmemeye çalışın.
  •  

    İyi Bir Beslenme Nasıl Olmalı?   

    Öğünlerinizde çeşitliliği arttırmaya özen gösterin. Farklı besinlerden vitamin almak beslenmenizi sağlıklı ve zengin kılacaktır.

    • Posa tüketiminin birçok faydası var. Nitekim birçok sebze ve meyvenin vitamin bakımından en zengin kısmının posa olduğu biliniyor. Posa tüketmeye özen göstermeniz faydalı olacaktır.
    • Diyenizin kompleks karbonhidratlardan oluşmasına özen gösterin.
    • Tükettiğiniz yiyeceklerin içeriklerine mutlaka bakın. Kalsiyum, C Vitamini, demir gibi mineraller bakımından zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
    • Zaman zaman kahve içmekte bir mahsur yok fakat bunu olabildiğince sınırlandırmanız faydalı olacaktır.
    • Yemeklerde ve salatalarda zeytinyağı tüketmeye özen gösterin. Zeytinyağı, diğer sıvı yağlara göre çok daha zengin bir vitamin içeriğine sahiptir. Vücudu besler ve vitamin/mineral içeriği sayesinde sağlığı korumaya yardımcı olur.

    Sebze ve Meyve Tüketiminin Önemi  

    Sağlıklı beslenme denilince akla ilk olarak sebzeler ve meyveler gelir. Sebze ve meyveler, vitamin, mineral, lif ve antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Düzenli tüketmek vücudun onarılmasını ve zengin bir mineral içeriğiyle beslenmesini sağlar. Bununla birlikte, özellikle kilo verme süreçlerinde bol sebze tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, sebze ve meyve tüketimi serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren moleküllerle de savaşılmasını sağlar. Genç bir vücuda sahip olmanın en iyi yolu da düzenli sebze ve meyve tüketimidir. Antioksidan, hücreleri yenileyerek hem cildi hem de iç organları genç tutar. 

    Hayvansal Gıdalar Ne Sıklıkla Tüketilmeli? 

    Et, süt, balık gibi hayvansal gıdaların evrimimizde oldukça önemli bir yeri var. Bu gıdaların düzenli tüketilmesi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Fakat, et tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen göstermenizde fayda var. Aşırı et tüketimi kolesterol problemine yol açabilir. 

    Atıştırmalıklarda da Sağlıklı Seçimler Yapabilirsiniz

    Televizyonun karşısına geçip bir şeyler atıştırmakta bir sakınca yok. Tek yapmanız gereken doğru atıştırmalıkları seçmek. İşlenmemiş kuruyemişleri ve kuru meyveleri aşırıya kaçmamak koşuluyla tüketerek, sağlıklı beslenme dengenizi koruyabilirsiniz. 

    Bol Bol Zeytinyağı Tüketin

    Yemeği ve salatayı yağsız yapmanıza gerek yok. Doğru yağı seçerek sağlığınızı ve formunuzu koruyabilirsiniz. Zeytinyağı, zengin bir mineral içeriğine sahiptir. Kalori oranı düşük olduğu için yemeklerde bol bol kullanılabilir. Ayrıca içindeki vitamin ve mineraller, kilo vermeden hafıza gelişimine kadar birçok konuda katkı sağlar. 

    Sağlıklı bir vücut, güçlü bir hafıza ve güzel bir cilt için zeytinyağını öğünlerinize eklemeyi unutmayın.


    Daha eski gönderi Daha yeni gönderi