Zeytinyağı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Zeytinyağı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

 

Zeytinyağı harika lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile pek çoğumuz için sofralarımızın vazgeçilmezidir. Zeytinyağı; E ve K vitamini, antioksidanlar ve tekli doymamış yağlardan olan oleik asit açısından zengindir, aynı zamanda da kalbin, sindirim sisteminin, kemiklerin ve metabolizmanın normal fonksiyonunu sağlamasına katkıda bulunur. 

Zeytinyağının lezzetinden ve faydalarından yararlanabilmek için doğru bilinen ancak aslında yanlış olan pek çok bilgi mevcuttur. Yağınızı daha lezzetli tüketebilmek ve faydalarından tam olarak yararlanabilmek için bazı noktalara dikkat etmenizde yarar var.

Yağın Kalitesi Renginden Belli Olur

Zeytinyağının kalitesine, yağın rengine bakarak karar vermek oldukça yaygın olarak yapılan yanlışlardan biridir. Yağın sahip olduğu renk tonu, hazırlanışında kullanılan zeytinlerin toplanma ve preslenme zamanlarının göstergesidir.

Zeytinyağları, yeşil ve sarı tonları arasında değişkenlik gösterebilen renklere sahip olabilir; tercih edeceğiniz yağın rengi size hoş gelmeyebilir ancak yağın kalitesine bu şekilde karar vermek yanıltıcı olabilir.

Saklama Koşulları

Saklama koşulları, zeytinyağının ömrünü olabildiğince uzatabilmek için aslında en önemli faktörlerden biri ancak aynı zamanda da en çok ihmal edilenlerden. Zeytinyağları kesinlikle hava almayan ve ışık geçirmeyen kaplarda ve ortamlarda muhafaza edilmelidir.

Bununla birlikte yağı sakladığınız ortamın sıcak olmamasında da fayda var, aksi takdirde yağınızın hem tadı bozulacaktır, hem de koku yapacaktır. Şişeyi; yemek yaparken unutup, ocağa yakın bir yere koymamaya dikkat etmelisiniz.

Her Yemek Çeşidi İçin Aynı Yağ Kullanılabilir Mi? 

Zeytinyağları çoğu zaman tek bir çeşit olarak değerlendirilse de, elbette farklı çeşitlerde ve farklı amaçlar için kullanılan yağlar mevcuttur. Örneğin salata, et ve balık ya da hamur işleri için uygun çeşitlerde yağlar tercih etmenizde fayda var.

Salata için uygun olan yağlar ile hamur işleri için uygun olan yağlar arasında lezzet ve aroma açısından farklılıklar bulunur. Daha hafif yağlar kahvaltıda tüketmek için, soğuk yemekler ve salatalar için uygundur; yemek pişirme amacı ile kullanılmamalı, ısıya maruz bırakılmamalıdırlar.

Yemek Pişirirken Zeytinyağı Kullanılır Mı? 

Sızma zeytinyağları elbette sadece salatalara lezzet katmak için üretilmemiştir. Yemek pişirmek için uygun zeytinyağı çeşitleri kullanıldığında, hazırladığınız yemekler her zamankinden daha lezzetli olacaktır. Aynı zamanda zeytinyağı diğer yağlara göre daha çok tekrarda kullanılabilir, bu özelliği ile de daha avantajlıdır.

Bu konuda yapılan diğer bir yanlış ise zeytinyağını çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakmaktır. Yağın sahip olduğu antioksidanları ve bazı özelliklerini kaybetmemesi adına yemeğinizi çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek yerine, daha uygun sıcaklıklarda pişirmenizde fayda var.

Uygun Fiyatlı Olması Nedeni İle Büyük Boyutlar Tercih Etmek

Zeytinyağının lezzetini ve sağlığa faydalı özelliklerini koruyabilmesi için olabildiğince kısa sürelerde tüketilmesi gerekir. Eğer kalabalık bir aileye sahip değil iseniz, uygun fiyatlı olma avantajı ile büyük şişelerde zeytinyağı almak sizin için problem olmayacaktır. Ancak kalabalık değilseniz ya da yağı çok sık kullanmayacaksanız, küçük ya da orta boyutlarda bir şişe almanızda fayda var.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi