Zeytinyağlı Vişneli Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Vişneli Yaprak Sarma

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tarifi Vişneli yaprak sarma günümüzde de çokça tüketiliyor. Her zaman sofralarımızda yeri olan zeytinyağlı yemeklerin en güzel hali olan vişneli yaprak sarmanın yapımı da oldukça kolay. Zeytinyağının lezzeti ve vişnenin hafif ekşi tadı ile sofralarımız renklendiren bu tarif sağlıklı olması ile de tercih ediliyor. Gelelim bolca zeytinyağı kullanacağımız vişneli yaprak sarma tarifine; 

Malzemeler : 

  • 400 gram Asma yaprağı 
  • 4 adet soğan 
  • 2.5 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
  • 350 gram vişne 
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • 1.5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2.5 çay bardağı vişne suyu 
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 3 çay kaşığı tuz 
  • yarım tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 adet küçük limon 
  • 2 su bardağı su 
  • ½ tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı

İlk olarak salamura yapraklarınızı suda iyice yıkayıp tuzunu bırakmasını sağlayın. Dilerseniz sıcak suda da bekletebilirsiniz. Ardından yapraklarınızı en kısık ateşte biraz haşlayarak suyunu süzün. Daha sonra kullanacağınız için yaprakları saplarından ayırarak bir köşede bekletin. Bir tencerenin içerisine 1 çay bardağı zeytinyağını ekleyin ve içerisine küp küp doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar yumuşayıp rengi pembeleşene kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra 3 tatlı kaşığı dolmalık fıstığı soğanların içine ekleyin ve kavurun. Suda yıkadığınız 2.5 su bardağı pirinci tencereye ekleyerek kavurmaya devam edin. Ardından 2.5  çay bardağı vişne suyu ve 2 su bardağı suyu tencereye ekleyerek karıştırın ve demlenmeye bırakın. Demlenmeye bıraktığınız iç harca zeytinyağı, tuz, toz şeker, yenibahar, karabiber, kuru nane ve nar ekşisini ekleyin ve karıştırın. Sarma işlemine başlarken yıkayıp süzdüğünüz yaprakların içerisine 1 tatlı kaşığı iç harç ve çekirdeksiz bir adet vişne koyun. İlk olarak yaprağın kenarlarını katlayın ve bir rulo halinde sarmaya başlayın. Sardığınız sarmaları bir tencerenin içerisine sıralı olarak üst üste dizebilirsiniz.  Kalan vişneleri ve limonları sarmaların üstüne yerleştirin ve üzerine ağırlık yapması için bir tabak kapatın ve bir miktar su ekleyin. Yarım saat kadar pişirdikten sonra dilerseniz üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz. 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi