Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Birçok yemekte kendine yer bulan zeytinyağları farklı hazırlık aşaması ve adlandırmalarla karşınıza çıkıyor. Zeytinlerin toplanma zamanı ve işlem görme şekilleri başta olmak üzere birçok ayrıntıya göre çeşitler ortaya çıkabiliyor. Ürün içerisindeki yağ asidine bağlı olarak yağın kalitesi ve isminde değişiklikler görülebilir. Zeytinyağının çeşidine göre kullanım alanları ve miktarları değişebilir. Bu nedenle yağlar farklı kategorilerle ve kullanım şekli ile ön plana çıkıyor. Zeytinyağları rafine, naturel, riviera olmak üzere üç farklı kategoride satışa sunulur. Hangi yemek için hangi zeytinyağının uygun olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. 

Naturel Zeytinyağı 

Naturel zeytinyağları yüksek kaliteye sahip zeytinlerin tam kıvamında toplanması ile sofralarınızdaki yerini alıyor. Naturel zeytinyağları diğerlerine kıyasla daha az asit oranına sahip. En fazla asit oranı %0,8 olabilen naturel yağlar ile doğal ve lezzetli yemeklere sahip olabilirsiniz. Bu yağ çeşidi işlem görme şekli ve yapımı ile diğer yağlardan ayrılıyor. Çoğunlukla soğuk sıkma yöntemi ile elde edilen yağ çeşidi eşsiz tadı ve kokusu ile sizi kendine çekebilir. Bahçeden mevsiminde toplanan zeytinler özenle kasalanır ve işlem yapılacağı fabrikaya taşınır. Burada hamur haline getirilen zeytinler preslenir ve süzme işlemi yapılır. Süzülen yağın yabancı maddelerden arınabilmesi için yüksek sıcaklıkta olmayan su desteğine ihtiyaç duyulur. Suyla yapılan arınma işlemi neticesinde zeytinyağı en saf haline kavuşur. 

Rafine Zeytinyağı 

Mutfakta hazırladığınız her yemek için farklı malzeme ve yağ çeşitlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Rafine zeytinyağı da bu ihtiyaca uygun çözümleri ile dikkat çeken ürünler arasında. Salata ve diğer yemeklerde kullanılan naturel zeytinyağı ile rafine özellikli ürünler aynı özelliği taşımaz. Bu nedenle rafine yağ çeşidini doğrudan tüketeceğiniz salata ve kahvaltılık ürünlerde kullanmamanız gerekiyor. Rafine zeytinyağı doğrudan tüketime uygun olmadığı gibi aynı zamanda sağlık sorunlarına da yol açabilir. Hamur işleri ve kızartma gibi yemeklerde rafine yağ çeşidi ile lezzetli işler ortaya çıkarabilirsiniz. 

Riviera  Zeytinyağı 

Mevsiminde toplanan zeytinlerin uzun bir yolculuk geçirerek sofralarınıza ulaştığı zeytinyağları hoş kokusu ile sizi kendine çekiyor. Riviera zeytinyağı ham yağın işlemden geçmesi ve farklı metodlar kullanılarak hazırlanması ile sofralarınızdaki yerini alıyor. Yüksek basınç ve sıcaklık kullanılarak elde edilen bu yağ çeşidi sarı tonlarındaki rengi ile bilinir. Riviera zeytinyağının en önemli özelliği belli bir karışımdan elde ediliyor olması. Naturel zeytinyağı ile rafine zeytinyağının bir araya gelmesi ile riviera ürünleri ortaya çıkıyor.  Bu yağ çeşidini diğerlerinden ayıran özelliklerin arasında  zeytinlerin kullanım şekli de var. Uzun bir süre bekletilen zeytinler birçok aşamadan geçerek sofralarınıza lezzet katmak için yola çıkıyor. Çeşitli işlemlerden geçen riviera zeytinyağı diğer türlere göre daha fazla asit değerine sahip. 

 

Zeytinyağının 7 Faydası

Oleamea Altınova Soğuk Sıkım Naturel Zeytinyağı

Hemen Satın Alın!

 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi