Zeytinyağı Tortusu Nedir? Nasıl Süzülür?

Zeytinyağı Tortusu Nedir? Nasıl Süzülür?

Zeytinyağı her yemekte kendine yer bulan lezzetli yağların başında yer alır. Birden farklı alanda kullanıma uygun olan zeytinyağı aynı zamanda çeşitli yapım şekli ile karşınıza çıkar. Zeytinyağının yapım şekli ve bekleme süresine bağlı olarak farklı adlandırmalar yapılabilir. Zeytinyağı tortusu ise, üretim aşamasında süzgeçten geçen zeytin parçacıklarının bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde sıyrılması anlamına gelir. 

En temel anlamı ile zeytinyağı tortusu sıkım işlemi yapılırken bütünlüğü  kaybeden parçacıkların ufalması sonucu meydana gelir. Bu işlem sonucundaki kalıntılar çoğu kullanıcı tarafından olumsuz bir görüntü olarak algılanır. Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir. Zeytinin berraklığını  bozan bu tortu görünümü süzerek ortadan kaldırmak mümkündür. 

Zeytinyağı tortusunu süzerek zeytinyağının lezzetini artırabilir ve berrak bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu süzme işleminin gerçekleşmesi için filtreleme yöntemi kullanılır. Aynı zamanda çökertme işlemi uygulanarak zeytinyağı tortusunun süzülmesi sağlanır. Daha pratik bir yöntem için filtreleme yolu ile yapılan süzme işlemi yapılabilir. 

Zeytinyağı tüketim sıklığı fazla olan kullanıcılar için zeytinyağına ait her detay büyük önem taşır. Kaliteli ve sağlıklı bir zeytinyağı deneyimine ulaşmak için pürüzsüzlüğü ön planda tutabilirsiniz. Yağın içindeki tortuların zeytinyağı üzerindeki etkileri hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz. 

Zeytinyağı Tortusu Süzülmeli midir?

Zeytinyağının tadını ve sağlıklı yapısını korumak için zeytinyağı tortusunu süzmenizde fayda var. Bu yağın uygun bir şekilde süzülmesi halinde zeytinyağının berrak ve parlak görünümüne ulaşılabilir. Birçok kullanıcı zeytinyağındaki tortuların süzülmesi ile birlikte değerini ve doğallığını kaybedeceğini düşünür. Zeytinyağının süzülmesi işleminde herhangi bir değer kaybı ile karşılaşmazsınız. Aynı zamanda zeytinyağında oluşabilecek bozulmaların da önüne geçmiş olursunuz. 

Vitamin ve mineral açısından zengin bir yağ tüketmek için zeytinyağını doğru şekilde korumanız gerekir. Mineral açısından fakir hale gelen zeytinyağını saklamak zor bir hal alabilir. Özellikle kısa sürede tüketilmeyen zeytinyağı bazı reaksiyonlar verebilir. Böyle anlarda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir; 

  • Filtrelenmemiş zeytinyağının asit değerleri yükselebilir,
  • Zeytinyağının peroksit düzeyinde aşırı bir artış görülebilir,
  • Yağın antioksidan içeriğinde özellik kaybı yaşanabilir,
  • Zeytinyağı kalitesinde düşüş meydana gelebilir. 

Zeytinyağı Tortusu ile Tüketilir Mi?

Zeytinyağı lezzetli ve faydalı yapısı ile birçok yemeğin içinde kendine yer bulur. Mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan zeytinyağının yapısındaki her değişim kullanıcıları yakından ilgilendirir. Özellikle zeytinyağında görülen tortulu yapıya birçok kullanıcı bozulmuş gözü ile yaklaşır. Zeytinyağını elde etme esnasında bazı tortularla karşılaşmak mümkündür. Zeytinyağının içindeki tortu tüketim esnasında herhangi bir zararlı etki ile karşılaşmanıza neden olmaz. Ancak tüketim süresini kısa tutmak da fayda var. Zeytin parçalarının uzun süre yağ ile birlikte olması zamanla yağın kalitesini olumsuz etkiler. Kısa süreli tüketimler için zeytinyağı tortusunu süzmeden kullanabilirsiniz. Ancak uzun soluklu kullanımlarda tortuları süzerek tüketmenizde fayda var.

Oleamea Altınova Soğuk Sıkım Naturel Zeytinyağı

 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi