Taş Baskı Zeytinyağı Nedir? Nasıl Yapılır? 

Taş Baskı Zeytinyağı Nedir?

Günümüzde doğallığı ve lezzeti ile dikkat çeken yağların başında zeytinyağı geliyor. Özellikle bazı yemeklere ayrı bir tat katan zeytinyağı her öğünde sofralarınızda kendine yer buluyor. Bu yağlar birçok şekilde işlemden geçtiği için isimlendirme açısından farklılıklar görebilirsiniz. Taş baskı olarak adlandırılan doğallığı ve lezzeti ile dikkat çeken yöntem de bunlardan biri. Geleneksel zeytinyağı üretiminden esinlenerek yapılan bu üretim şeklinde zeytinlerin sıkılarak işlemden geçtiğini görebilirsiniz.

Bir araya getirilen zeytin taneleri granit taşlar yardımı ile eziliyor. Uzun süren bu işlemin ardından zeytinler hamur haline geliyor ve içeriğindeki yağ hücreleri açığa çıkıyor. Bu aşamadan sonra zeytinler için özel olarak tasarlanan çuvallara devrediliyor. Zeytinler için hazırlanan bu çuvallar taş baskı işleminin olmazsa olmazlar adımları arasında. Çuvallar yardımıyla zeytinler presleme aşamasından geçip sıkma işlemine doğru yol alıyor.  Gelenekselliği ile ön plana çıkan taş baskı zeytinyağı zaman gerektiren aşamalardan geçiyor. Zeytinin preslenmesi ve hamur halini alması gibi işlemler belli bir süreye tabi tutuluyor. Hamurun yoğrulma süresi 90 dakikayı geçmemeli. Yapılan adımlar kolay gibi görünse de zeytinin ezilmesi, çuvala aktarılması ve preslenmesi gibi detaylar için uzun zaman gerekiyor. Tüm bu işlemler yapılırken zeytinin acı suyunun alınması için de ayrıca yöntemler uygulanır. Bu yorucu işlemin ardından ise hakiki zeytinyağı lezzetine ulaşıyorsunuz. Taş baskı zeytinyağı yapılırken kaçınılması gereken bazı adımlar bulunuyor.  Bunları şöyle sıralayabiliriz; 

Oksijen

Oksijen, zeytinyağının en büyük düşmanı olarak biliniyor. Zeytinin ezilme aşamasında bazı şeyleri oldukça hızlı ve pratik bir şekilde yapmak  gerekir. Aksi takdirde ezilen zeytin hamuru oksitlenmeye neden olabilir ve bu durumda asit değerleri yükselebilir. 

Sıcaklık 

Üretim esnasında ortamın sıcaklığı ve ilave edilen suyun sıcaklığı gibi detaylar büyük önem taşır. Zeytini presleme esnasında sıcak su kullanılarak hamurun daha rahat bir şekilde çıkması sağlanır. Ancak verilen sıcak suya bağlı olarak yağ içerisinde bulunan fenoller uçabilir. Zeytinyağı yapımında sıcaklığa dikkat edilerek gerekli besin değerleri korunabilir. 15-25 derece arasında değişen sıcaklıkta malaksör yardımı ile yoğurma işleminin yapılması yeterli olacaktır. 

Güneş ışığı 

Zeytinyağı üretiminde dikkat edilmesi gereken birçok etken bulunuyor. Güneş ışığı zeytinyağının yapımında ve saklanma aşamasında uzak tutulması gereken etkenler arasında yer alıyor. Güneş ışığına maruz kalan zeytinyağının içerisinde bulunan tüm yararlı maddeler yok olduğunda bu lezzetli ürün zararlı bir hale gelebilir. 

Oleamea zeytinyağlarını inceleyebilirsiniz.

 

Oleamea Premium Everyday Soğuk Sıkım Naturel Sızma Zeytinyağı

Daha eski gönderi Daha yeni gönderi